Europa League

Εγκλήματα και τιμωρία

Τα τραγικά λάθη των Ιβανόφ-Μέστο «κρέμασαν» τον Παναθηναϊκό, ο οποίος «χάθηκε» από την Λεωφόρο και τιμωρήθηκε σκληρά στην ευρωπαϊκή του επιστροφή, πέφτοντας θύμα ανατροπής από τον Άγιαξ (2-1).

Εφιαλτικά κύλησε το ευρωπαϊκό comeback του Παναθηναϊκού.

Η ελληνική ομάδα πλήρωσε τα τραγικά λάθη των παικτών της -και την εν γένει καθίζηση μετά το 25'- και έπεσε θύμα του Άγιαξ, ο οποίος στην πρεμιέρα των ομίλων έκανε μεγάλη ανατροπή, φεύγοντας με το διπλό από την Λεωφόρο, 2-1.

Ο Μπεργκ άνοιξε το σκορ στο πρώτο πεντάλεπτο, αλλά η συνέχεια ήταν καταστροφική. Ο Ιβανόφ... σέρβιρε την ισοφάριση στον Τραορέ (φέρει ευθύνη και ο Στιλ που βέβαια στη συνέχεια προσπάθησε να κρατήσει όρθιους τους γηπεδούχους), ενώ ο εξίσου τραγικός Μέστο έκανε «δώρο» πέναλτι, με τον Ρίντεβελντ να παίρνει το... ριμπάουντ (αν και μπήκε νωρίτερα του επιτρεπτού στην περιοχή) και να υπογράφει τη νίκη του Αίαντα.

Χωρίς ιδέες στο παιχνίδι του το τριφύλλι, ουσιαστικά απείλησε σε 1-2 περιπτώσεις σε όλο το δεύτερο μέρος, ολοκληρώνοντας το ματς με εννιά παίκτες, ενώ οι Ολλανδοί με δέκα. Ο Βούλγαρος κεντρικός αμυντικός... επιβεβαίωσε την κακή του βραδιά και αποβλήθηκε στο 68', με τον Γουακάσο (που πάλεψε πολύ μαζί με τον Χουλτ) στις καθυστερήσεις να «πληρώνει» τα νεύρα του και να αντικρίζει εξίσου κόκκινη. Κακός και ο Λεντέσμα, επηρεασμένος από την γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπώρησε.

Η βαθμολογία
Άγιαξ 3
Θέλτα 1
Σταντάρ Λιέγης 1
Παναθηναϊκός 0

Η επόμενη (2η) αγωνιστική (29/9)
Άγιαξ-Σταντάρ Λιέγης (20:00)
Θέλτα-Παναθηναϊκός (20:00)

Το ματς

«Τρελαμένος» ξεκίνησε τον αγώνα ο Παναθηναϊκός που πίεζε... ασφυκτικά τον Άγιαξ σα να μην υπάρχει αύριο. Και τελικώς ο Μπεργκ δεν χρειάστηκε παρά μόνο πέντε λεπτά για να προκαλέσει «έκρηξη» στην Λεωφόρο. Με τον τερματοφύλακα των Ολλανδών να διώχνει ασταθώς και τον Λουντ να πασάρει με την μία στον συμπαίκτη του, ο Σουηδός έγραψε εύκολα σε κενή εστία το 1-0. Το τριφύλλι δεν άφησε το πόδι από το γκάζι, με τους Χουλτ-Γουακάσο να στήνουν «πάρτι» από τα αριστερά (στο 3-4-3 του Στραματσόνι) και να δημιουργούν συνεχώς «θέματα» στον Αίαντα, ο οποίος ήταν αλλού γι' αλλού. Οι παίκτες του ήταν σοκαρισμένοι, δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο πρέσινγκ και έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο.

inner

Το τριφύλλι είχε το προβάδισμα, είχε την σαφή υπεροχή, η εστία του Στιλ δεν κινδύνευε λεπτό (με τον Μολέδο να παρεμβαίνει σε 2-3 περιπτώσεις κομβικά και τον Ζέκα να παίζει σαν... δέκα όποτε χρειάστηκε), αλλά από το πουθενά ήρθαν τα πάνω-κάτω στην αναμέτρηση. Κι αυτό γιατί οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με ένα «δώρο» του Ιβανόφ. Αντί ο Βούλγαρος να διώξει, έβγαλε... ασίστ για τον Τραορέ κι αυτός στο 33' νίκησε τον πορτιέρε του Παναθηναϊκού (στην κλειστή του γωνία με δυνατό σουτ), γράφοντας το 1-1.

inner

Το μομέντουμ είχε αλλάξει ολοκληρωτικά, με τους πράσινους να «χάνονται» από τον αγωνιστικό χώρο και τον Άγιαξ να κάνει ό,τι θέλει στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους. Η καθίζηση του Λεντέσμα στα χαφ (πιθανώς και λόγω της γαστρεντερίτιδας που τον ταλαιπώρησε), η τρικυμία στην άμυνα και ο Μέστο, ο οποίος δεν έκοβε ούτε με... βαλέ (και φυσιολογικά χτυπούσαν ΣΥΝΕΧΩΣ από εκεί οι Ολλανδοί) έδιναν δικαιώματα. Κι αν δεν ήταν ο Στιλ, τα πράγματα θα είχαν γίνει εφιαλτικά... Ο Άγγλος έκανε μεγάλη επέμβαση στο 36', μην επιτρέποντας στον Σάντσες να χριστεί σκόρερ -με κοντινή προβολή- κι αφού πρώτα οι Τραορέ-Γιούνες είχαν κάνει γιο-γιο την πράσινη άμυνα, ξανά από την πλευρά του Μέστο. Το 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τον Γκουντέλι να απειλεί εκ νέου, αλλά το δυνατό σουτ του έφυγε μόλις άουτ, με την ελληνική ομάδα να αποφεύγει τα χειρότερα σε ένα 15λεπτο black out.

inner

Χρειαζόταν κάποιο... ηλεκτροσόκ, κάποια «μεταμόρφωση», αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στο πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης, με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να είναι πολύ υποτονικός, να μην μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι και τα πράγματα να μην κυλούν καλά. Διότι μπορεί ο Άγιαξ, την ίδια στιγμή, να μην έκανε φάσεις, ωστόσο το ματς... μύριζε «κηδεία». Και η τραγική βραδιά του Μέστο, δυστυχώς, φάνηκε καταστροφική. Στο 66', όχι μόνο δεν απομάκρυνε μια φαινομενικά εύκολη μπαλιά, αλλά τράβηξε και τον Βίργκεβερ, κάνοντας «δώρο» πέναλτι στους αντιπάλους του. Μπορεί, λοιπόν, ο Στιλ να απέκρουσε την εκτέλεση του Κλάασεν από την άσπρη βούλα, αλλά ο Ρίντεβελντ, που μπήκε νωρίτερα του επιτρεπτού στην περιοχή, πήρε το ριμπάουντ, εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των πρασίνων και υπέγραψε την ολική επαναφορά για το 1-2.

inner

Η Λεωφόρος είχε παγώσει, αλλά τα τραγικά λάθη των πρασίνων συνεχίζονταν... Πριν καλά-καλά κοπάσει το σοκ της ανατροπής, ήρθε η αποβολή του Ιβανόφ -για τράβηγμα πάνω στον Γιούνες- να αφήσει με δέκα παίκτες το τριφύλλι και να ολοκληρώσει την προσωπική του τραγική βραδιά... Η ελληνική ομάδα έψαχνε ουσιαστικά ένα θαύμα. Όχι γιατί είναι απίθανο να πετύχεις γκολ παίζοντας με αριθμητικό μειονέκτημα, αλλά γιατί η εικόνα του τριφυλλιού δεν άφηνε σχεδόν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Συνεχώς λάθη, μηδέν κυκλοφορία της μπάλας, καμία βοήθεια από τους Λέτο-Βιγιαφάνιες που ήρθαν από τον πάγκο και ψυχολογία στα... τάρταρα, με αποτέλεσμα να διατηρείται εύκολα το 1-2 για τον ολλανδικό σύλλογο.

inner

Στο 79' επέστρεψε ένα... μίνι χαμόγελο στα πρόσωπα των φίλων του Παναθηναϊκού, καθώς ο Ζίεχ έκανε σκληρό φάουλ πάνω στον Χουλτ (πάλευε πολύ ο Σουηδός μαζί με τον Γουακάσο), αφήνοντας ΚΑΙ τον Άγιαξ με δέκα παίκτες. Οι πράσινοι είχαν μπροστά τους ένα δεκάλεπτο για να σώσουν ό,τι σωζόταν. Δεν είχαν όμως τις ιδέες, τις λύσεις, το πλάνο για να το κάνουν. Είναι ενδεικτικό πως ουσιαστική απειλή ήρθε μόνο από μια αδύναμη κεφαλιά του Μολέδο και μια πάσα του Μπεργκ, όπου ο Λέτο δεν μπόρεσε να μπει στην τροχιά της κι ενδεχομένως να «γράψει» διαφορετικά την ιστορία. Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με την ελληνική ομάδα να κινδυνεύει και με νέο γκολ (είτε όμως τα έβγαζε ο Στιλ, είτε οι εκτελέσεις των Ολλανδών στο... ξέφωτο έφευγαν άουτ) και τελικώς όχι μόνο να χάνει το ματς (1-2), αλλά να χάνει ΚΑΙ τον Γουακάσο, ο οποίος στο 91' αποβλήθηκε επειδή δεν συγκράτησε τα νεύρα του...

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μολέδο, Ιβανόφ, Κουτρουμπής (68' Βιγιαφάνιες), Χουλτ, Μέστο, Ζέκα, Γουακάσο, Λουντ (73' Σάμπα), Μπεργκ, Λεντέσμα (65' Λέτο)

Στον πράσινο πάγκο οι: Κοτσόλης, Κουλιμπαλί, Εμποκού, Βιγιαφάνιες, Ρινάλντι

Άγιαξ: Ονανά, Βέλτμαν, Ρίντεβελντ, Σάντσες, Τραορέ (73' Ντόλμπεργκ), Κλάασεν (89' Σόνε), Γιούνες (86' Σινγκράβεν), Ζίεχ, Βίργκεβερ, Γκούντελ, Ντάικς.

Τα γκολ του αγώνα



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x