Stoiximan Super League

Αριστερά και οι... αριστεροί

Ένα αξιοσημείωτο στατιστικό από τη διαδικασία των πέναλτι στον χθεσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Γράφει ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ κρίθηκε στα πέναλτι, «σενάριο» που είχαν δημιουργήσει πολλοί στο μυαλό τους πριν από την έναρξη του ματς και το οποίο αποδείχθηκε αληθές. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το αν ήταν δίκαιη η επικράτηση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Ατλέτικο. Κάποιοι θα πουν πως αποδόθηκε δικαιοσύνη, κάποιοι άλλοι θα πουν ότι οι «ροχιμπλάνκος» ήταν η καλύτερη ομάδα και πως έπρεπε να έχουν αυτοί πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου.

Πάμε, λοιπόν, στη διαδικασία των πέναλτι για να επισημανθεί κάτι που, ενδεχομένως, να έκρινε τον τελικό και το οποίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Και οι πέντε παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης σούταραν πέναλτι στην αριστερή γωνία, αλλά το να σουτάρει ένας δεξιοπόδαρος στην αριστερή γωνία του γκολκίπερ δεν συνιστά έκπληξη. Αυτό, όμως, που πρέπει να σημειωθεί και ίσως ν' αποδεικνύει πως δεν επέλεξαν τυχαία και οι πέντε παίκτες της Ρεάλ την αριστερή γωνία του Όμπλακ, είναι το ακόλουθο στατιστικό.

Οι αριστεροπόδαροι όταν χτυπούν πέναλτι, σε ποσοστό 80% και πάνω, επιλέγουν τη δεξιά γωνία του γκολκίπερ. Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να σουτάρει στην αριστερή γωνία του γκολκίπερ ο αριστεροπόδαρος παίκτης. Και όμως, στον χθεσινό τελικό το είδαμε να γίνεται δύο φορές, από δύο αριστεροπόδαρους παίκτες της «βασίλισσας». Ο πρώτος ήταν ο Μαρσέλο και ο δεύτερος ο Μπέιλ, με τον Βραζιλιάνο αμυντικό και τον Ουαλό μεσοεπιθετικό να επιλέγουν να σουτάρουν πέναλτι στην αριστερή γωνία της εστίας.

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να υπήρξε «διάβασμα» του τεχνικού επιτελείου της Ρεάλ, για την αδυναμία του γκολκίπερ των «ροχιμπλάνκος». Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και η εικόνα που παρουσίασε ο γκολκίπερ της Ατλέτικο στη διαδικασία των πέναλτι ήταν αν μη τι άλλο απογοητευτική. Ο Όμπλακ έμεινε όρθιος και... άγαλμα στις περισσότερες εκτελέσεις και αυτό αν μη τι άλλο έδινε «πόντους» στην ψυχολογία των παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίοι έβλεπαν τον νεαρό τερματοφύλακα των «ροχιμπλάνκος» να μην κάνει την παραμικρή προσπάθεια.

Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές πως αντί να έχει άγχος ο παίκτης της Ρεάλ που εκτελούσε πέναλτι, είχε ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευστοχία που είχαν οι «μερένχες» και η οποία τους έδωσε το τρόπαιο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x