Αγγλία

H Σριούσμπερι πρωτοστατεί και διχάζει: Όρθιοι ή καθιστοί;

Σχεδόν 30 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο και την περιβόητη έκθεση του λόρδου Τέιλορ, στην Αγγλία ανοίγει ξανά η συζήτηση για την επιστροφή της κερκίδας όρθιων, με τη Σριούσμπερι να πρωτοστατεί!

Ιστορική μέρα η σημερινή (17/10) για το αγγλικό ποδόσφαιρο -και σύντομα, πιθανότατα, για το παγκόσμιο.

Έχοντας λάβει σχετική άδεια από τη διοργανώτρια αρχή των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών της Αγγλίας (Football League), η Σριούσμπερι συγκέντρωσε το ποσό των 65.000 λιρών από δωρεές 1000 οπαδών της(!) και ξεκινάει άμεσα εργασίες στο ''Montgomery Waters Meadow'' για την τοποθέτηση κερκίδας όρθιων!

Γίνεται, έτσι, η πρώτη αγγλική ομάδα (και δεύτερη βρετανική μετά τη Σέλτικ, το 2015), που θα επαναφέρει κερκίδα όρθιων, έπειτα από την τραγωδία του Χίλσμπορο, όπου 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους, και, κυρίως, ύστερα από την περιβόητη έκθεση του λόρδου Τέιλορ, το 1990!

Θυμίζουμε, στην αναφορά του για την τραγωδία της 5ης Απριλίου 1989, ο Τέιλορ είχε προτείνει -και «πέρασε», τελικά, τον Αύγουστο του 1994- τη μετατροπή όλων των γηπέδων με θέσεις για καθήμενους και χωρίς κάγκελα, αλλάζοντας μια για πάντα την εικόνα των αγγλικών γηπέδων… μέχρι σήμερα! Διότι, ο σύλλογος της Ligue 1 φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια «καυτή» συζήτηση, που ξεκίνησε, ουσιαστικά, το περασμένο καλοκαίρι και μάλιστα, στα «σαλόνια» του Νησιού.

inner
Πριν λίγους μήνες, λοιπόν, η Premier League είχε απευθυνθεί στις 20 ομάδες της, ρωτώντας τις αν θα τις ενδιέφερε το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι κερκίδες όρθιων, με περισσότερες από τις μισές να απαντούν θετικά! Η Λίβερπουλ, για παράδειγμα, «έτρεξε» γκάλοπ, με το -συντριπτικό- 88% των ερωτηθέντων φιλάθλων της να δηλώνει πως θα ήθελε να επανέλθουν οι «όρθιοι»!

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πως η κουβέντα άρχισε -παραπάνω από 20 χρόνια μετά- με αφορμή αγώνα της Premier League, πίσω στο 2012, και τα όσα ακολούθησαν το ντέρμπι του Μάντσεστερ ανάμεσα σε Σίτι και Γιουνάιτεντ, με οπαδούς να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και τον Ρίο Φέρντιναντ να αποχωρεί με το κεφάλι ανοιγμένο από κέρμα!

Πέντε χρόνια μετά, η συζήτηση αναμένεται, πια, να «φουντώσει», έπειτα από την πρωτοβουλία της «μικρής» Σριούσμπερι. Την οποία πρωτοβουλία, επαναλαμβάνουμε, την «αγκάλιασαν» οι ίδιοι οι οπαδοί της, συγκεντρώνοντας εκείνοι το απαιτούμενο ποσό για τις ιστορικές εργασίες στο γήπεδο της ομάδας τους!

inner

inner

inner
Φυσικά, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, δεν μιλάμε για κερκίδα όρθιων με… τσιμέντο και καθόλου καρεκλάκια. Δεν θα γυρίσουμε στη δεκαετία του '80… Θα υπάρχουν κανονικά θέσεις, οι οποίες, όμως, θα κλείνουν, όπως συμβαίνει στο ''Celtic Park'' και στα πρότυπα της Bundesliga!

Μένει να δούμε τώρα πόσο γρήγορα θα «τρέξει» το όλο θέμα. Τα έργα στην έδρα της Σριούσμπερι, πάντως, θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος της σεζόν. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Hillsborough Family Support Group (οργάνωση που έχουν ιδρύσει συγγενείς των θυμάτων του Χίλσμπορο), όπως και η κυβέρνηση, φέρονται αρνητικές, τουλάχιστον για τις δύο μεγάλες κατηγορίες.

Και, παράλληλα, στη Γερμανία, όπου, οι κερκίδες όρθιων αποτελούν μέρος της οπαδικής κουλτούρας και υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα γήπεδα, τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η ακριβώς αντίθετη συζήτηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις: Να καταργηθούν οι «όρθιοι» για λόγους ασφαλείας!

Τελικά, τι είναι πιο ασφαλές;

Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x