Επικαιρότητα

Ομπάμα: Όσο θα κάνετε βήματα μπροστά, θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ

«Έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για ανεξαρτησία έχουμε σταθεί δίπλα – δίπλα σε καλές και κακές εποχές»

Λέγοντας «καλησπέρα» στα ελληνικά ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε τις αρετές του ελληνικου λαού, και αναφέρθηκε σε όσα τον ενώνουν με τον αμερικανικό, κατά το επίσημο δείπνο που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Mάλιστα, έκανε πρόποση λέγοντας στα ελληνικά και «στην υγειά σας».

«Θέλω να ξέρετε ότι όσο κάνετε βήματα μπροστά, θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ» τόνισε δε ο αμερικανός πρόεδρος. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα, και σας ευχαριστώ για τη θέρμη που μας υποδεχτήκατε». Όπως ανέφερε, η φιλοξενία σας δεν είναι έκπληξη. Σήμερα είναι γεγονός πως έχουμε αισθανθεί «την ευεργεσία».

Είμαστε, πρόσθεσε, βαθιά ευγνώμονες για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό. Έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για ανεξαρτησία έχουμε σταθεί δίπλα – δίπλα σε καλές και κακές εποχές. Θα έχετε πάντα την υποστήριξη και τη φιλία του αμερικανικού λαού.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε η ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στις αρχές από τις οποίες ξεκίνησε, επισημαίνοντας πως αυτές θα οι αρχές θα αφήσουν στο μακρινό παρελθόν τον εφιάλτη του ναζισμού. Koινό μας σύμβολο, επισήμανε, θα είναι πάντα η Omaha beach στη Νορμανδία, κάνοντας σχόλιο για την ακτή που αποβιβάστηκε ο αμερικανικός στρατός για να δώσει τέλος στη ναζιστική απειλή.

«Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης αναμένουμε αντίστοιχη αλληλεγγύη που δυστυχώς δεν ήταν η αναμενόμενη» δήλωσε ακόμη ο Προκόπης Παυλόπουλος ζητώντας την παρέμβασή του. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί τέλος στον πόλεμο της Συρίας ώστε να αντιμετωπιστεί και η τρομοκρατική απειλή του ISIS.

Κάλεσμα στην Άνγκελα Μέρκελ να συναινέσει στην άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηύθυνε ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες. Επέμεινε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, και επισήμανε ότι οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους. «Θα κάνω ό,τι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη» δεσμεύτηκε. Θα ήταν καλό, πρόσθεσε, για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Μπαράκ Ομπάμα, με το βλέμμα στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Πρόσθεσε όμως, ότι χρειάζεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει «βιώσιμη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x