Euro 2016

Αντουάν Γκριεζμάν: Ο 3ος κορυφαίος Γάλλος σκόρερ σε Euro!

Ρεκόρ, έστω και χωρίς αντίκρισμα, για τον Αντουάν Γκριεζμάν, που, πάντως, γράφτηκε στο βιβλίο της ιστορίας των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, δίνοντας συνέχεια στην παραγωγική του χρονιά!

Ο Αντουάν Γκριεζμάν δεν κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο με την εθνική Γαλλίας -και μάλιστα, εντός έδρας- μετά την ήττα από την Πορτογαλία στο Σταντ ντε Φρανς με σκορ 1-0 στην παράταση. Παρ’ όλα αυτά, με τα έξι τέρματα που σημείωσε στην διοργάνωση, ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης έγινε ο 3ος Γάλλος ποδοσφαιριστής που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ, σε 15 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο Φρανσουά Ότ ήταν αυτός που έκανε την αρχή στο παρθενικό Euro του 1960 όταν και σημείωσε 2 τέρματα. Αυτά τα 2 γκολ, που στη σημερινή εποχή μοιάζουν πενιχρή συγκομιδή, εκείνη τη δεκαετία ήταν αρκετά για να χρίσουν τον Γάλλο πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Για την ιστορία, πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν η Σοβιετική Ένωση.

Το 1984 ήταν η χρονιά του Μισέλ Πλατινί, καθώς υπήρξε καθοριστικός για τους «τρικολόρ», πετυχαίνοντας 9 γκολ σε μόλις 5 αγώνες σκοράροντας στον τελικό όπου οι Γάλλοι στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. Μάλιστα, τα 9 γκολ του Πλατινί, παραμένουν μέχρι και σήμερα επίδοση-ρεκόρ σε τελική φάση Euro. Εκείνα τα εννέα γκολ, εξάλλου, τον διατηρούν ακόμα στην πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θέση που, πλέον, μοιράζεται με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος τα πέτυχε σε τέσσερις διοργανώσεις.

Επιπλέον, τα έξι γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν τον βάζουν σε μια ιδιαίτερη λίστα, αυτή με τους ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ, αλλά δεν κατάφεραν στο τέλος να σηκώσουν το τρόπαιο. Χαρακτηριστικά, στα 15 Euro που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα- σε επτά περιπτώσεις ο κορυφαίος σκόρερ δεν ανταμείβεται για την επίδοσή του, χάνοντας τον τίτλο, ενώ στις υπόλοιπες οκτώ ο τοπ σκόρερ οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης.

Η μεγάλη σύμπτωση είναι πως και τις τρεις φορές που κάποιος Γάλλος ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα διεξήχθη στη Γαλλία!

inner

Φωτεινή Γεωργάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x