Επικαιρότητα

Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν (;) Πούτιν-Ποροσένκο

Αισιόδοξα μηνύματα από την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ποροσένκο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, οι δύο ηγέτες φέρονται να συμφώνησαν στον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Την επίτευξη συμφωνίας διαρκούς εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε την Τετάρτη η ουκρανική προεδρία στο Κίεβο. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφέρει πως στη συνομιλία Πούτιν – Ποροσένκο διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών ήταν «σε γενικές γραμμές, κοινές» για διέξοδο από την κρίση.

Στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας –όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, οι αρχές λένε πως είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία διπλωματική διευθέτηση με το Κίεβο, εφόσον αυτό αποδείξει τη δέσμευσή του για λήξη των βομβαρδισμών και ειρήνευση.

inner

Η αντιπαράθεση μεταξύ των αντι-κυβερνητικών δυνάμεων και τον ουκρανικό στρατό, που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις μήνες, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 2.500 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί – 800.000 εξ αυτών στη Ρωσία.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπέστη ο άμαχος πληθυσμός σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, ήταν που έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, ή νερό, αποκομμένος από τον έξω κόσμο.

Ενώ οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας στόχευσαν αρχικά στο να αναγκάσουν τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση, τον τελευταίο καιρό το Κίεβο γινόταν δέκτης επικρίσεων της Δύσης για τους χωρίς διακρίσεις σφοδρούς βομβαρδισμούς των ανατολικών επαρχιών.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αρχές του Κιέβου «πιάστηκαν» να χρησιμοποιούν υψηλής ισχύος όπλα που απαγορεύονται, όμως, από το διεθνές δίκαιο εναντίον κατοικημένων περιοχών.

Ενδεικτικά, πριν από λίγες ημέρες η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, καταδίκασε τις κυβερνητικές δυνάμεις, θεωρώντας τις υπεύθυνες για τους μαζικούς θανάτους φιλορώσων αμάχων.


Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x