Stoiximan Super League

Ανάλυση: Γι’ αυτό δεν αφαιρέθηκαν βαθμοί από τον Ολυμπιακό

Γίνεται σαφές μέσα από την απόφαση ότι υπήρξαν πράγματι πράξεις βίας κατά του ρέφερι και του βοηθού παρατηρητή, εισβολή στα αποδυτήρια, αλλά και απόπειρα εισβολής σε αυτά από άτομα του Ολυμπιακού.

Το σκεπτικό της απόφασης για της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ δίνει την απάντηση και στο ερώτημα γιατί δεν αφαιρέθηκαν βαθμοί από τον Ολυμπιακό.

Το σημείο-κλειδί είναι οι τραυματισμοί που ΔΕΝ υπέστησαν ο διαιτητής και ο βοηθός παρατηρητή.

Η έδρα δέχτηκε όλα τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν και καταγράφηκαν στις εκθέσεις Αστυνομίας, διαιτητή και παρατηρητή, αλλά και την κατάθεση-μαρτυρία Λασκαράκη κατά την ακροαματική διαδικασία.

Και γίνεται σαφές μέσα από την απόφαση ότι υπήρξαν πράγματι πράξεις βίας κατά του ρέφερι και του βοηθού παρατηρητή, εισβολή στα αποδυτήρια, αλλά και απόπειρα εισβολής σε αυτά από άτομα του Ολυμπιακού.

Αν σε αυτά τα επεισόδια υπήρχε τραυματισμός αξιωματούχου του αγώνα, πέραν του τραυματισμού των τεσσάρων αστυνομικών, οι τακτικοί δικαστές αναφέρουν ουσιαστικά στο σκεπτικό τους ότι θα επέβαλαν βαρύτερη τιμωρία στον Ολυμπιακό: την αφαίρεση βαθμών.

Οι δικαστές δέχτηκαν, όπως αναφέρεται στην απόφασή τους, ότι συνέβησαν τα εξής περιστατικά:

1) Οι διαιτητές δέχτηκαν ύβρεις έξω από τα αποδυτήρια από άτομα χωρίς διακριτικά ή διαπιστεύσεις. Σύμφωνα με την έκθεση του Παπαπέτρου και του α’ παρατηρητή, δύο άτομα που βρίσκονταν –πάντα χωρίς διακριτικά και διαπιστεύσεις- έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών τους εξύβρισαν με τις φράσεις «μας γ…τε σήμερα. Τι κάνατε, ρε;» και εμπόδισαν την είσοδό τους σε αυτά. Οι δικαστές δέχτηκαν ότι αυτά τα άτομα ήταν οπαδοί του Ολυμπιακού. Δέχτηκαν επίσης ότι τα άγνωστα άτομα που βρίσκονταν παράνομα στον χώρο επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις όταν αυτές επενέβησαν για να βοηθήσουν τους διαιτητές να μπουν στα αποδυτήριά τους και τραυμάτισαν τέσσερις αστυνομικούς.

2) Περίπου πενήντα οπαδοί του Ολυμπιακού με καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιχείρησαν να εισβάλλουν στα αποδυτήρια και στο σημείο όπου βρίσκονταν τα πούλμαν των ομάδων μέσω του χώρου των επισήμων. Οι συγκεκριμένοι χούλιγκαν πέταξαν καπνογόνα και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν και προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις. Στο σημείο αυτό η έδρα δέχτηκε τη σχετική έκθεση της Αστυνομίας.

3) Ο βοηθός παρατηρητή Περικλής Λασκαράκης δέχτηκε φραστική επίθεση και απωθήθηκε κατά την είσοδό του στα αποδυτήρια από άτομα του Ολυμπιακού. Ωστόσο, οι δικαστές επισημαίνουν ότι δεν αποδείχτηκε ότι ασκήθηκε στον Λασκαράκη οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας. Ο ίδιος ο Λασκαράκης κατέθεσε ότι δέχτηκε κλοτσιές, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την έκθεση της Αστυνομίας. Οι δικαστές βασίστηκαν σε αυτήν, αλλά και στο γεγονός ότι ο Λασκαράκης εκτέλεσε κανονικά τα καθήκοντά του στο δεύτερο ημίχρονο και ως εκ τούτου συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε τραυματισμός του. Αν δηλαδή είχε τραυματισμό, ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα θα γλίτωνε την αφαίρεση βαθμών.

4) Έγιναν εκτεταμένα επεισόδια, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 6, δεδομένου ότι σε αυτά ενεπλάκη σημαντικός αριθμός προσώπων-οπαδών του Ολυμπιακού. Αυτά, όπως και το επεισόδιο σε βάρος του διαιτητή, εμπίπτουν στην έννοια της βίας του άρθρου 29. Κι αυτό διότι οπαδοί του Ολυμπιακού χρησιμοποίησαν βία, προπηλακίζοντας λεκτικά τον διαιτητή και εμποδίζοντας την είσοδό του στα αποδυτήρια.

5) Πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του ματς οπαδοί του Ολυμπιακού άναψαν στις κερκίδες 230 πυρσούς και έριξαν 39 κροτίδες και 25 καπνογόνα.

6) Λόγω της έντασης και της σφοδρότητας των εκτεταμένων επεισοδίων, για τα οποία οι δικαστές δέχτηκαν ότι ευθύνεται αντικειμενικά ο Ολυμπιακός δεδομένου ότι τα προκάλεσαν οπαδοί του, αλλά και του τραυματισμού τεσσάρων αστυνομικών, επιβλήθηκε ποινή 2 αγωνιστικών και πρόστιμο 120.000.

7) Για την πράξη βίας κατά του διαιτητή επιβλήθηκε ποινή μίας αγωνιστικής. Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε τραυματισμός του. Αν ο διαιτητής τραυματιζόταν, τότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι η έδρα θα οδηγούνταν σε αφαίρεση βαθμών.

8) Για την πράξη βίας κατά του βοηθού παρατηρητή Π. Λασκαράκη οι δικαστές επέβαλαν ποινή μίας αγωνιστικής. Στην απόφαση επίσης επισημαίνεται ότι αν υπήρχε τραυματισμός του, τότε θα επιβαλλόταν βαρύτερη ποινή στον Ολυμπιακό. Δηλαδή, αφαίρεση βαθμών.

9) Για την παράνομη είσοδο ατόμων του Ολυμπιακού έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών οι δικαστές επέβαλαν πρόστιμο 50.000.

10) Για τους πυρσούς και τα καπνογόνα επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό πρόστιμο 10.000. Και, εν τέλει, κατά συγχώνευση η χρηματική ποινή στον Ολυμπιακό για όλες τις πράξεις των οπαδών του ορίστηκε στα 150.000.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x