sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν δύο… καμήλες πάλεψαν στη Λεωφόρο και ο κόσμος διέκοψε τη μάχη!

To sport-fm.gr μπαίνει σε μια νοητή μηχανή του χρόνου και ανακαλεί ένα ασυνήθιστο συμβάν στην εμβληματική έδρα του Παναθηναϊκού.

Κατά καιρούς οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο έχουν γίνει μάρτυρες ουκ ολίγων παράδοξων και ταυτόχρονα ασυνήθιστων περιστατικών σε γήπεδα.

Από εισβολές ζώων (σκύλος, γάτα μέχρι και κόκορα από τον αξέχαστο Τότη Φυλακούρη για να «πικάρει τον «αιώνιο αντίπαλο» Ολυμπιακό) έως και προσγείωση αλεξίπτωτου έχει συντελεστεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ωστόσο, ποτέ άλλοτε δεν είχαν αντικρίσει να λαμβάνουν χώρα… καμηλομαχίες στον αγωνιστικό χώρο.

Τουλάχιστον, έως και το 1934…

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Όσοι, παρά τα γραφόμενα, ίσως και δικαιολογημένα εξακολουθούν να είναι… άπιστοι Θωμάδες, δε μένει παρά να διαβάσουν ένα απόσπασμα, το οποίο ξεπηδά με ιδιαίτερη μαεστρία μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160» των συγγραφέων Αριστοτέλη Μπενόγλου και Ανδρέα Οικονόμου.



«Η Λεωφόρος δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία το "γήπεδο των πρωτοποριών". Οι παράγοντες του Παναθηναϊκού επιδείκνυαν υπερβάλλοντα ζήλο για καινοτόμες ενέργειες.

Γαντζώνονταν πάνω στην παραμικρή ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν και προέβαλλαν νέες ιδέες και καινούργια αθλήματα.

Ήδη στο γήπεδο του Παναθηναϊκού είχαν διεξαχθεί δεκάδες αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα: Από αγώνες ράλι έως… γάμοι συνοικεσίου.

Κάτι τέτοιο (συνοικέσιο) ήταν και οι περίφημες καμηλομαχίες, αλλά όπως μαρτυρά η ονομασία τους, μεταξύ καμηλών. Δυο αρσενικές μονομαχούσαν μέχρι τελικής πτώσεως για… τα μάτια μιας θηλυκιάς, που τους παρακολουθούσε.

«Πρωτοφανές και γραφικότατο θέαμα»

Πράγματι, το 1934, σε συνεργασία με έναν Τούρκο επιχειρηματία, το "τριφύλλι" διοργάνωσε στο γήπεδό του καμηλομαχίες, οι οποίες διαφημίστηκαν στον Τύπο ως "ένα πρωτοφανές και γραφικότατο θέαμα".

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στις εξέδρες, καθώς και στις θέσεις ορθίων. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, αλλά όχι ευχάριστο. Ξεπερνούσε κάθε όριο βαρβαρότητας. Κάτι που δεν σήκωνε η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Ούτε σε εκείνα τα ‘’σκληρά’’ μεσοπολεμικά χρόνια.



"Αι δύο κάμηλοι αλληλοεπιτίθεντο και εδαγκώνοντο επί πολλήν ώραν, κυλιόμεναι δε κατά γης, κατήντων ένα σύμπλεγμα, το οποίον διέλυον με πολύν κόπον οι φύλακες’’, γράφουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων.

Ο κόσμος άρχισε να εξαγριώνεται. Όσο κυλούσε ο χρόνος, η οργή μετατράπηκε σε έντονες διαμαρτυρίες. Κάποιοι φώναζαν να λήξει αμέσως αυτή η βαναυσότητα και ορισμένοι άλλοι αποχωρούσαν από τις εξέδρες.

Έπειτα από μισή ώρα, ο κτηνίατρος της αστυνομίας των πόλεων κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο, εξέτασε τις καμήλες και διέκοψε πρόωρα το δρώμενο, υπό τα χειροκροτήματα του κοινού».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x