Επικαιρότητα

Πέθανε ο Πιέρ Μωρουά

Έπεσε την Παρασκευή η αυλαία για τον Πιέρ Μωρουά, πρωθυπουργό της Γαλλίας τη δεκαετία του ’80, όταν στην Ελλάδα ασκούσε τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Πιέρ Μωρουά. «Έφυγε ένας πυλώνας του δημοκρατικού σοσιαλισμού», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Ο Πιέρ Μωρουά διατέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1981 έως το 1984, την 5η Γαλλική Δημοκρατία, υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν.

Όπως αναμενόταν, η είδηση του θανάτου του Μωρουά σκόρπισε συγκίνηση στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία.

Παλαιός γνώριμος του εκλιπόντος, ο Λοράν Φαμπιούς, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ολάντ, χαρακτήρισε τον Πιέρ Μωρουά «πυλώνα του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Για μία οκταετία, από το 1992 έως το 1999, ήταν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η σοσιαλιστική δεκαετία του ‘80

Στην Ελλάδα η ΝΔ παραδίδει τη σκυτάλη στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που ορκίζεται πρωθυπουργός. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αλλάξει σελίδα και η Γαλλία. Οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Μιτεράν κερδίζουν τις εκλογές.

Πρώτη πράξη του νέου Προέδρου είναι να διορίσει πρωθυπουργό τον γόνο ανθρακωρύχων, Πιέρ Μωρουά, ο οποίος επιλέγει τέσσερις κομμουνιστές υπουργούς .

Ο 52χρονος Μωρουά εφαρμόζει μεγάλες εθνικοποιήσεις, κατεβάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη, και καθιερώνει:

Ετήσια άδεια πέντε εβδομάδων, 39 ώρες εργασίας την εβδομάδα και αργότερα τις 35, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής που ίσχυε στη Γαλλία επί αιώνες.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x