Champions League

Από τον Αρντίλες και τον Μάμπατ στον Λίνεκερ και τον Γκασκόιν

Όσοι θυμούνται την Τότεναμ της δεκαετίας του ’80 ένα είναι το σίγουρο. Φέρνουν στο νου τους μια ομάδα που έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Φτάσαμε λοιπόν και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με την Λίβερπουλ και την Τότεναμ να κοντράρονται επί ισπανικού εδάφους για το βαρύτιμο τρόπαιο.

Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για την Λίβερπουλ και δικαίως καθώς η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ καταφέρνει να παίξει για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελικό κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ωστόσο αξίζει να σταθεί κάποιος με ιδιαίτερη προσοχή και στην ομάδα του Λονδίνου. Όχι μόνο στην ομάδα του Ποκετίνο που έκανε το «κόλπο γκρόσο» κατακτώντας την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό, αλλά γενικότερα στον οργανισμό Τότεναμ, με ματιές στο παρελθόν του συλλόγου.

Όσοι θυμούνται την Τότεναμ της δεκαετίας του ’80 ένα είναι το σίγουρο. Φέρνουν στο νου τους μια ομάδα που έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Παίκτες όπως ο Γκάρι Μάμπατ, ο Αρντίλες, ο Βίγια, ο Πέριμαν, ο Χοντλ, ο Χιούτον. Στα γκολπόστ ο Ρέι Κλέμενς, έστω και αν ήταν στην δύση της καριέρας του. Παικταράδες με όλη την σημασία της λέξης που έφτιαξαν μια μεγάλη ομάδα.

Εκείνη η Τότεναμ κατάφερε να πάρει έναν ευρωπαϊκό τίτλο, το ΟΥΕΦΑ του 1984. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που θεωρούν ότι εκείνα τα «σπιρούνια» θα μπορούσαν να έχουν βάλει στην τροπαιοθήκη τους ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Δεν μπόρεσαν γιατί έπεσαν στην κυριαρχία της Λίβερπουλ και η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση είχε διαφορετική δομή.

Ωστόσο δεν μπορεί να μην σταθεί κάποιος στο ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιξε η Τότεναμ την δεκαετία του 80. Με τα ονόματα που σας προαναφέραμε να είναι ενδεικτικά της ομάδας που είχαν φτιάξει οι Λονδρέζοι. Για να είμαστε ακριβείς μια ομαδάρα που ήθελες να βλέπεις τα παιχνίδια της χωρίς να είσαι οπαδός της.

Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Σπουδαίοι παίκτες αγωνίστηκαν στην ομάδα του Λονδίνου και στην επόμενη «φουρνιά» όπως ο Γκάρι Λίνεκερ, ο Πολ Γκασκόιν και ο Κρις Γουόντλ.

Η Τότεναμ του Μαουρίτσιο Ποκετίνο έχει απόψε την ευκαιρία να «δικαιώσει» και την παρέα του Αρντίλες. Δεν είναι το φαβορί αλλά σίγουρα έχει τις δυνατότητες για να κλείσει την σεζόν με ονειρικό τρόπο.

Εκείνη η ομαδάρα της δεκαετίας του 80 πήρε το Κύπελλο ΟΤΕΦΑ. Απομένει να δούμε αν η μεγάλη ομάδα που έχει φτιάξει ο Ποκετίνο θα καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο που λείπει από την συλλογή της Τότεναμ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x