Europa League

Δεν... πάει η Κύπρος στον Βαλβέρδε

Το 3-2 των της Μπιλμπάο επί του ΑΠΟΕΛ στο «Σαν Μαμές» άφησε τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς της Κύπρου, η οποία έχει υπάρξει... αφιλόξενη για τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του ΑΠΟΕΛ στο «Σαν Μαμές», όμως το τελικό 3 – 2 σίγουρα δεν επιτρέπει στους Βάσκους να... κοιμούνται ήσυχοι.

Η ρεβάνς, σε μια εβδομάδα στο «Νέο ΓΣΠ», δεν θα είναι εύκολη για τους Ισπανούς, καθώς ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει ηττηθεί φέτος στην έδρα του.

Μετρά πέντε νίκες και μια ισοπαλία σε έξι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις (στα προκριματικά Champions League και στους ομίλους Europa League), ενώ η τελευταία εντός έδρας ήττα σε όλες τις διοργανώσεις χρονολογείται στις 3 Ιανουαρίου 2016 (1-2 από την Δόξα Κατωκοπιάς για το πρωτάθλημα).

Κι αν οι Κύπριοι καλούνται να «ξορκίσουν την κατάρα» που τους θέλει να μην κερδίζουν ποτέ ισπανικές ομάδες (0-4-10), ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει τους δικούς του λόγους να ανησυχεί.

Ο «τσινγκούρι» έχει ταξιδέψει δύο φορές στην Κύπρο, μία ως ποδοσφαιριστής της Αθλέτικ Μπιλμπάο και μία ως προπονητής του Ολυμπιακού και σίγουρα δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις, καθώς μέτρησε ισάριθμες ήττες, με σύνολο γκολ 0-5!

Η αρχή έγινε τη σεζόν 1994/95, όταν στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου UEFA, η Ανόρθωση κληρώθηκε με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στο πρώτο ματς, το οποίο έγινε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Λάρνακας, η «Μεγάλη Κυρία» της Κύπρου σόκαρε τους Βάσκους, νικώντας τους με 2-0 χάρη σε γκολ των Γκόγκιτς και Πουνά, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να αγωνίζεται όλο το 90λεπτο.

Αυτή παραμένει και η μοναδική νίκη κυπριακής ομάδας απέναντι σε Ισπανούς, που εν τέλει όμως δεν είχε αντίκρισμα καθώς η Αθλέτικ ανέτρεψε το εις βάρος της αποτέλεσμα νικώντας με 3-0 στο «Σαν Μαμές» (ο Βαλβέρδε δεν αγωνίστηκε).

inner

Η επόμενη επίσκεψη του Βάσκου στην Κύπρο ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ίδια ομάδα ως προπονητής – πλέον – του Ολυμπιακού για τα προκριματικά του Champions League. Η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο του «Αντώνης Παπαδόπουλος», επικρατώντας με 3-0 χάρη στο αυτογκόλ του Τοροσίδη και τα γκολ των Σόσιν και Λάμπαν.

Μάλιστα, ο Ολυμπιακός έχασε πέναλτι στο 77’, όταν ο Μήτρογλου αγνόησε τις εντολές του προπονητή του και εκτέλεσε την εσχάτη των ποινών αντί του Γκαλέτι, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι. Αυτή τη φορά, ο Βάσκος κόουτς δεν... χαμογέλασε στη ρεβάνς, καθώς η «φτωχή» νίκη των «ερυθρολεύκων» με 1-0 (ο Μπελούτσι το γκολ) δεν ήταν αρκετή για να τους δώσει την πρόκριση.

inner

Επιμέλεια: Γιάννης Πολιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x