sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Νεανική ποιότητα, αποτελεσματικότητα, λάθη και… φώνες: Τα σημεία από τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ

Τα 5 σημεία από τη σπουδαία νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ.

Ασπρόμαυρο βάφτηκε το ντέρμπι των «δικεφάλων», με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί 2-0 της ΑΕΚ στην Τούμπα. Αποτέλεσμα που... αναζωπύρωσε την (ωραία) φωτιά στη μάχη του τίτλου!

Η διαφορά αποτελεσματικότητας, η σφραγίδα των νέων, οι αμυντικές ολιγωρίες και οι... φωνές. Αναλυτικά, τα 5 σημεία από το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ:



«Ασπρόμαυρη» αποτελεσματικότητα vs «μπορντό» αναποτελεσματικότητα και… διά αέρος


Από τη μία, ο κυνισμός του ΠΑΟΚ. Από την άλλη, η αναποτελεσματικότητα της ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με 4 τελικές (οι 2 στον στόχο) έναντι 16 (οι 4 στον στόχο) των φιλοξενούμενων.

Περισσότερες οι ευκαιρίες της «Ένωσης» λοιπόν. Βέβαια, η παρένθεση με τον στόχο δείχνει εν πολλοίς και άλλη μία αλήθεια, ότι λίγες εκ των (πολλών) τελικών της ήταν πραγματικά καλές. Όπως και να έχει, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα πληρώνει σε ακόμα ένα παιχνίδι της φέτος την αναποτελεσματικότητά της. Την ίδια στιγμή που ο ΠΑΟΚ αξίζει τα εύσημα για τη σοβαρότητα και τη συγκέντρωσή του στην τελική προσπάθεια.

Σ' ένα ματς με αρκετή τακτική και από τις δύο πλευρές. Οι «κιτρινόμαυροι» -εν προκειμένω μπορντό λόγω της σημερινής φανέλας που φορούσαν- έψαχναν με βαθιά γεμίσματα (κυρίως του Άμραμπατ) την πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν την ταχύτητα των μπροστά (κυρίως του Λιβάι). Ελάχιστα μετά το εις βάρος τους 1-0, ανέβασαν την απόδοσή τους. Τους πιστώνεται ότι έψαξαν την αντίδραση, φόρτωναν την αντίπαλη περιοχή ειδικά μετά τις μαζεμένες αλλαγές τους προς το φινάλε. Όλα τα παραπάνω όμως, αρκετές φορές γινόντουσαν κάπως βεβιασμένα. Την ίδια στιγμή οι Θεσσαλονικείς έψαχναν τις ευκαιρίες τους στην κόντρα με τους ταχύτατους Νάρεϊ και Κωνσταντέλια κι αν δεν υπήρχαν κάποιες λανθασμένες ενέργειες κι από την πλευρά τους ίσως να είχαν απειλήσει κι εκείνοι πιο πολύ.



Η παραπάνω σύγκριση αναποτελεσματικότητας μπορεί να στοιχειοθετηθεί και από την αξιοποίηση των κόρνεν. Εννιά οι συγκεκριμένες στατικές φάσεις για την ΑΕΚ, τέσσερις για τον ΠΑΟΚ. Κι όμως γκολ μ' αυτόν τον τρόπο βρήκε ο δεύτερος με την κεφαλιά του Κουλιεράκη. Κι αυτό ενώ επί Αλμέιδα παρατηρείται σαφής βελτίωση στις συγκεκριμένες στατικές φάσεις των «κιτρινόμαυρων» (ως προς τον τρόπο εκτέλεσης, άσχετα τα πόσα γκολ έχουν βρει).

Σημειωτέον, μιας και η κουβέντα πήγε στα στατιστικά, η ΑΕΚ υπέπεσε σε 10 φάουλ έναντι 15 των «ασπρόμαυρων». Δεν είναι τυχαίο ότι η «Ένωση» -λόγω του τρόπου που ασκεί το πρέσινγκ της- τις περισσότερες φορές που έχει λιγότερες σχετικές παραβάσεις από τον αντίπαλο, είτε δεν έχει φέρει θετικό αποτέλεσμα είτε έχει δυσκολευτεί.



Με τη σφραγίδα των νέων του


Και τα δύο τέρματα του ΠΑΟΚ έχουν υπογραφή από το... μέλλον: Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης!

Ο πρώτος χάρισε για ακόμα ένα παιχνίδι δυνατές… τζούρες αστείρευτης τεχνικής. Αποκορύφωμα βέβαια η φάση του 1-0, όπου με περίσσια οξυδέρκεια και τρία γκελάκια -όντας ξαπλωμένος- έσπασε την μπάλα στον Νάρεϊ για το μονοκόμματο σουτ του Γερμανοτογκολέζου άσου.

Ο δεύτερος -ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τιμωρία- εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία της άμυνας της ΑΕΚ στην εκτέλεση κόρνερ, κέρδισε στον αέρα τον Σιμάνσκι και έγραψε το 2-0.

Δύο 19χρονα παιδιά που αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο το μακροχρόνιο πλάνο του Λουτσέσκου. Ακόμα κι αν πουληθούν το φετινό ή το επόμενο καλοκαίρι, είτε θα φέρουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του ΠΑΟΚ είτε θα έχουν προσφέρει πολλά σε αγωνιστικό επίπεδο.



Οι αμυντικές ολιγωρίες της ΑΕΚ


Σίγουρα έπαιξε ρόλο, μεταξύ άλλων, η ποιότητα των νέων του «δικεφάλου του Βορρά». Ωστόσο και τα δύο γκολ έχουν την υπογραφή (και) της ΑΕΚ και συγκεκριμένα των λαθών της.

Στο 1-0 υπάρχει κυρίως συνολική αμυντική ολιγωρία, με την μπάλα να φτάνει στον Νάρεϊ πριν κοντράρει για να ξεγελάσει η πορεία της τον Αθανασιάδη και καταλήξει στα δίχτυα της εστίας του.

Στο 2-0 τη μεγαλύτερη -εάν όχι την απόλυτη- ευθύνη φέρει ο Αθανασιάδης, ο οποίος δεν είχε την ενδεδειγμένη αντίδραση με πειστική έξοδο κατά τη σέντρα του Νάρεϊ (μετά το κόρνερ που εκτελέστηκε πλασαριστά).

Φυσικά, δεν πρέπει να… κρεμαστεί στα μανταλάκια ο πορτιέρε της «Ένωσης». Πόσω μάλλον όταν τη φετινή σεζόν, ειδικά μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει προβεί σε σημαντικές επεμβάσεις που χάρισαν βαθμούς στην ομάδα του. Ωστόσο, συνολικά η ΑΕΚ, όπως είναι φυσιολογικό, πρέπει να προσέξει τα εν λόγω λάθη. Χωρίς φυσικά να υπάρξει κάποιο... ανάθεμα, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα είναι μέσα στην (ποδοσφαιρική) ζωή ακόμα και για τις πολύ καλές ομάδες.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Τα 5 σημεία από το ντέρμπι

Οι διαμαρτυρίες της «Ένωσης»


Σημαντικά τα παράπονα των φιλοξενούμενων από τη διαιτησία του Έσπεν Έσκας και πρέπει να σημειωθούν.

Οι «κιτρινόμαυροι» φώναξαν -και στον ίδιο τον Νορβηγό ρέφερι- για δύο περιπτώσεις στο πρώτο ημίχρονο, όπου αξίωσαν την κόκκινη κάρτα. Κι αν η πρώτη, στο 20', είναι περισσότερο αμφιλεγόμενη βάσει του τρόπου που έχει πάει στην μπάλα ο Αραούχο (την οποία έχει βρει βέβαια) πριν δεχτεί το πάτημα με τις τάπες από τον Ολιβέιρα, η 2η είναι πιο ξεκάθαρη. Κι αυτό διότι ο Ίνγκασον ρίχνει άτσαλα τον Λιβάι (ο οποίος δεν είθισται να πέφτει) ενώ έβγαινε ολομόναχος.

Συνεχίζει να καίει η φωτιά για τη μάχη του τίτλου


Έχει σημειωθεί πολλές φορές φέτος και διαρκώς επιβεβαιώνεται. Παρακολουθούμε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα των τελευταίων… πολλών δεκαετιών.

Μ' αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα, ο 4ος ΠΑΟΚ έφτασε στους 47 βαθμούς όντας στο -7 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, στο -3 από τη 2η ΑΕΚ και στο -2 από τον 3ο Ολυμπιακό. Με ματς λιγότερο φυσικά η «Ένωση», εκείνο με τον Ατρόμητο.

Οι Θεσσαλονικείς, λοιπόν, όχι απλά διατηρήθηκαν ζωντανοί στη μάχη του τίτλου, αλλά αναζωπύρωσαν και τη... συνολική φωτιά. Θυμηθείτε εδώ το πρόγραμμα των τεσσάρων μονομάχων μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x