Κώστας Νικολακόπουλος

Όταν «θα σηκώνεται στον Θεό» στο Καραϊσκάκη...

Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει στο www.sport-fm.gr το scouting report του Μανού Ντα Κόστα, που επέλεξε ο Ολυμπιακός για την καρδιά της άμυνάς του.

• Με τον Ντα Κόστα την τελευταία τριετία να παίζει μία χρονιά στην μικρομεσαία πορτογαλική Νασιονάλ και δύο χρονιές στην τούρκικη Σίβασπορ, λογικό είναι ο πολύς κόσμος του Ολυμπιακού να μην τον ξέρει.

• Αν θέλουμε λίγο να τον περιγράψουμε;

• Το μεγάλο ατού του Ντα Κόστα είναι σαφώς το ψηλό παιχνίδι, αφού δύσκολα χάνει εναέρια μονομαχία. Κι εκμεταλλευόμενος και τα «μακριά» του πόδια, «έχει» και το τάκλιν-θα τον δεις να διώχνει αρκετές φορές με αυτό τον τρόπο, ακόμη και σε επικίνδυνες καταστάσεις για την περιοχή του.

• Σε γενικές γραμμές είναι ψύχραιμος, έχει σωστές τοποθετήσεις και νίκες σε προσωπικές μονομαχίες. Αλλά είναι κι από τους αμυντικούς, που θα βγουν πολλές φορές πρώτοι πάνω στην μπάλα, πάνω στη φάση. Και δεν θα κωλώσει να βγει στα πλάγια της άμυνας, προκειμένου να βοηθήσει τον ακραίο του μπακ η, ακόμη και να πάει εκεί στο τετ α τετ με τον αντίπαλο κυνηγό.

• Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του κι επειδή έχει καλή τεχνική, μπορεί όχι μόνο να κόψει την αντίπαλη επίθεση, αλλά και να δώσει την μπάλα σε συμπαίκτη του, ακόμη κι υπό συνθήκες πίεσης. Ένας ενίοτε εντυπωσιακός αμυντικός, με ικανότητα όχι μόνο να ανακόψει τον επιθετικό, αλλά να του πάρει και την ταυτότητα, όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο: να του πάρει την μπάλα, να τον ντριμπλάρει και να ξεκινήσει ο ίδιος επίθεση.

• Γενικά είναι αμυντικός που ξέρει να βγάζει την μπάλα από την άμυνα και να κάνει παιχνίδι από πίσω, γιατί έχει καλά πόδια, ιδίως δεξί, αλλά κι αριστερό. Έχει τη συνήθεια να κατεβαίνει στο άλλο μισό του γηπέδου και να επιχειρεί ακόμη και πάσες για φάσεις γκολ στους συμπαίκτες του, παίζοντας κάθετα, ενώ διακρίνεται για τις μακρινές, 40άρες και 50άρες, πάσες του από την άμυνα προς τα εξτρέμ.

• Τι μειονέκτημα έχει, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο; Όπως όλοι οι πολύ ψηλοί σέντερ μπακ, τις κάθετες, συρτές πάσες που γίνονται στην πλάτη του. Κάποιες στιγμές είναι απρόσεκτος μέσα στο παιχνίδι και δεν έχει πολύ γρήγορες αντιδράσεις. Κι υπήρξε μία περίοδος στην καριέρα του, με πολύ συχνές αποβολές (έξι από το Μάη του 2012 ως τον Φλεβάρη του 2014, ενώ σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του, δηλαδή σε άλλα οκτώ χρόνια, δεν έχει καμία!)

• Είναι σημαντικό ότι ο Πορτογαλομαροκινός αμυντικός θα έχει την στήριξη του προπονητή, αφού ο Μάρκο Σίλβα τον έφερνε. Αλλά φυσικά αυτό δεν φτάνει-κι ο Μποτία είχε την στήριξη του Μίτσελ, όμως δεν ήταν πειστικός όσο θα περίμενε ο Ισπανός τεχνικός. Ακόμη κι ο Μαρκάνο, καθαρά επιλογή Βαλβέρδε, θυμόμαστε όλοι πως είχε τις καλές και τις κακές στιγμές του.

• Να έχουμε, όμως, υπόψιν μας ότι ο Ντα Κόστα με τα όποια του μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα είναι ένας στόπερ με πολλές παραστάσεις στην καριέρα του. Με τη Γουέστ Χαμ αντιμετώπισε σε μία διετία (το 2010 και το 2011) τις Γιουνάϊτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Σίτι, Τότεναμ σε εννιά 90λεπτα βασικός. Με τη Λοκομοτίβ ήταν ενδεκαδάτος στα 6 από τα 10 παιχνίδια της στο Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2011-12. Με την ΠΣΒ στέφθηκε πρωταθλητής Ολλανδίας στα 20 χρόνια του.

• Αν θα «πιάσει» ο πανύψηλος αυτός στόπερ στον Ολυμπιακό, είναι κάτι που θα το δούμε μόνο μέσα στο γήπεδο. Μπορεί και να είναι αναπληρωματικός του Μποτία η, του Αυλωνίτη. Ας κάνουμε υπομονή.

• Αλλά επειδή δεν τον ξέρουν οι πολλοί, μη νομίζουν ότι είναι κανένας παικτάκος ο Ντα Κόστα. Κι όταν "θα σηκώνεται στον Θεό" για κεφαλιά στα κόρνερ και στα φάουλ του Ολυμπιακού, θα με θυμηθείτε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x