Γενικά

FIFA: Το στόρι που οδήγησε στις συλλήψεις

Μετά την ανάθεση των Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ είχαν ξεκινήσει οι έρευνες για τη FIFA, σε μία υπόθεση που είχε αναλάβει ένας γενικός εισαγγελέας και οδήγησε το FBI στις σημερινές συλλήψεις.

Μεγάλο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από τις σημερινες σύλληψεις πρώην και νυν αξιωματούχων της FIFA, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες εκβιασμού, δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η αποκάλυψη της ηλεκτρονικής έκδοσης των «New York Times» αποτελεί την κατάληξη μίας έρευνας που έχει ξεκινήσει μετά την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα.

Τότε είχαν υπάρξει πολλές αντιδράσεις και φωνές, που έκαναν λόγο για χρήματα κάτω από το τραπέζι. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε αναθέσει στον Αμερικάνο πρώην γενικό εισαγγελέα, Μίτσελ Γκαρσία, να διεξάγει έρευνα για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ο Γκαρσία συνέταξε μία έκθεση 350 σελίδων συνοδευόμενων από 200 χιλιάδες αποδεικτικά στοιχεία (έγγραφα), την οποία παρέδωσε πέρσι τον Οκτώβριο στη FIFA και δεν δόθηκε ποτέ ολόκληρη στη δημοσιότητα. Μάλιστα, φημολογείται ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν δει αυτή την έκθεση, την περίληψη της οποίας είχε περιγράψει ο Σεπ Μπλάτερ στα διεθνή Μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η Ελβετία άλλαξε τη νομοθεσία για τις αθλητικές Ομοσπονδίες και έτσι η FIFA από το καθεστώς μη κερδοσκοπικής εταιρείας λογίζεται πλέον ως Ανώνυμη Εταιρεία και υπόκειται στους νόμιμους φορολογικούς ελέγχους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος. Από εκεί έχει ξεκινήσει και η έρευνα του FBI και φτάσαμε στη σημερινή αποκάλυψη των «New York Times».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x