Γενικά

UEFA: ταχύτερη ανάπτυξη οι «ισχυροί», λιγότερες ζημίες

Η UEFA παραδέχθηκε χθες ότι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης αναπτύσσονται ταχύτερα από τους μικρότερους αντιπάλους τους.

Η UEFA παραδέχθηκε χθες ότι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης αναπτύσσονται ταχύτερα από τους μικρότερους αντιπάλους τους, αλλά πρόσθεσε πως το σφιχτό νομικό πλαίσιο που η ίδια έχει επιβάλει, εμπόδισε όλους τους συλλόγους από να καταγράφουν μεγάλες ζημίες.

Η έκθεση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, βασιζόμενη στα στοιχεία εσόδων των συλλόγων το ημερολογιακό έτος 2015, έδειξε ότι οι 15 κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης είχαν συνολική αύξηση εσόδων κατά 1,51 δισ. ευρώ από χορηγίες και εμπορική εκμετάλλευση σε σχέση με το 2009, σε σύγκριση με συνολική αύξηση 453 εκατ. ευρώ για τις άλλες 700 ομάδες πρώτης κατηγορίας στην Ευρώπη που η έρευνα εξέτασε.

Για τους περισσότερους συλλόγους οι χορηγίες και τα εμπορικά έσοδα προέρχονται βασικά από τη διαφήμιση στη φανέλα και τις συμφωνίες με τις εταιρείες αθλητικών ειδών, που παραμένουν στα ίδια επίπεδα με 10 χρόνια πριν. «Ωστόσο, για τους κορυφαίους 12-15 συλλόγους τα χορηγικά και εμπορικά έσοδα αυξάνονται, με πολύ σημαντικές και προσοδοφόρες συμφωνίες», επισημαίνει η έκθεση της UEFA.

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ αποκόμισαν έσοδα 4,4 δισ. ευρώ, πολύ μπροστά από αυτούς της Μπουντεσλίγκα με 2,4 δισ., τους ισπανικούς συλλόγους με 2 δισ. και τους ιταλικούς με 1,9 δισ. ευρώ.

Πρώτη σε έσοδα ήταν το 2015 η Ρεάλ με 578 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη κατά σειρά από την Μπαρτσελόνα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Παρί Σεν Ζερμέν, την Μπάγερν, τη Μάντσεστερ Σίτι, την Αρσεναλ, την Τσέλσι, τη Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους, όλες με έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό για την UEFA είναι ότι οι σύλλογοι των μεγάλων κατηγοριών στην Ευρώπη είχαν κέρδη συνολικά 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, από ζημίες 700 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα έτη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x