Ενώ η ΑΕΚ περιμένει την εκδίκαση της έφεσης για την τιμωρία των δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, λόγω υποτροπής στην παραβίαση του κανονισμού για το άναμμα πυρσών στην κερκίδα, έχει βρεθεί στο επίκεντρο η κουβέντα για το αν ο συγκεκριμένος κανονισμός πρέπει να τροποποιηθεί.
Το ζήτημα όμως στην ουσία δεν είναι αν πρέπει, αλλά αν μπορεί να τροποποιηθεί.

Παρά την σφοδρή επιθυμία των ομάδων της Super League είτε να αποσυρθεί, είτε να γίνει πιο «ελαστικός», σύμφωνα με τις πληροφορίες μας για το sportfm.gr, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο. Παρά επίσης τα γεγονός πως και στην σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, αναγνωρίζουν πως πρόκειται για κανονισμό που μπορεί να προκαλέσει πολλά ζητήματα.

Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόβλεψη σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, δεν είναι απλά μια από τις πολλές που έπρεπε να μπουν στο «πακέτο» της προσαρμογής του εγχώριου πειθαρχικού κώδικα, στα πρότυπα της UEFA.

Τα στελέχη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ, στην διάρκεια της θητείας της οποίας έγινε η αλλαγή του πειθαρχικού κώδικα κατ’ απαίτηση και με την συμμετοχή των FIFA – UEFA, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τότε, πως αυτή η διάταξη για τα καπνογόνα είχε μεγάλη σημασία για τους «έξω».
Οι «έξω» λοιπόν το θεωρούν πολύ σημαντικό επίτευγμα, πως ο κανονισμός αυτός έχει επιβάλλει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στην διεξαγωγή των αγώνων του Champions League και του Europa League . Που τη θεωρούν τεκμήριο επιτυχίας.

Πιο συγκεκριμένα όμως για την Ελλάδα, φαίνεται να υπάρχει και μια πιο βαθιά οπτική. Εκτός από το προφανές, δηλαδή την απαίτηση των FIFA- UEFA για προσαρμογή της Ελλάδας σε όσα έχουν καθιερώσει διεθνώς, την συγκεκριμένη διάταξη την βλέπουν και σαν ένα μέσο πίεσης προς τις ελληνικές ΠΑΕ. Θεωρούν δηλαδή στις διεθνείς συνομοσπονδίες πως οι σχέσεις των μεγάλων ελληνικών ΠΑΕ με τους οργανωμένους τους, είναι ένα θέμα. Και γι’ αυτό τον λόγο οι αντιδράσεις τους ήταν από την αρχή αρνητικές, όταν κατά τον καταρτισμό του κανονισμού, τους είχε επισημανθεί πως τα καπνογόνα στην εξέδρα είναι μια τόσο δυνατά ριζωμένη συνήθεια στην Ελλάδα, που οι ομάδες δεν θα μπορούσαν να επιβάλλουν την αλλαγή της, στους οπαδούς τους.

Γιατί έχει τόση σημασία το τι πιστεύουν FIFA – UEFA; Γιατί χωρίς την δική τους συγκατάθεση, δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να αλλάξει ο κανονισμός. Και δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει διάθεση από την πλευρά τους, να συζητήσουν απόσυρση ή τροποποίηση προς το πιο «ελαστικό». Γι’ αυτό από την διοίκηση της ΕΠΟ, όταν ρωτούνται για την θέμα, δηλώνουν όχι και πολύ αισιόδοξοι πως μπορεί να γίνει κάτι.

Το θέμα θα τεθεί βέβαια και προκαταβολικά δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτος. Όλα όμως τα πραγματικά στοιχεία ως τώρα, δείχνουν πως η αλλαγή του πλαισίου είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ