Γενικά

Πέντε χρόνια στον Πιστόριους

Πενταετής ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ. Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας έκανε λόγο η δικαστής.

Στα μαλακά έπεσε ο Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ. Η ετυμηγορία που ανακοίνωσε η δικαστής, Τοκοζίλε Μασίπα, το πρωί της Τρίτης στην Πρετόρια προβλέπει φυλάκιση του παραολυμπιονίκη για πέντε χρόνια καθώς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η ποινή είναι εφέσιμη, τόσο από την πλευρά του καταδικασθέντος, όσο και από αυτή του εισαγγελέα, ωστόσο η οικογένεια του Πιστόριους κατέστησε σαφές εξ αρχής πως δεν πρόκειται να επιδιώξει τη μείωσή της.

Η τιμωρία κρίνεται μικρή, δεδομένου πως οι κατήγοροι είχαν ζητήσει τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθειρξης, ενώ οι εκτιμήσεις ανέφεραν πως μπορούσε να τιμωρηθεί ακόμη και με 15 χρόνια. Η υπεράσπιση του Νοτιοαφρικανού αθλητή είχε ζητήσει κατ’ οίκον περιορισμό και κοινωνική εργασία, ωστόσο μάλλον θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη από την τελική ετυμηγορία.

Η δικαστής ανέφερε πως μία μικρή ποινή θα ήταν ανάρμοστη και θα έστελνε λάθος μήνυμα, ενώ μία εξοντωτική τιμωρία θα έδειχνε πως δεν υπάρχει έλεος για το δράστη και σκοπός είναι η ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία μετά την κάθειρξή του. Ο Πιστόριους, που σηκώθηκε όρθιος για να ακουστεί η ετυμηγορία-όπως επιβάλλεται από το πρωτόκολλο-δεν αντέδρασε καθόλου, όπως και η οικογένεια του θύματος.

Ειδικοί εκτιμούν πως ο Πιστόριους θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον το 1/6 της ποινής φυλάκισης προτού κατατεθεί από την πλευρά του αίτημα για μετατροπή της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, ο Πιστόριους τιμωρήθηκε με τριετή ποινή φυλάκισης, που όμως έχει για πέντε χρόνια ανασταλτικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από 20 μήνες (14/2/2013) η Ρίβα Στίνκαμπ, με την οποία ο Πιστόριους διατηρούσε δεσμό, είχε πέσει νεκρή από το όπλο του παραολυμπιονίκη, ο οποίος είχε ισχυριστεί πως την πέρασε για διαρρήκτη, εκδοχή που όμως δεν έγινε πλήρως δεκτή από το δικαστήριο.

Δείτε την ανακοίνωση της ποινής:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x