Νίκος Ζέρβας

Πάλεψε, λύγισε, αλλά δεν έπαθε… τίποτα ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την καλή προσπάθεια του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ μέχρι να μείνει, φυσιολογικά, από δυνάμεις λόγω της επιδημίας τραυματισμών και εστιάζει στα δύο προβλήματα ενόψει της συνέχειας.

Όταν προετοιμάζεσαι για ένα ντέρμπι στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου και στις δύο προπονήσεις που έχεις δεν συμμετέχουν τέσσερις βασικοί παίκτες, εύλογα είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστείς όπως θες και μπορείς. Οι πιθανές τέσσερις απουσίες έγιναν δύο με τα γιατροσόφια και τις ενέσεις και ο Ολυμπιακός κατάφερε να αιφνιδιάσει σε μεγάλο βαθμό τον αντίπαλό του που «καιγόταν» για τη νίκη. Με όπλο του την πολύ καλή και στοχευμένη άμυνα, το ώριμο παιχνίδι του στην επίθεση με καλή κυκλοφορία και δημιουργία, έστειλε από νωρίς μήνυμα με το +8, ότι μόνο την υπεράσπιση του +25 δεν είχε στο μυαλό του και μπράβο του.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ έκαναν «ζημιά» στον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε «βραχυκυκλώσει» και σωνόταν μόνο με τα επιθετικά ριμπάουντ και τα μακρινά σουτ. Όταν όμως στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου ο Βασίλης Σπανούλης έκανε νεύμα στον πάγκο ότι «έσφιξε» ο προσαγωγός, το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε. Αυτόματα ο Ολυμπιακός εκτός όλων των αγωνιστικών χάντικαπ που έπρεπε να υπερκαλύψει με μία ακόμα και μάλιστα τη σημαντικότερη απουσία, δε μπορούσε να σηκώσει και κεφάλι ψυχολογικά. Κάπου λες, «δε γίνεται να συμβαίνουν όλα μαζί σε τρεις μέρες». Και όμως γίνονται. Και ευτυχώς, για τους πρωταθλητές Ελλάδας που δεν… έπαθαν και τίποτα. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα, θα είχε χάσει και το αβάντζο του πρώτου γύρου, αλλά ο χαρακτήρας των υπόλοιπων βγήκε «μπροστά».

Από τη στιγμή που ο Σπανούλης τέθηκε νοκ άουτ, ο Ολυμπιακός έχασε τον επιθετικό του ειρμό, άρχισε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό για ένα 14-0 «βάλσαμο» στην δική του ψυχολογία. Ο Ρίβερς για ένα ακόμα βράδυ πλήγωσε ανεπανόρθωτα την άμυνά του, η συγκομιδή στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν μόλις οκτώ πόντοι και έχω την αίσθηση πως αν οι «πράσινοι» δεν επέμεναν τόσο πολύ να σουτάρουν από μακριά και ήταν πιο ομαδικοί, τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα γι’ αυτούς. Και πάλι όμως ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση και με τον Παπανικολάου «μπροστάρη» έφερε το παιχνίδι στην ισοπαλία σχεδόν μέχρι το 30΄.

Το 3ο φάουλ του Μάντζαρη που έγινε νωρίς, διόγκωσε το πρόβλημα στην οργάνωση του παιχνιδιού, τα μακρινά σουτ έβρισκαν σίδερο (4/18 τρίποντα), η άμυνα πάνω στον Σίγκλετον θύμιζε αυτή πάνω στον Ρίβερς και από τη στιγμή που όσο πέρναγε η ώρα οι δυνάμεις φυσιολογικά στέρευαν λόγω «κοντού» rotation, λογικά το παιχνίδι έγειρε προς τους γηπεδούχους. Τα… κουκιά δεν έφταναν για κάτι παραπάνω, που δεν θα ήταν απλά υπέρβαση, αλλά άθλος. Ο Ολυμπιακός θα έχει να λέει πως το πάλεψε και έχασε λόγω δύο-τριών εύστοχων μακρινών σουτ «μαχαιριά» και ότι κατάφερε χωρίς τρεις πολύτιμους παίκτες να αναδείξει σε πρωταγωνιστή τον Μιλουτίνοφ, ο οποίος «έσβησε» τον Μπουρούση και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Το πέμπτο φετινό ντέρμπι ανήκει στο παρελθόν και επειδή όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία το πλεονέκτημα της έδρας δε δίνει πλέον σίγουρα τίτλο, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να στραφεί στην Ευρωλίγκα, αφού στην Ελλάδα του αρκεί να μη χάσει μέχρι το τέλος της σεζόν για να είναι πρώτος. Υπάρχουν όμως και δύο στοιχεία που δε πρέπει με τίποτα να τον αφήσουν ήσυχο από το βράδυ στο ΟΑΚΑ, διότι τα συναπαντήματα με τον Παναθηναϊκό μπορεί να είναι ως το τέλος της σεζόν μέχρι και δέκα. Το ένα έχει να κάνει με τον Κέι Σι Ρίβερς που έχει κάνει σε τρία σερί παιχνίδια ρεκόρ που δεν είχε κάνει στην «ερυθρόλευκη» άμυνα ούτε ο… Νίκος Γκάλης. Είναι σχεδόν απαράδεκτο για ομάδα τέτοιου επιπέδου να μην έχει βρει λύση και στη τελική, ας… χάσει από κάποιον άλλο.

Το δεύτερο, είναι πως έχει δαπανήσει κοντά στο ένα εκατομμύριο δολάρια για να υπογράψει τον Ερικ Γκριν, ο οποίος για την ώρα εξακολουθεί να μη μπορεί να βοηθήσει, παρά μόνο σε τρία-τέσσερα σκόρπια παιχνίδια. Ο Αμερικανός δεν αποκτήθηκε γι’ αυτά που βλέπουμε ως τώρα και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που οι τραυματισμοί αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να βγει «μπροστά». Αν δε τα καταφέρει, οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες…

Υ.Γ.1: Όπως όλα δείχνουν στο Καζάν ο Ολυμπιακός θα πάει χωρίς Σπανούλη, σίγουρα χωρίς τον Γιανγκ και ενδεχομένως χωρίς τον Λοτζέσκι. Αυτή είναι η χειρότερη είδηση της βραδιάς, διότι την Πέμπτη παίζονται πολλά για το πλεονέκτημα στην Ευρωλίγκα, που τόσο αξίζει με τη μέχρι τώρα εικόνα του…

Υ.Γ.2: Λίγο περισσότερο σεβασμό από τους διαιτητές νομίζω πως αξίζει ο Πρίντεζης…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x