Ιταλία

Δόκτωρ Φρανκ και κύριος Ντε Μπουρ

Μπορεί ως προπονητής ο Φρανκ Ντε Μπουρ να παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις στις εγχώριες διοργανώσεις, στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις όμως, δεν έχει να επιδείξει τίποτα σημαντικό.

Ο Ολλανδός τεχνικός, αν και έχει καταφέρει να σηκώσει τέσσερα πρωταθλήματα στα έξι χρόνια της θητείας του στον Άγιαξ, στην Ευρώπη δεν πέτυχε ποτέ κάποια διάκριση, μένοντας πάντα στα «ρηχά».

Η Ίντερ γνώρισε δεύτερη, διαδοχική, ήττα στο Europa League, έχοντας απολογισμό μηδέν βαθμούς σε ισάριθμες αναμετρήσεις και η υπόθεση πρόκριση φαντάζει κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Λίγα λόγια για το.. έργο

«Η παράξενη υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του κύριου Χάιντ» είναι μία νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας, γραμμένη από τον Σκωτσέζο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1886. Πίνοντας ένα φίλτρο ο Δόκτωρ Τζέκιλ, στο πλαίσιο ενός πειράματος, διαχώριζε τον καλό του εαυτό από τον κακό. Εν έτη 2016, ο Φρανκ Ντε Μπουρ τα καταφέρνει μια χαρά και μόνος του χωρίς τη βοήθεια κάποιου «γιατρικού». Αρκεί να αναπνεύσει τον αέρα της Ευρώπης! Και δεν είναι μόνο οι ήττες από την Χάποελ Μπέερ Σεβά και τη Σπάρτα Πράγας τα μόνα «αποδεικτικά στοιχεία.

Οι αριθμοί

Στα 51 παιχνίδια της καριέρας του ως προπονητής σε Champions League και Europa League, συμπεριλαμβανομένων και των προκριματικών γύρων, ο Ντε Μπούρ έχει κερδίσει λιγότερο από το 1/3! Μόλις 16 οι νίκες του Ολλανδού τεχνικού, μετρώντας 13 ισοπαλίες και 22 ήττες.

Οι 16 «επιτυχίες» σε σύνολο 51 αγώνων, μαζί με τις 13 ισοπαλίες, δημιουργούν έναν μέσο όρο πόντων 1,20 ανά αγώνα, αν και το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν ονειρεμένο. Στις 6 Δεκεμβρίου του 2010 αντικατέστησε στον πάγκο του Άγιαξ τον Μάρτιν Γιολ. Δύο ημέρες μετά βρέθηκε στην πόλη που δουλεύει σήμερα, το Μιλάνο, για να αντιμετωπίσει στο «Σαν Σίρο» την συμπολίτισσα της νυν ομάδας του Ίντερ, τη Μίλαν για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τους «ροσονέρι» να έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Η νίκη και οι τρεις βαθμοί, χάρισαν στον «Αίαντα» την τρίτη θέση στον όμιλο, επιτρέποντας προσπέρασμα της Οσέρ, κάτι που σήμαινε συνέχεια στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, στο Europa League, με την ομάδα του Άμστερνταμ να αποκλείεται στη συνέχεια στον δεύτερο γύρο(στους «16») από τη Σπάρτακ Μόσχας.

H «κατάρα»

Ο δεύτερος γύρος του Europa League, παραμένει το μεγαλύτερο βήμα που έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο Φρανκ Ντε Μπουρ. Τη σεζόν 2011-12 άλλη μία τρίτη θέση φέρνει τον «υποβιβασμό» στο Europa, εκεί όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδεικνύεται αξεπέραστο εμπόδιο(0-2 εντός, 2-1 στο Old Trafford). Ένα χρόνο αργότερα αλλάζουν μόνο οι αντίπαλοι στους ομίλους, σε ένα όμως πραγματικά «καυτό» γκρουπ. Ρεάλ Μαδρίτης, Ντόρτμουντ και Μάντσεστερ Σίτι. Ο Άγιαξ τρίτος, συνέχεια στο Europa, με την Στεάουα να ανατρέπει το προβάδισμα των δύο τερμάτων του πρώτου ματς και την διαδικασία των πέναλτι να κάνει τα υπόλοιπα. 2013-14: Η Red Bull Σάλτσμπουργκ σβήνει τα όνειρα στους «32». Βελτίωση ένα χρόνο μετά, με τον Άγιαξ να φτάνει στους «16» αποκλείοντας τη Λέγκια Βαρσοβίας, να πέφτει όμως πάνω στην Ντνίπρο που εκείνη τη σεζόν έφτασε μέχρι τον τελικό. Χειρότερα τη σεζόν 2015-16: Οι παίκτες του Ντε Μπουρ δεν καταφέρνουν να περάσουν τα προκριματικά του άλλοτε κυπέλλου πρωταθλητριών (μένουν έξω από τη Ραπίντ Βιέννης), ενώ η φάση των ομίλων του Europa καταλήγει σε ναυάγιο.

Και η κατάρα συνεχίζεται με την Ίντερ, για έναν άνθρωπο που «έλαμψε» ως παίκτης κατακτώντας σχεδόν τα πάντα, πανηγυρίζοντας κύπελλο Uefa (το 91-92), Champions League (94-95), Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Διηπειρωτικό Κύπελλο( ’95).

Επιμελεια: Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x