Γενικά

FIFA: «Μπλάτερ, Βάλκε και Κάτνερ κέρδισαν με παρατυπίες 80 εκατ. ευρώ σε 5 χρόνια»

Κόλαφο κατά των Μπλάτερ, Βάλκε και Κάτνερ αποτελούν οι ισχυρισμοί των δικηγόρων της FIFA, καθώς κατηγορούν τα υψηλόβαθμα στελέχη ότι έβαλαν στους λογαριασμούς μέσω παράτυπων μεθόδων 80 εκατ. ευρώ.

Όλο και σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται τα κατηγορούμενα από τη δικαιοσύνη υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA και συγκεκριμένα οι Σεπ Μπλάτερ, Γερόμ Βάλκε και Μάρκους Κάτνερ, καθώς μέσω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που επιβαρύνουν τη θέση του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το «Sky Sports», οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης εκ μέρους της FIFA, τονίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος της FIFA, ο πρώην γενικός γραμματέας και ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας προχώρησαν σε αυξήσεις μισθών και μπόνους που παραβίαζαν το νόμο και μέσω των οποίων αποκόμισαν 80 εκατ. ευρώ σε διάστημα 5 χρόνων.

«Τα στοιχεία παρουσιάζουν μια συντονισμένη προσπάθεια των τριών κορυφαίων στελεχών της FIFA να κερδίσουν μέσω αυξήσεων στους μισθούς σε ετήσια βάση, μέσω των μπόνους στα Παγκόσμια Κύπελλα και άλλων κινήτρων ποσά ύψους 80 εκατ. ευρώ, σε βάθος 5ετίας», δήλωσε ο Μπιλ Μπερκ, που είναι μεταξύ των δικηγόρων που διεξάγουν την έρευνα.

Κατόπιν αυτών των αποκαλύψεων η FIFA προχώρησε και σε επίσημη τοποθέτηση: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι προκαταρκτικές έρευνες σε πληρωμές και σε συμβόλαια μας δίνουν αρκετά στοιχεία για περαιτέρω έρευνα.

Η FIFA έχει μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Ελβετία και θα ενημερωθεί σχετικά και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ».

Από την πλευρά της, η δικαιοσύνη της Ελβετίας επιβεβαίωσε τα ευρήματα της έρευνας και ότι ενημερώθηκε από τα κεντρικά γραφεία της FIFA για την πορεία των ερευνών, ενώ εντύπωση προκαλούν οι λεπτομέρειες που παρέχει η Παγκόσμια Ομοσπονδία σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσαν τα τρία υψηλόβαθμα στελέχη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει απλά ένα συμβόλαιο για κάθε αξιωματούχο. Υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις σε συμβόλαια οι οποίες γίνονταν αποδεκτές σε πολύ στενό “κύκλο”. Επιπροσθέτως, τα επίμαχα συμβόλαια πολύ συχνά ενεργοποιούνταν από τους Μπλάτερ, Βάλκε και Κάτνερ την ίδια μέρα. Και το πιο σημαντικό, αυτές οι ημερομηνίες ήταν αρκετά δυσοίωνες».

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, οι ερευνητές καταδεικνύουν τα συμβόλαια των Βάλκε και Κάτνερ τα οποία επεκτάθηκαν για 8,5 χρόνια το 2011, πριν από την προεκλογική μάχη του Σεπ Μπλάτερ κόντρα στον Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ.

Μέσω αυτών των συμβολαίων παρέχονταν στα δύο υψηλόβαθμα στελέχη εγγυήσεις ότι θα πληρωθούν στο απόλυτο, ακόμα κι αν αποχωρούσαν από το πόστο τους, εξέλιξη αρκετά πιθανή σε περίπτωση που ο Μπλάτερ δεν επανεκλεγόταν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ισχυρισμούς των ερευνητών, αυτές οι ρήτρες έρχονταν σε αντίθεση με τον ελβετικό νόμο.

Τέλος, οι τρεις αξιωματούχοι έλαβαν συνολικά 20 εκατ. ευρώ σε μπόνους, τέσσερις μήνες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, παρά το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν πουθενά τέτοια πληρωμή, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και για τις διοργανώσεις στη Βραζιλία και τη Ρωσία, με πληρωμές ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x