Stoiximan Super League

Πελέ: «Το πιο σύγχρονο αθλητικό κέντρο»

Ο ουρανός της Ξάνθης φωτίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τα πολύχρωμα βεγγαλικά στα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου της Ξάνθης προς τιμήν του Βασιλιά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο. Ο Πελέ ταξίδεψε από τη Βραζιλία για να κάνει τα εγκαίνια του νεόκτιστου και ιδιόκτητου αθλητικού κέντρου της Ξάνθης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του μεγαλομετόχου της ακριτικής ΠΑΕ, Χρήστου Πανόπουλου. Υψηλοί προσκεκλημένοι, ανάμεσα στους οποίους ο Υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σύσσωμη η ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου της Ξάνθης, αλλά κυρίως οι απλοί φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το «μαύρο διαμάντι».

Ο ουρανός της Ξάνθης φωτίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τα πολύχρωμα βεγγαλικά στα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου της Ξάνθης προς τιμήν του Βασιλιά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο. Ο Πελέ ταξίδεψε από τη Βραζιλία για να κάνει τα εγκαίνια του νεόκτιστου και ιδιόκτητου αθλητικού κέντρου της Ξάνθης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του μεγαλομετόχου της ακριτικής ΠΑΕ, Χρήστου Πανόπουλου. Υψηλοί προσκεκλημένοι, ανάμεσα στους οποίους ο Υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σύσσωμη η ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου της Ξάνθης, αλλά κυρίως οι απλοί φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το «μαύρο διαμάντι».

Πριν κόψει με το ψαλίδι την κορδέλα, όπως προστάζει το εθιμοτυπικό των εγκαινίων των νέων γηπέδων, ο 65χρονος πρώην διεθνής άσος επισήμανε πως «όταν εγώ ήμουν παίκτης δεν είχαμε τέτοιες ποδοσφαιρικές ανέσεις. Αυτό το αθλητικό κέντρο είναι πρότυπο και θα προτείνω στην Εθνική Βραζιλίας να το χρησιμοποιήσει για την προετοιμασία για το Μουντιάλ του 2006. Εύχομαι στην ομάδα της Ξάνθης να έχει όλη την τύχη με το μέρος της του χρόνου στο Κύπελλο UEFA,» είπε ο Πελέ και μαζί με τον Υφυπουργό αθλητισμού έκοψαν την κόκκινη κορδέλα.

Ο Χρήστος Πανόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστώ τον κύριο Ορφανό και τον Πελέ που ήταν μαζί μας εδώ. Στις 3 Φεβρουάριου το γήπεδο ήταν ξανά στη θέση του, όπως το βλέπετε σήμερα (σ. σ. την Πέμπτη). Ο Πελέ σημαίνει πολιτισμός και αθλητισμός, κάτι που πρεσβεύει και η ΠΑΕ Ξάνθη» ήταν τα λόγια του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ξάνθη, πριν το κόψιμο της κορδέλας.

Ο Υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός ευχαρίστησε την ΠΑΕ Ξάνθη για την πρόσκληση στην Κυβέρνηση. «Συγχαρητήρια στον Χρήστο Πανόπουλο για τον άψογο συντονισμό των λειτουργιών ανοικοδόμησης του αθλητικού κέντρου, αλλά και για τα αγωνιστικά αποτελέσματα της ομάδας. Είμαι σίγουρος πως η Ξάνθη θα μας εκπροσωπήσει επάξια του χρόνου στο UEFA. Η παρουσία του μεγάλου Πελέ δίνει μεγαλύτερη σημασία στη γιορτή. Για μας τους πιο παλιούς ο Πελέ αποτελεί ένα μυθικό ταλέντο, ενώ για τους νεότερους ένα φωτεινό παράδειγμα πως το ταλέντο το αξιοποιείς μόνο αν δουλεύεις σκληρά.»

Ο προπονητής της Ξάνθης, Γιάννης Μαντζουράκης δήλωσε πως « ο Πελέ είναι καλύτερος από τον Μαραντόνα. Πρώτον, γιατί είχε ευρηματικότητα και σκέψη πολύ μπροστά από την εποχή του, ενώ παράλληλα αποτέλεσε πρότυπο και εκτός του ποδοσφαίρου.»

Λίγο νωρίτερα, ο Βραζιλιάνος άσος απένειμε μετάλλια σε όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας για την έξοδο στο Κύπελλο UEFA.Ο ζωντανός θρύλος του ποδοσφαίρου φωτογραφήθηκε με παίκτες.

Στη συνέχεια ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής παρέθεσε συνέντευξη Τύπου. «Αν έπαιζα σήμερα θα είχα σκοράρει 2000 γκολ» δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο «βασιλιάς της μπάλας» προκαλώντας την έκπληξη των δημοσιογράφων. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα στο ποδόσφαιρο» επισήμανε ο Βραζιλιάνος.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έστειλε ως εκπρόσωπό του τον κύριο Ορφανό για να μας τιμήσει απόψε. Είναι επίσης η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ έχετε στρέψει τόσο έντονα τα φώτα της δημοσιότητας στη Ξάνθη, κάτι πολύ σημαντικό για μας,» είπε ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ. Στη συνέχεια ο Χρήστος Πανόπουλος ανακοίνωσε πως «ο Πελέ μας έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να γίνει μέλος της Ξάνθης.» Αμέσως μετά μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Πελέ, υπέγραψε συμβολικά την αίτηση μέλους και ο Χρήστος Πανόπουλος παρέδωσε άμεσα την κάρτα μέλους στο «μαύρο διαμάντι» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ πήρε ως δώρο μία φανέλα της Ξάνθης με το νούμερο δέκα και το όνομά του τυπωμένο στην πλάτη.

«Κύριε πρόεδρε είναι τιμή μου να βρίσκομαι μαζί σας. Από τη στιγμή που ήρθα μου φερθήκατε σαν να είμαι ένας από την οικογένειά σας,» ήταν τα πρώτα λόγια του Πελέ στη συνέντευξη Τύπου και συνέχισε, λέγοντας πως «αυτή η κάρτα μέλους που κρατάω στα χέρια μου συμβολίζει πως πράγματι πλέον ανήκω στην οικογένεια της Ξάνθης.. Είμαι σε θέση να σας πω με σιγουριά πως ελάχιστες χώρες έχουν ένα αθλητικό κέντρο των δικών σας προδιαγραφών. Συμφωνώ με τον πρόεδρό σας πως αυτό το γήπεδο δεν είναι μόνο για να φτιάχνει ποδοσφαιριστές ».

Απολαυστικός ήταν ο Πελέ στις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Για την επιτυχία του ως ποδοσφαιριστής εξήγησε πως «είναι πολύ δύσκολο να πω τι μέτρησε και διατηρήθηκα στην πρώτη θέση για τόσα πολλά χρόνια. Πρώτα απ’ όλα ήταν η οικογενειακή στήριξη. Το ταλέντο είναι θεόσταλτο. Αν είσαι σωστά προετοιμασμένος σωματικά και πνευματικά τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει, μου έλεγε ο πατέρας μου, που ήταν κι αυτός ποδοσφαιριστής. Πάντα να προσπαθείς σκληρά, αλλιώς κάποιος θα σε περάσει».

Στη συνέχεια είπε πως ελπίζει να παρακολουθήσει τον αγώνα Βραζιλία-Ελλάδα και σχολίασε για την κατάκτηση του ΕURO 2004 από την Εθνική Ελλάδας πως «το ποδόσφαιρο είναι άθλημα εκπλήξεων. Το 1954 η Βραζιλία είχε πρόβλημα να προκριθεί και τα κατάφερε στο τέλος εναντίον της Βενεζουέλας. Τα φαβορί τότε δεν κατάφεραν να προκριθούν. Η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία είναι πάντα από τις καλύτερες ομάδες, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο η Αργεντινή φτάνει πάντα στον τελικό.» Σε μία σύγκριση του χθες και του σήμερα όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, ο Βραζιλιάνος το εξής παράδειγμα. «Η σύγκριση δεν είναι εφικτή. Θα ήταν σα να ζητούσαμε από τον Μπετόβεν να παίξει πιάνο τώρα ή τον Μικελάντζελο να ζωγραφίσει τώρα. Οι ομάδες παίζουν διαφορετικά και οι άμυνες έχουν σκληρύνει. Οι επιθετικοί έχουν περισσότερη προστασία σήμερα με τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες».

Ο Πελέ τοποθετήθηκε και στο φλέγον θέμα του ρατσισμού: «Το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά. Η μεγαλύτερη οικογένεια του κόσμου είναι η ποδοσφαιρική. Το μόνο μέρος που βρίσκομαι λευκούς, μαύρους και κίτρινους».

Ποιο είναι το αγαπημένο του γκολ; «Δύσκολο να απαντήσω σε αυτό. Τότε δεν υπήρχαν τηλεοράσεις και δεν μπορούσα να τα δω μετά. Δεν ξεχνάω το πρώτο μου με την Εθνική Βραζιλίας εναντίον της Αργεντινής στο «Μαρακανά». Ήμουν μόλις δεκαέξι χρόνων κι αυτό μου έδωσε πίστη στον εαυτό μου να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Το πρώτο γκολ εναντίον της Σουηδίας, το εύστοχο χτύπημα πέναλτι με το οποίο έφτασα τα 1000 γκολ: Εκείνη την ημέρα το γήπεδο ήταν γεμάτο κι όλοι φώναζαν Πελέ, Πελέ και ήξερα πως έπρεπε να το βάλω! Επίσης το γκολ που έβαλα στη Γαλλία στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο.»

Την όλη τελετή έκλεισε πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος. «Είναι πολύ σημαντικό για κάθε επαγγελματική ομάδα, αλλά και για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, να δουλεύει από μόνη της προς τη βελτίωση των εγκαταστάσεών της και τη δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου.»

Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ εξέφρασε την ελπίδα πως το αθλητικό κέντρο της Ξάνθης θα αποτελέσει κέντρο προετοιμασίας για ξένες αποστολές ομάδων στο μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εύχομαι πως θα προτιμήσουν την Ξάνθη. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άριστες εδώ για προετοιμασία, το γήπεδο είναι αποκεντρωμένο και νομίζω πως η Ξάνθη πρέπει να προωθήσει και να εκμεταλλευθεί το νέο αθλητικό της κέντρο, που είναι από τα καλύτερα για προπονήσεις στην Ευρώπη.» Αναφορικά στη χρήση του αθλητικού κέντρου από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στο μέλλον, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος απάντησε πως «δεν είμαι ο αρμόδιος για να αποφασίσω αν η Εθνική θα επιλέξει να προπονείται στο συγκεκριμένο γήπεδο. Πιστεύω όμως πως η Εθνική θα εκμεταλλευθεί αυτές τις εκπληκτικές εγκαταστάσεις.»

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x