Επικαιρότητα

Πέθανε ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ

Ο μακροβιότερος αντικαγκελάριος της χώρας.

«Εφυγε» σε ηλικία 89 ετών ο Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ, ο επονομαζόμενος και «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας.

Ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή το βράδυ της Πέμπτης 31 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Γκένσερ ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της επανενωμένης Γερμανίας, για την οποία πάλεψε ως ανώτατος διπλωμάτης της τότε Δυτικής Γερμανίας.

Ηταν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αντικαγκελάριος από το 1974 έως το 1992, ο μακροβιότερος πολιτικός σε αυτές τις θέσεις.

Γεννήθηκε το 1927 στην πόλη Χάλε και αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο Γκένσερ και η Ελλάδα

Ο Γκένσερ είχε συγκεκριμένη αντίληψη για την Ελλάδα και τον ρόλο που πρέπει να έχει μέσα στην ΕΕ. «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα ανθρώπινο σώμα δίχως άκρα», είχε πει μιλώντας στην εκπομπή «27 της Ευρώπης», της ΝΕΤ, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη πολιτική, που αγνοεί ακόμα και τους βασικούς κανόνες και τις συνθήκες της ΕΕ» τις κραυγές κάποιων πολιτικών του φίλων στο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας για την αποπομπή της χώρας μας από την Ευρώπη.

Μάλιστα, είχε υπενθυμίσει την αρχή της αλληλεγγύης μέσα στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τη μια θα βρεθεί ο ένας δύσκολη θέση και την άλλη κάποιος άλλος» και τόνιζε ότι αποτελεί αξίωμα της ευρωπαϊκής ιδέας ότι οι «μεγάλοι» θα πρέπει να αποδεχθούν ως ισότιμους τους μικρούς.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x