Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Όταν ο Βαντερλέι Ντε Λίμα χειροκροτήθηκε ως χρυσός Ολυμπιονίκης!

Το χειροκρότημα του κοινού στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ήταν αντίστοιχο ενός χρυσού μεταλλίου για τον Βαντερλέι Ντε Λίμα, τον αθλητή που δέχτηκε επίθεση ενώ προηγούνταν στον Κλασικό Μαραθώνιο...

Ο Βαντερλέι Ντε Λίμα από την Κρουζέιρο Ντε Οέστε – στην επαρχία του Παρανά - της Βραζιλίας μπορεί να πήρε το χάλκινο μετάλλιο, όμως χειροκροτήθηκε από τους Έλληνες και όχι μόνο φιλάθλους ως χρυσός Ολυμπιονίκης.

Στις 29 Αυγούστου 2004, κατά την τελευταία μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Βραζιλιάνος πρωταθλητής όδευε προς το χρυσό μετάλλιο στον κλασικό μαραθώνιο, όταν στο 36ο χιλιόμετρο της διαδρομής ένας «τρελός» φανατικός Ιρλανδός ιερέας μπήκε και τον αγκάλιασε, βγάζοντας τον εκτός του αγώνα για κάποια πολύτιμα δευτερόλεπτα, προκαλώντας του ταυτόχρονα ένα σοκ, χάρη στο οποίο ο ρυθμός του έπεσε. Τον μαραθωνοδρόμο από τη Βραζιλία απελευθέρωσε ένας Έλληνας φίλαθλος που επενέβη άμεσα, ο Πολύβιος Κοσσυβάς.


Μέχρι εκείνο το σημείο βρίσκονταν περίπου 30 δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο και τον τρίτο αθλητή που τον ακολουθούσνα, τους Στέφανο Μπαλντίνι από την Ιταλία και ο Μεμπραθόν Κεφλεζίγκι από τις ΗΠΑ. Ήταν φαβορί για την νίκη, αν και η διαφορά είχε αρχίσει να μειώνεται (ήταν 45 δευτερόλεπτα στα 30 χιλιόμετρα). Μετά από αυτό το περιστατικό, η διαφορά έπεσε ακριβώς στο μισό.

inner

Το σκηνικό επηρέασε φανερά τον αθλητή από τη Βραζιλία και με τη συμπλήρωση ακριβώς δύο ωρών αγώνα ο Ιταλός πρωταθλητής Αντρέα Μπαλντίνι τον προσπέρασε, ενώ το ίδιο έκανε κι ο Αμερικάνος Μεμπ Κεφλεζίγκι, κάποια δευτερόλεπτα αργότερα.

Παρ' όλα αυτά ο Βραζιλιάνος αθλητής δεν έχασε το κουράγιο του και αποδέχθηκε την τρίτη θέση μέσα σε φίλαθλο πνεύμα. Όταν μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο καταχειροκροτήθηκε από όλους τους φιλάθλους, ενώ ο ίδιος πέρασε τη γραμμή του τερματισμού πανηγυρίζοντας ως «αεροπλανάκι».


inner

Στην απονομή, η οποία έγινε λίγο πριν την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και τον τότε πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Λαμίν Ντιάκ, ολόκληρο το Ολυμπιακό Στάδιο χειροκρότησε θερμά τον Βραζιλιάνο Ολυμπιονίκη, αναγνωρίζοντας το μεγάλειο της προσπάθειάς του.

Η Βραζιλιάνικη Ολυμπιακή Επιτροπή κατέθεσε επίσημο αίτημα στη ΔΟΕ, προκειμένου ο αθλητής να λάβει το χρυσό μετάλλιο, όμως κάτι τέτοιο απορρίφθηκε. Παράλληλα, o Πολύβιος Κοσσυβάς που βοήθησε τον αθλητή, ρίχνοντας τον Ιρλανδό στο πεζοδρόμιο, τιμήθηκε με το αριστείο της Βραζιλιάνικης Ολυμπιακής Επιτροπής.

inner

Επιμέλεια: Θοδωρής Νταλαγιώργος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x