Stoiximan Super League

Αλλαξαν φανέλα, θυμούνται και προβλέπουν!

Η διαδρομή από το ‘κιτρινόμαυρο στρατόπεδο’ στο… ‘πράσινο’ και αντιστρόφως δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. To sport-fm.gr επικοινώνησε με ορισμένους, που έγραψαν την δική τους ιστορία φορώντας τη φανέλα και των δύο ομάδων, επιδιώκοντας να φέρει στη μνήμη τους κορυφαίες στιγμές περασμένων ντέρμπι, αλλά και να μεταφέρει σε σας τις δικές τους εκτιμήσεις για το παιχνίδι της Κυριακής.

Η διαδρομή από το ‘κιτρινόμαυρο στρατόπεδο’ στο… ‘πράσινο’ και αντιστρόφως δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. To sport-fm.gr επικοινώνησε με ορισμένους, που έγραψαν την δική τους ιστορία φορώντας τη φανέλα και των δύο ομάδων, επιδιώκοντας να φέρει στη μνήμη τους κορυφαίες στιγμές περασμένων ντέρμπι, αλλά και να μεταφέρει σε σας τις δικές τους εκτιμήσεις για το παιχνίδι της Κυριακής.

Μιμης Δομάζος

Για το ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού μίλησε και ο Μίμης Δομάζος στο www.sport-fm.gr. Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί να έχει συνδέσει το όνομα του με τον Παναθηναϊκό, ήταν ένας απ’ τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην πορεία για το «Γουέμπλει», αλλά είχε αγωνιστεί για δύο χρόνια και με τα χρώματα της ΑΕΚ.

Ποιο είναι όμως το ντέρμπι μεταξύ των δύο αθηναϊκών ομάδων που του έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη;

«Θυμάμαι ότι σε ένα πρωτάθλημα η ΑΕΚ διατηρούσε το αήττητο, όπως και τώρα, και μάλιστα δεν είχε δεχτεί ούτε γκολ, μέχρι την στιγμή που την φιλοξενήσαμε στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας». Εκεί την κερδίσαμε με 4-0, σπάζοντας το αήττητο σερί της, ενώ στη συνέχεια ήμασταν εμείς που πήραμε το πρωτάθλημα».

Ο Μίμης Δομάζος έχει φάει με το… κουτάλι τέτοιου είδους ντέρμπι και ξέρει πολύ καλά ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που καθορίζουν την εξέλιξη αυτών των αγώνων. Πάντως, η άποψη του είναι πως δύσκολα υπάρχουν παίκτες – κλειδιά που μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι μόνοι τους:

«Δεν ξέρω πως θα είναι εκείνη την μέρα οι καλοί παίκτες των δύο ομάδων. Στα ντέρμπι δεν υπάρχουν παίκτες – κλειδιά. Ο κόσμος μπορεί να περιμένει από τα μεγάλα ονόματα να κάνουν την διαφορά, αλλά εγώ πιστεύω πως μπορεί κάποιοι που δεν τους περιμένουμε να βρεθούν σε μεγάλη μέρα και να κάνουν την ευχάριστη έκπληξη».

Τέλος, ο Μίμης Δομάζος μίλησε για το πόσο μπορεί να καθορίσει την εξέλιξη του πρωταθλήματος το αποτέλεσμα του ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκού:

«Πιστεύω ότι αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός τότε θα έχει το προβάδισμα να βρίσκεται κοντά στον Ολυμπιακό ή ακόμα και από πάνω, σε περίπτωση που στραβοπατήσουν οι «ερυθρόλευκοι» στη Νέα Σμύρνη. Νομίζω ότι πιθανή νίκη του Παναθηναϊκού θα θέσει την ΑΕΚ εκτός διεκδίκησης τίτλου. Αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της ΑΕΚ τότε θεωρώ πως και οι τρεις μεγάλοι θα πηγαίνουν μαζί για τον τίτλο. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο προγνωστικό, αλλά αυτή την στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερη κατάσταση γιατί η ΑΕΚ έχει πάρει πολλούς νέους παίκτες και στόχος της είναι η δημιουργία ομάδας στο μέλλον. Πάντως σε τέτοια παιχνίδια δεν χωράνε προγνωστικά και πολλές φορές δεν κερδίζει αυτός που παίζει καλύτερα, αλλά ο πιο τυχερός»

Κώστας Ελευθεράκης

Ο Κώστας Ελευθεράκης ήταν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού επί δώδεκα χρόνια και αποτέλεσε βασικότατο μέλος της ιστορικής ομάδας του Γουέμπλεϊ.

Ο κ.Ελευθεράκης, δεν μπορεί να ξεχάσει ένα παιχνίδι που θεωρητικά ήταν χαμένο από τα…αποδυτήρια!

«Θυμάμαι πολύ ωραία παιχνίδια ανάμεσα στην «Ένωση» και τον Παναθηναϊκό. Αγωνιζόμασταν στη Ν. Φιλαδέλφεια με αντίπαλο την ΑΕΚ. Ενώ είχαμε πολύ καλή ομάδα τότε, σε εκείνο το παιχνίδι κατεβαίναμε με πολλές απώλειες. Ουσιαστικά ήμασταν με τους αναπληρωματικούς. Όλοι περίμεναν πως θα χάσουμε. Κι όμως ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής με σκορ 0-1, με γκολ του Γιώργου Βλάχου έξω από την περιοχή».

Ερχόμενος στο «σήμερα», ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που έκλεισε την καριέρα του αγωνιζόμενος με τον «δικέφαλο» στο στήθος, θεωρεί πως το ματς της 9ης Ιανουαρίου θα κριθεί στις λεπτομέρειες:

«Ο Παναθηναϊκός έχει πιο συγκροτημένη και πιο δεμένη ομάδα. Η ΑΕΚ τώρα αρχίζει να δημιουργείται. Θέλει υπομονή από την μεριά των φίλων της «Ένωσης». Το ντέρμπι θα κριθεί στις λεπτομέρειες και στην απόδοση που θα έχουν οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή και στις δυο ομάδες. Το αποτέλεσμα του παιχνιδιού δεν θα επηρεάσει καθόλου την συνέχεια του πρωταθλήματος. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Μακάρι να παιχτεί ένα καλό και ανοιχτό ποδόσφαιρο, να ευχαριστηθεί θέαμα ο κόσμος και να κερδίσει ο καλύτερος και φυσικά ο πιο τυχερός!».

Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής ξεκίνησε την καριέρα του από την ΑΕΚ και το 1985 μεταπήδησε στην ομάδα του «τριφυλλιού».

Το παιχνίδι που ξεχωρίζει με τις δυο ομάδες να κοντράρονται είναι:

«Το ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκού που έχει μείνει στη μνήμη μου, είναι το πρώτο μου ως αντίπαλος της ΑΕΚ σ’ ένα παιχνίδι στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στην «Ένωση» ήμουν από μικρό παιδί, πήρα μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό και δεκαπέντε ημέρες αργότερα τέθηκα αντιμέτωπός της. Δεν περίμενα ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο και το χρονικό διάστημα ήταν πολύ μικρό ώστε να προλάβω να αντιληφθώ τι επρόκειτο να κάνω».

Όσο για τους ποδοσφαιριστές που κατά τη γνώμη του θα κρίνουν την αναμέτρηση της Κυριακής, ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής, με την ιδιότητα του προπονητή πλέον, έχει αντίθετη άποψη από πολλούς φιλάθλους:

«Σε τέτοια παιχνίδια αναδεικνύονται ποδοσφαιριστές που δεν περιμένει κανείς ότι θα ξεχωρίσουν. Θεωρώ πως θα υπάρξουν παίκτες και από τις δυο ομάδες που με την απόδοσή τους θα «σημαδέψουν» την αναμέτρηση. Άλλωστε και στις δυο ομάδες αγωνίζονται πολύ καλοί ποδοσφαιριστές».

Ο νυν προπονητής με την εμπειρία που έχει, θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για να επηρεάσει τη συνέχεια του πρωταθλήματος το οποιοδήποτε αποτέλεσμα:

«Όποια ομάδα χάσει στο ντέρμπι, θα έχει ένα ψυχολογικό πρόβλημα αλλά αυτό θα διαρκέσει πολύ λίγο καθώς οι μεγάλες ομάδες δεν στέκονται σε τέτοια ζητήματα».

Δημήτρης Μάρκος

Ο Δημήτρης Μάρκος μπορεί να μην έμεινε πολλά χρόνια σε μια από τις δυο ομάδες αλλά έχει τεκμηριωμένη άποψη για τους συναδέλφους του.

«Η ΑΕΚ έχει καινούρια ομάδα αλλά οι παίκτες της έχουν την εμπειρία που χρειάζεται για να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες ντέρμπι. Ο Λυμπερόπουλος, ο Κατσουράνης, ο Ασουνσάο έχουν και εμπειρία και ποιότητα. Ο Παναθηναϊκός, ήταν και παραμένει μια δεμένη ομάδα. Έχει στις τάξεις της τον Μπασινά που είναι σταθερή αξία, τον Κωνσταντίνου που είναι ανεβασμένος αυτή την περίοδο αλλά και τον Παπαδόπουλο που είναι πολύ γρήγορος παίκτης».

Το ντέρμπι που δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του είναι ένα παιχνίδι Κυπέλλου, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό με την ΑΕΚ:

«Ήταν ένα συγκλονιστικό ματς, που έληξε 3-3. Το τελικό αποτέλεσμα λέει πολλά από μόνο του. Γενικά, όταν αναμετρώνται Παναθηναϊκός – ΑΕΚ γίνονται πολύ ωραία παιχνίδια».

Όπως και η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει και τις δυο φανέλες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, έτσι και ο Δημήτρης Μάρκος θεωρεί πως το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα για να κριθεί από ένα ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκού στην 14η μόλις αγωνιστική:

«Το τελικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρωτάθλημα. Απλά η ΑΕΚ έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μια ομάδα που τώρα δημιουργείται, οπότε και να ηττηθεί στο ντέρμπι αυτό, δεν χάνει τίποτα. Έχει χρόνια μπροστά της να δείξει τι μπορεί να καταφέρει».

Γιώργος Δώνης

Ο Γιώργος Δώνης θυμάται τα ντέρμπι μεταξύ των δυο ομάδων και συγκεκριμένα το 1999, όταν αγωνιζόμενος ως παίκτης της ΑΕΚ τέθηκε αντίπαλος με την πρώην ομάδα του. Τέλος ανέφερε τους παίκτες κλειδιά για την κάθε ομάδα αλλά και για την επόμενη μέρα μετά το ντέρμπι.

Αναμνήσεις…

«Προσωπικά εμένα από τα παιχνίδια Παναθηναϊκού και ΑΕΚ μου έχει μείνει η χρονιά του 1999 όπου γύρισα από την Αγγλία και την Μπλάκμπερν παίρνοντας μεταγραφή για την ΑΕΚ και τα πράγματα ήταν λίγο δύσκολα καθώς έπαιζα αντίπαλος με την πρώην ομάδα μου και το κλίμα ήταν λίγο αρνητικό προς το πρόσωπο μου».

Παίκτες κλειδιά…

«Πιστεύω πως παίκτες κλειδιά για τον Παναθηναϊκό θα είναι ο Μπασινάς που είναι βαρόμετρο της ομάδας τόσο στον ανασταλτικό τομέα όσο και να στο δημιουργήσει παιχνίδι. Ο Γκονζάλες είναι ο ποδοσφαιριστής που προσφέρει ποιότητα στην ομάδα και ο Δημήτρης ο Παπαδόπουλος έχει αποδείξει πως όταν αγωνίζεται μπορεί να αναστατώσει με τις ενέργειες του οποιαδήποτε άμυνα.
Από την πλευρά τώρα της ΑΕΚ ο Κώστας Κατσουράνης είναι ένας πολύ καλός παίκτης και εξαρτώνται πολλά από την απόδοση του. Ο Λυμπερόπουλος μπορεί να μην σκοράρει συνεχώς αλλά καταφέρνει να δημιουργεί με επιτυχία πολλές φορές το παιχνίδι και να οργανώνει την επίθεση ενώ και ο Σοάρες είναι ο παίκτης που βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα στο φετινό πρωτάθλημα καθώς σκοράρει ανελλιπώς».


Τι θα γίνει μετά το ντέρμπι…

«Δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί η εξέλιξη του πρωταθλήματος από το αποτέλεσμα του ντέρμπι. Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε. Εξάλλου ο Παναθηναϊκός και να χάσει θα μείνει 4 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Πιστεύω πως το πρωτάθλημα θα κριθεί μεταξύ των δυο αιωνίων και πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».

Μπλένταρ Κόλα

Ένας ποδοσφαιριστής, που τίμησε με την παρουσία του το ελληνικό ποδόσφαιρο και προσέφερε πολλά, ενώ τέθηκε αρκετές φορές αντιμέτωπος ως παίκτης της Αλβανίας κόντρα στην Εθνική μας ομάδα. Ο «Μπλέντι» ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα από τον Παναργειακό, απ’ όπου τον απέκτησε ο Απόλλωνας Αθηνών. Τον Ιούλιο του 1996 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και εν συνεχεία της ΑΕΚ. Την καριέρα του «έκλεισε» ως παίκτης του Απόλλωνα.

Αυτό που θυμάται ο Μπλένταρ Κόλα από τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, είτε φορώντας τη φανέλα της μίας ή της άλλης ομάδας είναι «η πολύ ωραία ατμόσφαιρα που επικρατούσε εντός και εκτός του γηπέδου, αφού δεν υπήρχε ίχνος φανατισμού μεταξύ των παικτών και των φιλάθλων».

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο Κόλα θυμάται ένα γκολ , το οποίο δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ, μιας και ήταν αυτό που χάρισε στην ομάδα του την έξοδο στα «Ευρωπαϊκά σαλόνια». «Αλησμόνητο θα μου μείνει το γκολ, που πέτυχα με τον Ολυμπιακό την περίοδο ’99-’00, το οποίο και έδωσε την έξοδο του Παναθηναϊκού στο Champions League».

Ποιοί είναι όμως οι παίκτες, που ο «Μπλέντι» θεωρεί «κλειδιά» για την Κυριακάτικη αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό;
«Από την ΑΕΚ θεωρώ ότι θα αποτελέσει βαρόμετρο η απόδοση του Ασουνσάο, Λυμπερόπουλου και Κατσουράνη. Από τον ΠΑΟ θα μετρήσει η κλάση του Γκονζάλες, ο ρυθμός, που θα δώσει ο Μινχ και η σταθερότητα του Μπασινά».

Όσον αφορά στο πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του ντέρμπι τη συνέχεια του πρωταθλήματος, ο Κόλα τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, αν και διστάζει να κάνει μία πρώτη σκέψη.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε εξέλιξη στο πρωτάθλημα και για την πορεία των δύο ομάδων. Αν νικήσει η ΑΕΚ τότε η κορυφή θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ σε ενδεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» αποκτούν μεγάλο προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο νυν τεχνικός του Ιωνικού, Βαγγέλης Βλάχος, στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής έχει φορέσει τόσο την φανέλα του Παναθηναϊκού όσο και της ΑΕΚ.

Ο Έλληνας τεχνικός ανατρέχει στο παρελθόν, θυμάται τις στιγμές του στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων και μας δίνει μία εικόνα από αυτές. «Το πρώτο και πιο σημαντικό, ασφαλώς, είναι ότι κάθε φορά που συναντώνται ΑΕΚ και Παναθηναϊκός γίνονται σπουδαία ματς. Βλέπουμε πολύ καλούς αγώνες και το κυριότερο με πολλά γκολ. Άλλωστε, αυτό είναι που ζητούσε, ανέκαθεν, ο κόσμος που ερχόταν στο γήπεδο. Προσωπικά, τώρα, αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι όταν έφυγα από την ΑΕΚ, κάθε φορά που βρισκόμουν αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα μου γινόμουν αποδέκτης υβριστικών συνθημάτων από τους οπαδούς της τόσο για εμένα όσο και για την οικογένειά μου. Κι αυτό ήταν πολύ άσχημο για μένα».

Όσον αφορά τώρα στους παίκτες, που ο Βαγγέλης Βλάχος θεωρεί πως θα ξεχωρίσουν στην αναμέτρηση της Κυριακής αυτοί είναι οι εξής: «Για τον Παναθηναϊκό ότι πιστεύω ότι βαρόμετρο θα αποτελέσει ο Μπασινάς. Θεωρώ ότι η απόδοσή που θα πιάσει, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Όσον αφορά στην «Ένωση», νομίζω ότι ο παίκτης-κλειδί θα είναι ο Κατσουράνης. Η απόδοση και των δύο θα κρίνει κατά πολύ το παιχνίδι, μιας και ο χώρος του κέντρου είναι πολύ σημαντικός».

Το κατά πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού την εξέλιξη του πρωταθλήματος, ο προπονητής του Ιωνικού, θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει προβλέψεις. Εντούτοις, ο Βαγγέλης Βλάχος πιστεύει πως μία ενδεχόμενη ισοπαλία θα ωφελήσει σαφώς τον Ολυμπιακό. «Αν έρθει το ντέρμπι ισόπαλο, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μοναδικός που θα επωφεληθεί είναι ο Ολυμπιακός. Από εκεί και πέρα, τόσο με την ισοπαλία όσο και με την ήττα, η ΑΕΚ θα βγει χαμένη. Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τη συνέχεια και πως θα εξελιχθεί το Πρωτάθλημα με βάση το αποτέλεσμα του ντέρμπι. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα συμβεί».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x