sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν οι άνθρωποι του μπάσκετ δίνουν μαθήματα ζωής

Ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι αποκομμένος από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Ευτυχώς το μπάσκετ διαθέτει ανθρώπους που το αντιλαμβάνονται και δείχνουν το δρόμο με πράξεις και μηνύματα.

Η δύναμη συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη. Οι σταρ του αθλητισμού, που απολαμβάνουν φήμη και πλούτη, πρέπει να την αξιοποιούν όχι μόνον προς ίδιον όφελος, αλλά και λειτουργώντας ως πρότυπα και παραδείγματα. Οι άνθρωποι του μπάσκετ, όχι όλοι αλλά τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό, έχουν αποδείξει πολλάκις πως δεν έχουν στο κεφάλι τους μόνο μια πορτοκαλί μπάλα. Συχνά-πυκνά με πράξεις ή δηλώσεις έχουν δείξει το δρόμο και στους υπόλοιπους.

Το sportfm.gr παρουσιάζει δέκα τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις με μηνύματα ζωής:

Γκιστ: «Δεν μπορώ απλώς να κάθομαι να παρακολουθώ το μίσος»

Ο Τζέιμς Γκιστ έχει αποκαλύψει πως έχει δεχτεί ρατσιστική επίθεση στην Ελλάδα, αλλά παραδέχεται πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ο άσος του Παναθηναϊκού υποστήριξε δημόσια τη στάση του παίκτη του NFL, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γονατιστός και σιωπηλά στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.

«Με τρομάζει η σκέψη ότι θα μεγαλώσω το παιδί μου στις ΗΠΑ όταν σκέφτομαι τα καθημερινά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός του. Καμία φορά η σιωπή είναι το πιο θορυβώδες πράγμα που μπορείς να κάνεις. Το να διαμαρτύρεσαι σιωπηλά για τις αδικίες είναι ο μόνος τρόπος για να μην σκοτωθούμε. Και αυτό που είναι τρελό είναι ότι μερικές φορές το να παραμένεις σιωπηλός και πάλι μπορεί να σε σκοτώσει. Πόσοι ακόμη πρέπει να πεθάνουν πριν το "Έθνος Μας" συνειδητοποιήσει πως είναι σωστό ή Δίκαιο... Ανεξαρτήτως πόσο πιστό μπορεί να 'ναι ένα σκυλί, αν το κλωτσήσεις αρκετά, θα σου δαγκώσει τον κώλο», ήταν η τοποθέτησή του.

It's crazy what this world is turning into and it's sickening the way politics are dictating the World of Sports. I've been a Washington Redskins fan since the day I was born and the NFL season has always been something I've looked forward to. However, being a influential Black Athlete in today's world I can no longer sit back and watch this hatred towards people like me. I will no longer support the @nfl until things change for the better. Police Brutality in America is real.. Injustice in America is real.. Thinking about raising my son in America is frightening when it comes to the everyday troubles he has to face while growing up just because the color of his skin.. From here on out I'm a @kaepernick7 fan.. Sometimes silence is the loudest thing we can do.. Silently protesting the injustices of our people is the only way to not get ourselves killed.. and what's crazy is sometimes being silent will still get us killed smh ????>?#ThisIsMyReality

A post shared by James Gist III (@gistopoulous14) on



Πόποβιτς: «Είμαστε τόσο πλούσιοι, δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά»

Σε έναν αθλητικό κόσμο όπου οι αμοιβές έχουν… ξεφύγει, ο Γκρεγκ Πόποβιτς παραδίδει μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας. Ο προπονητής των Σπερς, με πλούσια φιλανθρωπική δράση κυρίως μακριά από τις κάμερες, ρωτήθηκε λίγο πριν βγει το 2017 γιατί είναι τόσο σημαντικό για εκείνον να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη.

«Γιατί είμαστε τόσο πλούσιοι και δεν τα έχουμε ανάγκη όλα αυτά τα χρήματα, σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους. Αν έχεις τόσα λεφτά και δεν προσφέρεις στους άλλους, είσαι μαλάκας. Τόσο απλά!».

Pop always keeps it ??

A post shared by SB Nation NBA (@sbnationnba) on



Γιασικεβίτσιους: «Τίποτε πιο μαγικό από τη γέννηση ενός παιδιού»

Η ερώτηση ενός δημοσιογράφου για την άδεια που δόθηκε από τη Ζαλγκίρις στον Αουγκούστο Λίμα εν μέσω ημιτελικών της λιθουανικής λίγκας «κούρδισε» τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. «Έχεις παιδιά; Μόλις αποκτήσεις παιδιά, νεαρέ, θα καταλάβεις τι γίνεται. Αυτή είναι η ύψιστη των ανθρώπινων εμπειριών. Πιστεύεις ότι το μπάσκετ είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή; Όταν θα κάνεις το πρώτο σου παιδί, θα καταλάβεις τι είναι σημαντικό και τι όχι στη ζωή. Έλα να τα πούμε τότε, άμα είναι. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει κάτι πιο μαγικό για έναν άνθρωπο από τη γέννηση του παιδιού του. Πίστεψέ με. Ούτε τίτλοι, ούτε τίποτα».



Κερ: «Δεν νικάς την τρομοκρατία εκτρέφοντας τον φόβο»

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει τα σύνορα απαγορεύοντας την είσοδο μεταναστών, ακόμη και τουριστών από μουσουλμανικά κράτη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Καμία ίσως όμως να μην έχει τόσο μεγάλη αξία όσο αυτή του Στιβ Κερ. Ο πατέρας του προπονητή των Γουόριορς δολοφονήθηκε το 1984 από τζιχαντιστή στη Βηρυτό, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει μίσος μέσα του.

«Αν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία κλείνοντας τα σύνορα και πάμε κόντρα σε όλα όσα εκπροσωπεί η χώρα μας, νομίζω πως έχουμε επιλέξει λάθος δρόμο. Έτσι εκτρέφουμε το φόβο και την οργή. Είμαι κάθετα αντίθετος με ό,τι συμβαίνει και το λέω σαν ένας άνθρωπος που έχει χάσει τον πατέρα του από τρομοκράτες. Θεωρώ πως η απόφαση του Τραμπ είναι τραγική και σοκαριστική. Συμπονώ όλους όσοι επηρεάζονται από αυτή την απόφαση. Οικογένειες χωρίζονται και ανησυχώ για την ασφάλεια του κόσμου. Όταν θες να νικήσεις την τρομοκρατία και το έγκλημα δεν είναι αυτός ο τρόπος».



Αντετοκούνμπο: «Άνθρωποι σαν εμάς θέλουν απλώς μια ευκαιρία»

Η διαδρομή του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως την κορυφή του κόσμου δεν ήταν, ως γνωστόν, στρωμένη με ροδοπέταλα. Πέρα από το θεϊκό χάρισμα και τη σκληρή του δουλειά, ο σταρ των Μπακς δεν παραγνωρίζει πως έκανε το όνειρό του πραγματικότητα επειδή κάποιοι του έδωσαν μια ευκαιρία. Από τους γονείς και τους δασκάλους του, μέχρι τους πρώτους προπονητές του. Αυτό ζητεί για όσους είναι σε αντίστοιχη θέση, προκειμένου να λάμψουν.

«Το πιο σημαντικό για ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτή που ήμουν εγώ είναι να τους δίνονται ευκαιρίες. Για να βρίσκομαι εγώ εδώ τώρα, κάποιος μου έδωσε μια ευκαιρία. Πολλοί άνθρωποι απλώς θέλουν μια ευκαιρία για να γίνουν κάτι σπουδαίο. Εμείς σαν οικογένεια είχαμε υπομονή και διψούσαμε για μια ευκαιρία. Κάναμε για πολλά χρόνια ό,τι μπορούσαμε κι όταν έρχεται η ευκαιρία πρέπει να την αρπάζεις. Όσο μεγαλώνω και ωριμάζω θέλω να ασχοληθώ και με άλλους σκοπούς. Ίσως να πάω στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική ή και στην Ελλάδα για να χτίσω σχολεία. Ένα πράγμα που είναι σίγουρο, είναι πως όταν φύγω από τη γη, θα έχω βοηθήσει ανθρώπους να έχουν ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME.

Όντομ: «Καθημερινή η μάχη με τα ναρκωτικά»

Έχουν περάσει σχεδόν 14 μήνες από τη μέρα που ο Λαμάρ Όντομ βρέθηκε ημιθανής σε έναν οίκο ανοχής μετά από χρήση κάθε λογής ουσίας. Ο πρώην ΝΒΑερ επιβίωσε και συνεχίζει τη δική του μάχη για απεξάρτηση, όντας πλέον σοφότερος.

«Ο π@@@ος μου και οι κακές μου συνήθειες με οδήγησαν τόσο χαμηλά. Όταν είσαι εξαρτημένος δεν σε επηρεάζει τίποτα. Πίστευα πως δεν θα πεθάνω ποτέ. Πως δεν θα μπω σε κώμα. Πως δεν θα έχω κανένα πρόβλημα, αλλά μετά ξύπνησα σε ένα κρεβάτι με σωληνάκια στο στόμα μου. Τα παιδιά μου ήταν το μόνο που μου έδωσε δύναμη. Ο γιος μου είναι 16 και παίζει μπάσκετ, η κόρη μου 18. Όταν βγήκα από το κώμα, μου είπε πως πρέπει να ζητήσω βοήθεια, αλλιώς δεν θα μου ξαναμιλούσαν. Έτσι πήγα σε κέντρο αποτοξίνωσης και προσπαθώ να μάθω. Τώρα είμαι καθαρός, αλλά πρόκειται για μια καθημερινή μάχη. Έχω έναν εθισμό και θα τον έχω πάντα. Ποτέ δεν φεύγει. Ακόμη και τώρα θέλω να πάρω ναρκωτικά, αλλά πλέον ξέρω πως αν το κάνω δεν θα είμαι εδώ, με τα παιδιά μου. Έδωσα το χέρι μου στο θάνατο, αλλά δεν είναι ώρα να με κηδέψουν ακόμη. Είμαι ακόμη εδώ, με τα παιδιά μου. Πέρασα τόσα πολλά. Κάθε μέρα που ξυπνάω βλέπω τις ίδιες φωτογραφίες και μου θυμίζει πώς πρέπει να είναι η ζωή. Νιώθω ζεστά, νιώθω την ενέργεια και την αγάπη. Αυτό μου δίνει δύναμη. Σαν να παίρνω τις βιταμίνες μου», ανέφερε στην εξομολόγησή του στο Players Tribune.

Παππάς: «Κατά βάθος εγωιστική πράξη»

Όσο κι αν μπορεί κάποιος να έχει ενστάσεις για τη συμπεριφορά του, οφείλει να βγάλει το καπέλο στον Νίκο Παππά για τις κοινωνικές του ευαισθησίες. Αυτές που αποκαλύφθηκαν (χωρίς να επιλέξει ο ίδιος τη δημοσιότητα) από την κατασκευή ενός γηπέδου μπάσκετ για τους κρατούμενους του Κορυδαλλού, όταν επισκέφτηκε τις φυλακές για να μάθει περισσότερα για την περίφημη υπόθεση της Ηριάννας.

«Όσο και αλτρουιστική να φαίνεται αυτή η πρωτοβουλία, κατά βάθος είναι εγωιστική, υπό την έννοια ότι με γέμισε με ευχάριστα συναισθήματα και ικανοποίηση. Έχω κάποια δικά μου άτομα μέσα, αλλά δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Ήθελα να βοηθήσω μια ομάδα ανθρώπων, η οποία είχε ανάγκη από κάτι τέτοιο. Εμένα το μπάσκετ δεν είναι η ζωή μου, είναι ένα μέρος της ζωής μου. Όπως λέω και στους φίλους μου παίζω και μπάσκετ, δεν παίζω μόνο μπάσκετ. Το άθλημα μου έχει προσφέρει αναγνωρισιμότητα, χρήματα, τα συναισθήματα που βιώνω μπαίνοντας μέσα στο γήπεδο, αλλά όλα αυτά θα διαρκέσουν μέχρι τα 30-35, μετά θα πρέπει να κοιτάξεις άλλα πράγματα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Vice.

Ντουράντ: «MVP η μαμά μου»

Ατρόμητος στα παρκέ, αλλά ο Κέβιν Ντουράντ έκλαιγε με λυγμούς στην τελετή για την απονομή του βραβείου του πολυτιμότερου παίκτη. Κι ο ίδιος έχρισε πραγματική MVP τη μητέρα του, που τον κράτησε ζωντανό και του επέτρεψε να κάνει αυτό που αγαπά.

«Έρχομαι από μία μικρή πόλη έξω από την Γουάσινγκτον και μετακομίζαμε συνέχεια. Λάτρευα το μπάσκετ, ήθελα να γίνω προπονητής, αλλά δεν περίμενα ποτέ να πάω στο κολέγιο και να παίξω στο ΝΒΑ και τώρα να είμαι MVP. Είναι σουρεαλιστικό συναίσθημα. Πολλοί με πίστεψαν όταν κι εγώ δεν πίστευα στον εαυτό μου, άλλοι με αμφισβήτησαν αλλά μου έδωσαν κίνητρο. Έπεσα τόσα φορές, αλλά ξανασηκώθηκα. Πέρασα δύσκολες στιγμές με την οικογένειά μου, αλλά είμαι ακόμη όρθιος. Όλα όσα έχω στη ζωή μου έπρεπε να τα κερδίσω. Το ίδιο και το βραβείο αυτό. Μαμά, μας έκανες να πιστεύουμε, μας κράτησες μακριά από το δρόμο, μας φόρεσες ρούχα… Όταν δεν έτρωγες, φρόντιζες να φάμε εμείς κι ας πήγαινες νηστική για ύπνο. Είσαι η πραγματική MVP!», είπε αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.



Πρίντεζης: «Να μάθει ο κόσμος τη Σύρο»

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες και να επιστρέφεις πράγματα στον τόπο σου. Ο Γιώργος Πρίντεζης το γνωρίζει καλά αυτό και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αθλητή που δεν ξεχνά τις ρίζες του έχοντας κάνει θεσμό το τουρνουά 3x3 που συγκεντρώνει διεθνείς και εγχώριους αστέρες του μπάσκετ στη Σύρο προσφέροντας τεράστια φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στο νησί.

«Όταν μου ήρθε σαν ιδέα υπήρχε ένα μεγάλο πρόσημο, αυτό ήταν το όμορφο μέρος, η κεντρική πλατεία της Σύρου. Δεν είναι ο σκοπός να παίξουμε απλά μπάσκετ και να φύγουμε. Οι στόχοι είναι κοινωνικοί, φιλανθρωπικοί και αγωνιστικοί, καθώς και να γνωρίσουν παίκτες τα ντόπια παιδιά που διαφορετικά δεν θα είχαν ποτέ αυτή τη δυνατότητα. Το επίπεδο και οι καθαροί σκοποί της διοργάνωσης αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι παίκτες ήθελαν να έρθουν από μονοί τους, να συμβάλουν από μονοί τους για την ανάδειξη της ομορφιάς των Κυκλάδων, αλλά και του μπάσκετ. Όταν τελειώσω την καριέρα μου πάλι στο μπάσκετ θα καταλήξω. Ίσως να φτιάξω μια ακαδημία ή ένα κέντρο που να βελτιώνει την φυσική κατάσταση επαγγελματιών αθλητών. Πάντως ό,τι και αν διαλέξω να κάνω θα ήθελα να το κάνω στη Σύρο. Είναι ο τόπος μου κι ένα νησί που αγαπώ πολύ», τόνισε ο άσος του Ολυμπιακού.

Σακίλ: «Χωρίς μόρφωση δεν έχει τίποτα σημασία»

Μπορεί να έχει βγάλει του κόσμου τα εκατομμύρια ως παίκτης και να εξακολουθεί να κερδίζει πολλά πλέον ως τηλεοπτικός αστέρας (αναλύοντας τα παιχνίδια του ΝΒΑ), ωστόσο ο Σακίλ Ο’ Νιλ είναι κι ένας άνθρωπος με πτυχία τα οποία απέκτησε κάνοντας μαθήματα ακόμη και στη διάρκεια της πολύ απαιτητικής καριέρας του. Μάλιστα το τελευταίο του ντοκτορά, στον τομέα της εκπαίδευσης, το απέκτησε το 2012.

«Ήταν μια υπόσχεση που είχα δώσει στους γονείς μου και τον εαυτό μου. Το πτυχίο αυτό είναι σαν σφραγίδα πως είμαι μορφωμένος άνθρωπος. Θέλω να είμαι παράδειγμα για τα παιδιά. Η μόρφωση είναι πολύ σημαντική. Εμείς οι αθλητές έχουμε φήμη, έχουμε χρήματα, αλλά αν δεν έχεις την απαραίτητη εκπαίδευση για να ισορροπήσεις όλα αυτά, τίποτα δεν έχει σημασία. Μπορεί και να επιστρέψω για ένα ακόμη πτυχίο. Ποιος ξέρει; Ακούγεται ωραίο το Dr O’ Neal. Ίσως πάω για πτυχίο στη νομική».



Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x