Επικαιρότητα

Παρίσι: «Τα δίνει όλα» η κυβέρνηση για συμφωνία στο δημοσιονομικό κενό

Χαρδούβελης:Σκοπός μας είναι να κλείσουμε άμεσα την αξιολόγηση-Ακούει η Τρόικα τις νέες ελληνικές προτάσεις-Για την Τετάρτη πάνε οι επαφές με Βρούτση και Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό και τις απολύσεις

Μέχρι αργά το βράδυ θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να τονίζουν ότι η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και εξαντλητικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ η συζήτηση θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Ως νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς λογίζονται αυτές που έστειλε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης το βράδυ της Κυριακής, πριν κανονιστεί η συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πρόκειται, κυρίως, για μέτρα μικρής εμβέλειας, όπως η βελτίωση των εσόδων λόγω μεγαλύτερης ανάπτυξης, η βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, η ενίσχυση των εσόδων από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και η δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων δικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία κλπ

Καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση τα «δίνει όλα» για να υπερκεράσει το μεγάλο εμπόδιο του δημοσιονομικού κενού, με την Τρόικα να ακούει και να συζητά τις νέες προτάσεις.

Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να γίνει συζήτηση με τους κ.κ. Βρούτση και Μητσοτάκη για το αστικό και τις απολύσεις στο Δημόσιο, αντίστοιχα.

Το πιο δύσκολο κομματι στο δρόμο για την έξοδο από το Μνημόνιο

Το πιο δύσκολο κομμάτι του δρόμου προς την έξοδο από το Μνημόνιο (όπως το γνωρίσαμε την τελευταία τετραετία τουλάχιστον) προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές, χωρίς όμως να ανοίξει «εσωτερικό μέτωπο» με επώδυνα νέα μέτρα, προσπαθεί να καλύψει από σήμερα ξανά η κυβέρνηση.

Επί δύο μέρες στο Παρίσι ο Γκίκας Χαρδούβελης και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα κλειστούν στην -γνώριμη πλέον από τον περασμένο Σεπτέμβριο- αίθουσα στο ισόγειο της Villa Said για ένα καθοριστικό «τετ-α-τετ» με τους επικεφαλής της Τρόικας, που θα κρίνει πολλά για την πορεία της χώρας.

Προσερχόμενος στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) στην κρίσιμη συνάντηση με τους ελεγκτές ο υπ. Οικονομικών δήλωσε όταν ρωτήθηκε για το τι περιμένει από το τετ-τα-τετ με τους δανειστές: «Κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε. Σκοπός είναι να κλείσουμε άμεσα την αξιολόγηση. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σύντομα. Και από τις δύο πλευρές τίθενται διάφορα θέματα». Η συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές θα κρατήσει αρκετές ώρες.

Το ραντεβού στο Παρίσι με την Τρόικα κλείστηκε σχεδόν «στον αέρα» για να φανεί ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν θα υπάρξουν όμως τελεσίδικες αποφάσεις και η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει και πάλι για λίγες μέρες στην Αθήνα (πιθανόν την 1η Δεκεμβρίου για μια-δυο μέρες ίσως) πριν κλείσει και τυπικά την αξιολόγησή της.

Θεωρείται όμως «κομβικής σημασίας» για να πέσουν οι τόνοι και να επιδιώξει η Αθήνα μία πολιτική συμφωνία για την γραμμή προληπτικής έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, η οποία θα επικυρωθεί τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2015 από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Ρόλο-κλειδί» θεωρεί η Αθήνα πως θα παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στους «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ και την πολιτική ηγεσία των ευρωπαϊκών κρατών.

Για πάνω από έξι ώρες χθες ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γκίκας Χαρδούβελης είχαν συσκέψεις, για να καθορίσουν μέχρι ποίου σημείου μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις στο Παρίσι –και ποιες- αλλά και για το πότε θα πρέπει να πάρει ο βασικός «διαπραγματευτής» της χώρας μας στο τηλέφωνο τον πρωθυπουργό, αν η κατάσταση δείξει ότι πάει να ξεφύγει.

Και μέχρι τα μεσάνυχτα πάντως εχθές στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονταν για να μπουν στη διαπραγμάτευση ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο εκτελών χρέη του ΣΟΕ Τάσος Αναστασάτος.

Στο Παρίσι βρίσκονται επίσης για να τους πλαισιώσουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (θα παραμείνει μόνο 24 ώρες και θα επιστρέψει για να εκπροσωπήσει το υπουργείο στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής), ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και από το Μαξίμου οι κύριοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο κ. Σταύρος Παπασταύρου. Τον πολιτικό εταίρο της κυβερνήσεως εκπροσωπεί ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ.

Τι θέλουν οι δανειστές-τι φοβάται η Αθήνα

Οι δανειστές (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι) πιέζουν για το δημοσιονομικό κενό, θέλουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά θέτουν και θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό, χωρίς να μιλούν ανοιχτά όμως για περικοπές συντάξεων, όπως φοβάται η Αθήνα -και ειδικά το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα δεχτούμε μέτρα που θα ενοχλήσουν τους πολίτες, δεν χρειάζονται νέοι νόμοι για το Ασφαλιστικό, θα εφαρμοστεί μόνο ό,τι έχει ψηφιστεί» διαμηνύει η κυβέρνηση, δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη σύσκεψη χθες στο Μαξίμου.

Κοινοτικές πηγές υποστήριζαν ότι η επιλογή για τη συνάντηση στο Παρίσι «βολεύει» διαπραγματευτικά και τα δύο μέρη. Δείχνει ότι υπάρχει βούληση να τελειώσουν, αλλά και οι δανειστές δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα πριν υπάρξει «επαρκής πρόοδος», και η κυβέρνηση γλιτώνει το ενοχλητικό «σουλάτσο» των ελεγκτών στην Αθήνα.

Το τετ-α-τετ στο Παρίσι κρύβει όμως παγίδες όπως και όλες οι επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Μετά από δύο μήνες έντασης στις σχέσεις με τους δανειστές, όπου ακούστηκαν και ελέχθησαν πολλά (με αποτέλεσμα ακόμα και την εκτόξευση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα στα προ Μνημονίου επίπεδα) η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει το «σύννεφο καπνού» που υψώθηκε στις σχέσεις με τους δανειστές. Εμφανίζεται ακόμα ανυποχώρητη από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει σε Ασφαλιστικό, εισπρακτικά μέτρα, απολύσεις και δημόσιο. Αντιθέτως οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ πνέουν μένεα για καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις σε σχέση με τα συμφωνηθέντα στα Γιούρογκρουπ των δύο τελευταίων μηνών.

Το αν πέτυχε το στόχο της η συνάντηση των Παρισίων, την Τρίτη και την Τετάρτη, θα αποκαλυφθεί τοις πάσι όμως την επόμενη κιόλας ημέρα, από το κλίμα που θα εισπράξει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group, κ. Τάσος Αναστασάτος, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους όλων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x