Τεχνολογία

Παρουσίαση MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G

Πριν από περίπου 1 μήνα, η Nvidia αποκάλυψε τη νέα γενιά των GPUs της, με δυο νέα chip να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα.

Η εταιρεία, χρησιμοποιώντας τον πυρήνα Maxwell που για πρώτη φορά είδαμε στο GTX 750Ti, σχεδίασε και παρουσίασε το GTX 970 και GTX 980, δυο chip τα οποία ουσιαστικά έρχονται να καταργήσουν όλες τις μέχρι σήμερα high end προτάσεις της εταιρείας και συγκεκριμένα τις κάρτες που χρησιμοποιούν τα GTX 770/780/780Ti. Ακόμα και οι Titan κάρτες γραφικών δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν -για gaming τουλάχιστον- με εξαίρεση ίσως το μεγάλο ποσό μνήμης. Έχοντας περάσει αρκετό χρόνο τόσο με το GTX 980 όσο και με το GTX 970, μπορούμε να πούμε ότι και τα δυο αυτά chip προσφέρουν πολλά και έρχονται για να κυριαρχήσουν στην αγορά του PC hardware. Προς το παρόν όμως θα ασχοληθούμε με το GTX 980 GPU και συγκεκριμένα με την υλοποίηση της MSI, ένα μοντέλο που έρχεται να προστεθεί στη gaming σειρά των προϊόντων της εταιρείας. Με κόστος που βρίσκεται λίγο πάνω από τα €600, 4GB μνήμης και ένα μεγάλο και αποδοτικό αλλά αθόρυβο σύστημα ψύξης, η κάρτα βάζει υποψηφιότητα για να αναδειχτεί βασιλιάς της κατηγορίας. Πριν όμως μιλήσουμε για τη κάρτα, πρέπει να πούμε δυο λόγια για το ίδιο το Maxwell πυρήνα που χρησιμοποιεί, ούτως ώστε κάποιος να μπορέσει να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Για τα τελευταία δυο περίπου χρόνια, ο βασικός πυρήνας που χρησιμοποίησε η Nvidia για τις κάρτες γραφικών της ήταν ο ονομαζόμενος Kepler, ένα chip που διατέθηκε σε πάρα πολλές παραλλαγές, με τη πληρέστερη έκδοσή του να κάνει την εμφάνισή της στις κάρτες με το GTX 780Ti. Ένας πυρήνας που απέδειξε ότι μπορεί να κυριαρχήσει στις επιδόσεις. Ωστόσο, κάθε περίπου δυο χρόνια έχουμε συνηθίσει να έχουμε μια νέα αρχιτεκτονική, κάτι που συνέβαινε παράλληλα με μια νέα λιθογραφία. Τα πράγματα όμως στο χώρο της λιθογραφίας είναι κάπως περίεργα. Πρακτικά, μόνο η Intel μπορεί να ακολουθήσει αυτά που λέει ο νόμος του Moore, έχοντας ήδη προϊόντα που κατασκευάζονται στα 14nm. Για εταιρείες όπως η TSMC, στην οποία δίνουν τη παραγωγή των GPUs τόσο η Nvidia όσο και AMD, τα 20nm επιτεύχθηκαν σχετικά πρόσφατα και μόνο στη παραγωγή SoCs (για την Apple και τη Qualcomm) και όχι για μεγάλα chip όπως οι GPUs. Η Nvidia μας πρωτοπαρουσίασε το πυρήνα Maxwell στη σειρά 750/750Ti, οπότε και πήραμε μια καλή γεύση για το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το high end μέρος του Maxwell, κυρίως όσον αφορά στη κατανάλωση. Η Nvidia κάποια στιγμή από τότε που μας έδωσε τις 750/750Ti και αργότερα, αντιλήφθητε ότι δεν υπήρχε περίπτωση για φέτος να προλάβει λιθογραφία στα 20nm και έτσι, αποφάσισε να κάνει την κίνησή της στα 28nm. Αξίζει να σημειώσουμε πως το GM204 δεν είναι τo κορυφαίο μοντέλο του Maxwell αλλά κάτι τέτοιο θα μας έρθει όταν η Nvidia κρίνει απαραίτητο βάσει των κινήσεων που θα κάνει ο ανταγωνισμός.

Διαβάστε τη συνέχεια της παρουσίασης εδώ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x