Ελλάδα

«Ελπίδες» στα ημιτελικά

Η Εθνική ομάδα των Νέων προκρίθηκε στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κάτι το οποίο μόνο πρωτόγνωρο δεν είναι. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει βρεθεί άλλες 10 φορές σε ημιτελικά ευρωπαϊκού τουρνουά (όχι μόνο σε επίπεδο ελπίδων αλλά και σε νέων, παίδων) και το sport-fm.gr εξηγεί γιατί έχουμε ελπίδες στον ημιτελικό της Πέμπτης.

Η Εθνική ομάδα των Νέων προκρίθηκε στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κάτι το οποίο μόνο πρωτόγνωρο δεν είναι. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει βρεθεί άλλες 10 φορές σε ημιτελικά ευρωπαϊκού τουρνουά (όχι μόνο σε επίπεδο ελπίδων αλλά και σε νέων, παίδων) και το sport-fm.gr εξηγεί γιατί έχουμε ελπίδες στον ημιτελικό της Πέμπτης.

1974, Εθνική Νέων, 4η θέση


Η Εθνική μας χάνει στον ημιτελικό από την Γιουγκοσλαβία με 1-0 και εν συνεχεία θα ηττηθεί και από τους Σκοτσέζους στον μικρό τελικό με το ίδιο σκορ.

1985, Εθνική Παίδων, 2η θέση

Μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης του ημιτελικού απέναντι στην Ισπανία, οι διεθνείς μας θα νικήσουν με 4-3 στα πέναλτι. Στον τελικό το εμπόδιο της ΕΣΣΔ θα αποδειχθεί ανυπέρβλητο και η Ελλάδα θα χάσει με 4-0.

1988, Εθνική Ελπίδων, 2η θέση

Η Εθνική μας θα συντρίψει με 5-0 τους Ολλανδούς στα ημιτελικά, σκορ που θα αποδειχθεί αρκετό για τη ρεβάνς (2-0 οι «οράνιε»). Στον τελικό παρόλα αυτά θα χάσουμε το τρόπαιο από την Γαλλία μετά το εκτός έδρας 3-0 (0-0 το ματς το πρώτο παιχνίδι στην Ελλάδα).

1991, Εθνική Παίδων, 3η θέση

Οι «φούριας ρόχας» θα μας νικήσουν με το… αγαπημένο τους από τότε 1-0 στον ημιτελικό και έτσι θα περιοριστούμε στην τρίτη θέση μετά τη νίκη μας με 5-4 στα πέναλτι επί των Γάλλων (1-1 κ.δ.).

1995, Εθνική Νέων, 3η θέση

Εδώ δεν υπήρξε ημιτελικός αφού η Εθνική μας έπαιξε απευθείας στον μικρό τελικό μετά την φάση των ομίλων. Εκεί θα φιλοδωρήσει με νέα πεντάρα τους Ολλανδούς και θα τερματίσει τρίτη (5-0).

1996, Εθνική Παίδων, 4η θέση


Ήττα με 3-0 από τους Πορτογάλους στα ημιτελικά και εν τέλει τέταρτη θέση, μετά και από την ήττα από το Ισραήλ με 3-2 στον τελικό της παρηγοριάς.

1998, Εθνική Ελπίδων, 2η θέση

Οι Ολλανδοί φαίνεται πως είναι οι καλύτεροι μας… πελάτες στις μικρές κατηγορίες αφού για άλλη μία φορά θα τους φιλοδωρήσουμε με μεγάλο σκορ στον ημιτελικό (3-0). Η πορεία προς το κύπελλο όμως θα σταματήσει πάνω στους Ισπανούς που θα μας νικήσουν με 1-0.

1999, Εθνική Νέων, 3η θέση

Όπως το 1995 έτσι και το 1999 θα προκριθούμε κατευθείαν στον μικρό τελικό μετά τους ομίλους. Εκεί οι διεθνείς μας θα χάσουν με 1-0 από την ομάδα της Ιρλανδίας και θα τερματίσουν τέταρτοι.

2000, Εθνική Παίδων, 4η θέση

Οι Πορτογάλοι θα μας νικήσουν ξανά σε ημιτελικό, αυτή τη φορά με 2-1 και θα μας υποχρεώσουν να αγωνιστούμε στον μικρό τελικό. Εκεί, οι Ολλανδοί θα πάρουν εκδίκηση για τις παλιότερες ήττες τους και θα μας συντρίψουν με 5-0.

2007, Εθνική Νέων, 2η θέση

Η Εθνική θα υπερκεράσει το εμπόδιο των Γερμανών στον ημιτελικό με 3-2 αλλά για άλλη μια φορά θα μείνει μακριά από την κορυφή λόγω Ισπανίας. 1-0 ο τελικός και η κούπα στους «φούριας ρόχας».

*Υπάρχει άλλη μία (αποτυχημένη) συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε επίπεδο ελπίδων το 1970. Την παρουσία μας όμως στον τελικό την είχαν αποφασίσει οι Γιουγκοσλάβοι, οι οποίοι ως εν ενεργεία πρωταθλητές διάλεγαν όποιον αντίπαλο ήθελαν, σύμφωνα με τους κανόνες της εποχής.

Το συμπέρασμα

Οι «μικρές» Εθνικές ομάδες έχουν φτάσει σε 8 ημιτελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχοντας απόλυτη ισορροπία στα αποτελέσματά τους, μετρώντας 4 προκρίσεις και 4 αποκλεισμούς. Ευχή όλων το βράδυ της Πέμπτης το νούμερο 5 να βρίσκεται στην κατηγορία των νικών!

Επιμέλεια: Αλέξης Περδίκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x