Επικαιρότητα

Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Άγγελος», Γιώργος Κατακουζηνός

Η ταινία-σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη συγκλόνισε το 1982 την ελληνική κοινωνία - Η πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας.

Σε ηλικία 70 ετών «έφυγε» σήμερα ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, ο οποίος συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία με την ανατρεπτική και πετυχημένη ταινία «Άγγελος».

Το 1982 βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες η ταινία που έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του Κατακουζηνού. Ο «Άγγελος» έγινε τότε τεράστια εμπορική επιτυχία, ενώ συγκλόνισε το Πανελλήνιο, καθώς ήταν βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Στις 7 Απριλίου του 1976, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου και επίσης ναύτη 22χρονο Ανέστη Παπαδόπουλο.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, τους τραβεστί, τις «κακόφημες πιάτσες», καθώς και ολόκληρο το πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας από την κοινωνία της εποχής.

Η ταινία προκάλεσε μία σειρά αντιδράσεων, πριν καν γυριστεί. Αρχικά το σενάριο απορρίφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού υπό το φόβο ενδεχόμενων αντιδράσεων, για να χρειαστεί στη συνέχεια η συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής που αποτελούσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ώστε η ταινία να χρηματοδοτηθεί. Τελικά με ψήφους 4-1 η πρόταση έγινε δεκτή, με μόνη μειοψηφούσα την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Με το ξεκίνημα της προβολής, ο ίδιος ο Χρήστος Ρούσσος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας τη διακοπή της με το σκεπτικό των σεναριακών αυθαιρεσιών, καθώς στην πραγματικότητα ο ίδιος ουδέποτε μεταμφιέστηκε σε τραβεστί, αντίθετα έφτασε ως το έγκλημα αρνούμενος να δεχθεί τις σε βάρος του ασφυκτικές πιέσεις. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης παρουσίασε τα μέλη της οικογένειάς του να φέρονται και να αντιδρούν διαφορετικά απ' ότι στην πραγματικότητα.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x