Αγγλία

Άλαν Σίρερ, το αγγλικό κανόνι

Ο θρύλος της Αγγλίας και της Νιούκαστλ σήμερα γίνεται 44 ετών. Δείτε την καριέρα του στα γήπεδα της Premiership αλλά και τις εμφανίσεις του με το αγγλικό εθνόσημο.

Άλαν Σίρερ. Ένα όνομα, μια ιστορία.

Πάμε να δούμε βήμα- βήμα την πλούσια καριέρα του Άγγκου επιθετικού.

Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1970 στην πόλη Νιούκαστλ και ξεκίνησε την καριέρα από την εφηβική ομάδα της Σαουθάμπτον.

Σαουθάμπτον

inner

Έκανε το ντεμπούτο του στις στις 26 Μαρτίου 1988 σε ένα παιχνίδι εναντίον της Τσέλσι έδειξε γρήγορα την εκτελεστική του δεινότητα μια και την πρώτη χρονιά ως επαγγελματίας σκόραρε τρία γκολ (χατ-τρίκ)σε ένα παιχνίδι με την Άρσεναλ και βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει με 4-2 και έγινε έτσι ο νεώτερος παίκτης που πέτυχε κάτι τέτοιο στην Πρέμιερ Λιγκ σε 17 χρόνια, 240 ημέρες. Λόγω του ότι η ομάδα του έπαιζε με έναν επιθετικό στην κορυφή, είχε σχετικά φτωχή συγκομιδή σε γκολ. Δεν τα πήγε και άσχημα πάντως, διότι σε τέσσερα χρόνια και 118 συμμετοχές πέτυχε 23 γκολ.

inner

Το καλοκαίρι του 1992 η Μπλάκμπερν Ρόβερς τον αποκτά έναντι 3,3 εκατομμυρίων λιρών.

Μπλάκμπερν Ρόβερς

inner

Ο Αλαν Σίρερ την πρώτη χρονιά έχασε μεγάλο μερος της σεζόν λόγω τραυματισμού αλλά επανήλθε και πρόλαβε να σκοράρει 16 γκολ σε 21 παιχνίδια.

Την επόμενη σεζόν 1993-94, σημείωσε 31 γκολ σε 40 παιχνίδια και η Μπλάκμπερν τελικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην Premier League. Η προσθήκη του Κρίς Σάτον την σεζόν 1994-95 προσδίδει το στοιχείο που έλειπε από την Μπλάκμπερν Ρόβερς και με τα 34 γκολ του Σίρερ που ήταν και για πρώτη φόρα ο πρώτος σκόρερ στην Αγγλία σε συνδυασμό με τα 15 γκολ του Σάτον οδηγούν την ομάδα στην μεγάλη έκπληξη τη κατάκτησης του πρωταθλήματος, αφήνοντας δεύτερη την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Την επόμενη σεζόν η Μπλάκμπερν μένει στην έβδομη θέση αλλά ο Σίρερ αναδεικνύεται και πάλι πρώτος σκόρερ της σεζόν με 31 τέρματα σε 35 παιχνίδια.

inner

Ακόμα καλύτερα τα στατιστικά του στους Ρόβερς με 112 γκολ σε 138 ματς.

Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ

inner

Το καλοκαιρί του 1996 παρά το έντονο φλερτ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Νιούκαστλ με μια μυθική πρόταση κάνει τον Άλαν Σίρερ την πιο ακριβή μεταγραφή στον κόσμο εκείνη την στιγμή και ο τότε προπονητής των «ανθρακορύχων», Κέβιν Κίγκαν, τον φέρνει στην γενέτειρα του.

Η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ είχε βγει δεύτερη την προηγούμενη σεζόν και πίστευε πως με την προσθήκη του Σίρερ θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Παρά την προσπάθεια και τα 25 γκολ του σε 31 αγώνες που τον βρήκαν για τρίτη συνεχόμενη σεζόν πρώτο σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ έμεινε ξανά στην δεύτερη θέση.

Μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο Σίρερ δεν καταφέρνει να βγει ξανά πρώτος σκόρερ αλλά ούτε και η Νιουκάστλ να τερματίσει τόσο ψηλά.

Τα επόμενα δύο χρόνια η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ φτάνει δύο φορές στο τελικό για το Κύπελλο Αγγλίας χάνει όμως και της δύο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το ίδιο ακριβώς σκορ, 2-0. Ο Σίρερ αγωνίστηκε και στους δύο χαμένους τελικούς.

Στο πρωτάθλημα τερματίζει και τις δύο σεζόν στην 13η θέση, αλλά οι χρονιές ήταν μέτριες και ειδικά την πρώτη σεζόν ο Σίρερ χάνει μεγάλο μέρος της περιόδου από τραυματισμό και όταν επανέρχεται σκοράρει μόλις 2 γκολ σε 17 εμφανίσεις.

inner

Καλές σεζόν για την ομάδα και τον παίκτη είναι το 2001/02 και 2002/03 ο Σίρερ, καθώς σκοράρει αρκετά, 23 και 17 γκολ αντίστοιχα, ενώ το 2002/03 η ομάδα κάνει μια καλή πορεία και στο Champions League. Τον Απρίλιο του 2006 μετά από ένα τραυματισμό ο Σίρερ ανακοινώνει το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.





Τα 148 γκολ σε 303 εμφανίσεις με τους «ανθρακωρύχους» τον κάνουν έναν από τους θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

inner

Το τελευταίο του γκολ με την φανέλα της καρδιάς του. Την ασπρόμαυρη!



Εθνική Αγγλίας

inner

Τον Φεβρουάριο του 1992 ο Άλαν Σίρερ παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» στην αντρική ομάδα της εθνικής Αγγλίας και μάλιστα σκοράρει στο ντεμπούτο του.

Στο Euro του 1996 βγαίνει πρώτος σκόρερ με 5 γκολ και ακολουθεί τα «λιοντάρια» και στο Euro 2000 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας.

inner

inner

30 γκολ σε 62 ματς, ο απολογισμός του Άλαν Σίρερ με την Αγγλία!

Προπονητική καριέρα

inner

Την 1 Απριλίου του 2009 ο Σίρερ ανέλαβε για τα τελευταία 8 παιχνίδια του πρωταθλήματος την αγαπημένη του Νιούκαστλ, προσπαθώντας να την σώσει από τον διαφαινόμενο υποβιβασμό αλλά τα μέτρια αποτελέσματα της ομάδας - μόλις 5 βαθμοί σε 8 παιχνίδια - οδήγησαν στο... απευκταίο και την κάθοδο στην Championship.

Επιμέλεια: Τάσος Κορδιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x