Champions League

10 ευρωπαϊκές στιγμές του Άγιαξ (pics-vids)

Έτσι φτιάχτηκε ο θρύλος του Αιαντα!

Ήταν πριν από 22 χρόνια, όταν ο Ζινεντίν Ζιντάν με ένα εκπληκτικό «σόλο» διαμόρφωνε το 4-1 στο Τορίνο. Έστελνε έτσι μια ολόκληρη χώρα στη «Γη της Επαγγελίας», αφού σφράγιζε τη συμμετοχή της στο μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, βάζοντας συνάμα… ταφόπλακα στα όνειρα του Άγιαξ.

Οι μοίρες του ποδοσφαίρου σκάρωσαν περίεργο παιχνίδι και η ιστορία τούτη τη φορά επαναλήφθηκε, αλλά από την αντίθετη πλευρά. Τα απίθανα «μωρά» του Έρικ Τεν Χαχ πήραν άτυπη «εκδίκηση» και μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης, άφησαν εκτός συνέχειας και την Γιουβέντους. Και ποιος ξέρει πού μπορούν να σταματήσουν…

Ας πάρουμε, ωστόσο μια γεύση από το ένδοξο παρελθόν τους.

1.1970-1971 Τις τύχες της ομάδας είχε αναλάβει ο Ρίνους Μίχελς. Μπορεί να μην έφτασε στην κατάκτηση του ‘‘άγιου δισκοπότηρου’’ του Τσάμπιονς Λιγκ πολλές φορές παρά μόνο μία και μοναδική ,ωστόσο η συμβολή του στην εξέλιξη του αθλήματος είναι κοινώς παραδεκτό ότι ήταν καταλυτική. Αποτέλεσε τον αρχιτέκτονα του περίφημου ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου. Ο ‘’Αιάντας’’ έχοντας το προνόμιο να έχει στο δυναμικό του τον σπουδαίο Γιόχαν Κρόιφ ,για να φτάσει στον τελικό, χρειάστηκε κατά σειρά να ξεπεράσει τα εμπόδια των: ΚΦ Τίρανα, Βασιλεία, Σέλτικ ,και Ατλέτικο Μαδρίτης.

inner

Εκεί έμελλε να βρει απέναντι του τον Παναθηναϊκό ,που εκείνη την χρονιά έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Οι ‘’πράσινοι’’ προκειμένου να ‘’αγγίξουν’’ το τρόπαιο κατόρθωσαν πρωτύτερα να αποκλείσουν κατά σειρά τις: Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας ,Έβερτον και Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Στις δύο Ιουλίου οι δύο φιναλίστ της διοργάνωσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο ‘’Γουέμπλει’’. Τελικά το ‘’τριφύλλι’’ υπέκυψε στην ανωτερότητα των Ολλανδών που επικράτησαν 2-0 χάρη στα γκολ των Φαν Ντάικ(5’) και ‘Αρι Χαάν(87’). Αυτή η νύχτα αποτέλεσε προάγγελο για την κυριαρχία που θα επακολουθούσε.



2. 1971-1972 Μπορεί ο Ρίνους Μίχελς να είχε πάρει το δρόμο για άλλες ποδοσφαιρικές πολιτείες(Μπαρτσελόνα) ,εντούτοις ο διάδοχος του Στέφαν Κόβατς τα κατάφερε περίφημα. Για να δοθεί η δυνατότητα στους Ολλανδούς να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό τους στέμμα υπέταξαν :Ντιναμό Δρέσδης ,Μαρσέιγ ,Άρσεναλ και την Μπενφίκα του απίθανου Εουσέμπιο. Έτσι έδωσαν ραντεβού στο τελικό του Ρότερνταμ. Εκεί αντάμωσαν με την Ίντερ .Στις 31 Μαΐου με μια ακόμη ποδοσφαιρική παράσταση ο αξεπέραστος Κρόιφ θα πάρει από το… χέρι τον Άγιαξ και θα τον οδηγήσει στο ‘’repeat’’ ,αφού ‘’χτύπησε’’ δις(47’,78’) και διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

inner

3.Την ίδια χρονιά πανηγύρισε και την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Θριάμβευσε σε διπλούς αγώνες απέναντι στην Ιντεπεντιέντε Αβεγιανέδα(1-1 και 3-0 αντίστοιχα).



4.1972-1973. Για μια ακόμη φορά οι Ολλανδοί έχουν θαμπώσει ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη και μοιάζουν πιο έτοιμοι από ποτέ να επισφραγίσουν την ηγεμονία τους σηκώνοντας ψηλά στον ουρανό για τρίτη συνεχή χρονιά την κούπα με τα ‘’μεγάλα αυτιά’’. Πριν όμως προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους άφησαν εκτός συνέχειας τις :ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Μπάγερν Μονάχου(με το εμφατικό 5-2)και Ρεάλ Μαδρίτης. Τώρα βρίσκουν μπροστά τους την Γιουβέντους. Στον αντίποδα οι ‘’μπιανκονέρι’’ είχαν περάσει τις: Μαρσέιγ,Μαγδεμβούργο ,Ούπτσεστ και Ντέρμπι Κάουντι. Ο Ρεπ(5’) σημείωσε το μοναδικό γκολ της συνάντησης και έστειλε ολάκερο το Ολλανδικό έθνος στον… έβδομο ουρανό. Αυτή ήταν η τελευταία πράξη σε μια περίοδο που ο σύλλογος έφτασε στον κολοφώνα της δόξας του.



Η επιστροφή στο θρόνο



inner

5.1994-1995. Οι φίλαθλοι του ‘Αγιαξ χρειάστηκε να καρτερήσουν μοιρολατρικά 22 ολόκληρα χρόνια για να δουν την ομάδα τους να σκαρφαλώνει στο Έβερεστ του ποδοσφαίρου. Με μια εκπληκτική πορεία που διέγραψε κατάφερε να φτάσει ως το τέλος του δρόμου. Εκεί τον περίμενε η Μίλαν. Στις 24 Μαΐου οι ‘’Εβραίοι’’ έγραψαν άλλη μια εποποιία, καθώς με το γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ(85’) επικράτησαν 1-0 της Μίλαν και διεύρυναν την τροπαιοθήκη τους.



inner

6.Το κερασάκι στη … τούρτα σε εκείνη την μαγική χρονιά μπήκε στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και πιο συγκεκριμένα στο Τόκιο. Εκεί ο ‘’Αίαντας’’ έπειτα από ένα ‘’στείρο’’ 90λεπτο κατέκτησε Διηπειρωτικό Κύπελλο, καθώς επικράτησε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι με 4-3 κόντρα στη Γκρέμιο.



inner

7.Ιδανική πινελιά για το τέλος ήταν το Σούπερ Καπ Ευρώπης του 1995 που και αυτό κατέληξε στα χεριά(ποιου άλλου;) του Άγιαξ. Το πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στην Ισπανία άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει της ρεβάνς (Ρεάλ Σαραγόσα-Άγιαξ 1-1).Ωστόσο στο δεύτερο ματς στο Άμστερνταμ οι ‘’Γιοι των Θεών’’ ήταν σαρωτικοί και επιβλήθηκαν 4-0.



inner

8.1995-1996.Μια από τις βραδιές που σίγουρα θέλει να θάψει ο κάθε φίλος της ομάδας σε κάποια …σκοτεινή καταπακτή του μυαλού του είναι αναμφίβολα αυτή της 22 Μαΐου του 1996. Ουδείς έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία. Και οι Ολλανδοί έπειτα από το ‘’μεθύσι’’ του περσινού επιτεύγματος ήπιαν το ‘’πικρό’’ ποτήρι της αποτυχίας. Στο ‘’Ολύμπικο’’ της Ρώμης η Γιουβέντους προηγήθηκε με τον Ραβανιέλι(12’) ,όμως ο Λιτμάνεν έφερε το ματς στα ίσια(41’).Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη… ρωσική ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί νικήτρια αναδείχθηκε η ‘’Μεγάλη Κυρία’’ με σκορ 4-2.



9.2016-2017. Τότε έκανε την επανεμφάνιση του σε ευρωπαϊκό τελικό. Ωστόσο τα ταλαντούχα μα άπειρα πιτσιρίκια παραδόθηκαν στην ανωτερότητα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που επιβλήθηκε 2-0 στο τελικό της Στοκχόλμης, στο πλαίσιο του τελικού του Ουέφα Γιουρόπα Λιγκ.

inner

10. Όπως είχε αποκαλύψει ο αρχηγός της ομάδας Ντάλει Μπλιντ κάποιοι από τους συμπαίκτες του που παρακολουθούσαν την φετινή κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ για τη φάση των ‘’16’’ δεν άντεξαν και ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x