sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια αλλά δεδομένα δίνουν μια βασική εικόνα σε κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Η σεζόν 2012-2013 στο Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώνεται απόψε. Το σημαντικότερο παιχνίδι της χρονιάς, ο τελικός της διοργάνωσης, φιλοξενείται στο «Γούεμπλεϊ» με τις Ντόρτμουντ και Μπάγερν να διεκδικούν τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ας δούμε όμως τι λένε οι αριθμοί, από την 1η αγωνιστική των ομίλων μέχρι και λίγες ώρες πριν το πρώτο σφύριγμα του τελευταίου αγώνα από τον Νικόλα Ριτσόλι.

Αποστολή: Εύη Μάνου

Σκόρερς
Στον πίνακα των πρώτων σκόρερς, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κινδυνεύει μόνο από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Ισπανός επιθετικός μετρά 12 τέρματα και ο Πολωνός άσος της Ντόρτμουντ έχει σημειώσει 10, κυνηγώντας σήμερα την πρωτιά στη σχετική λίστα. Την πεντάδα συμπληρώνουν με οκτώ τέρματα οι Μπουράκ Γιλμάζ της Γαλατασαράι, ο Λιονέλ Μέσοι και ο Τόμας Μίλερ της Μπάγερν.

Ασιστ
Κ αν ο τελικός θα έχει δύο ποδοσφαιριστές στο χορτάρι του «Γουέμπλεϊ» από τη λίστα των σκόρερς, κανείς από τους καλύτερους «πασέρ» δεν θα εμφανιστεί στο Λονδίνο. Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ολοκλήρωσε τη χρονιά στην πρώτη θέση με επτά και τον ακολούθησαν οι Καρίμ Μπενζεμά, Μεζούτ Οζίλ και Μάριο Γκέτσε με πέντε. Ο τελευταίος θα ήθελε να σερβίρει ένα ή και δύο γκολ στον Λεβαντόφσκι σήμερα αλλά ο τραυματισμός του στον επαναληπτικό με τη Ρεάλ, τον άφησε εκτός μάχης.

Ντριμπλέρ
Προσφέρουν θέαμα με περίτεχνες ενέργειες. Τις περισσότερες ολοκληρωμένες ντρίμπλες φέτος (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) έχει ο Φερναντίνιο τις Σαχτάρ με 31 προσπάθειες. Ο Μάρκο Ρόις μετράει 27, μια παραπάνω από τον Φρανκ Ριμπερί και οι δυο τους θα κοντραριστούν σήμερα και σε αυτόν τον τομέα. Την πεντάδα κλείνουν οι Ινιέστα και Ισκο.

Τάκλιν
Τρεις ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στον σημερινό τελικό, βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα με τα περισσότερα τάκλιν της διοργάνωσης φέτος. Ο Αρτούρο Βιδάλ οδηγεί την κούρσα με 44 τάκλιν αλλά τον ακολουθεί με 43 ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. Στα 39 βρίσκεται ο Πίστσεκ της Ντόρτμουντ, στα 36 ο συμπαίκτης του Σμέλτσερ και την πεντάδα ολοκληρώνει ο Ματουιντί της Παρί Σεν Ζερμέν με 35.

Αποκρούσεις
Στους τερματοφύλακες που είχαν την περισσότερη δουλειά με τις περισσότερες επεμβάσεις, υπάρχει παρουσία μιας φιναλίστ. Ο Βαϊντενφέλερ της Ντόρτμουντ βρίσκεται στην πεντάδα και συγκεκριμένα στη 2η θέση πίσω από τον Μπουφόν με 39.

Αν προηγηθείς, νίκησες!
Οι 82 από τις ομάδες που σκόραραν πρώτες κατάφεραν να φτάσουν και στη νίκη ενώ 22 από αυτές έμειναν στην ισοπαλία. Υπάρχουν και οι 15 βέβαια που ηττήθηκαν.

Η φανέλα με το Νο 9
Τα περισσότερα γκολ φέτος στη διοργάνωση, επετεύχθησαν από ποδοσφαιριστές που στη φανέλα τους είχαν επιλέξει το Νο 9.

Σπάνιο το αυτογκόλ
Το 45% των τερμάτων στα φετινά παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ προήλθε από τους επιθετικούς, το 42% από τους μέσους, μόλις το 10% από τους αμυντικούς ενώ υπήρξε και ένα 3% από αυτογκόλ.

Νόιερ, Λαμ και Ντάντε
Η Μπάγερν είναι η 3η ομάδα στη λίστα αυτών που είχαν τη μεγαλύτερη κατοχής μπάλας φέτος και τρεις ποδοσφαιριστές της βρίσκονται στην 11αδα με τους παίκτες που είχαν τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες. Ο Νόιερ μετρά 232, ο Λαμ 571 και ο Ντάντε 503. Πρώτος στη λίστα, ποιος άλλος; Ο Τσάβι με 1143!

Από κόρνερ ούτε λόγος
Τι και αν λέμε ότι οι «στημένες» μπάλες δημιουργούν κινδύνους για τις άμυνες. Μόλις το 3,3% των συνολικών κόρνερ φέτος, κατέληξε σε γκολ!

Κι εδώ οι Γερμανοί
Οι Βραζιλιάνοι σκόραραν 50 φορές φέτος και οδηγούν τη λίστα των εθνικοτήτων που βρήκαν δίχτυα. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται πάντως οι Γερμανοί με 33 ενώ την πεντάδα ολοκληρώνουν οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Αργεντίνοι.

Στο τελευταίο 15λεπτο
Τα περισσότερα γκολ στα φετινά παιχνίδια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, σημειώθηκαν στο τελευταίο τέταρτο των αναμετρήσεων με ποσοστό 24% ενώ το αμέσως επόμενο με ποσοστό 19% είναι το διάστημα 31-45. Το σκορ τώρα που εμφανίστηκε περισσότερες φορές, είναι το 2-0.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x