Ελλάδα

Ελλαδάρα… σώσε ένα γκολ!

Πάνω που είπαμε ότι βρίσκει λύσεις στην επίθεση, η Εθνική τα έκανε… θάλασσα στα μετόπισθεν! Με άμυνα που έμπαζε, η ομάδα του Σκίμπε έχασε προβάδισμα δυο γκολ και μαζί το ματς από την Ισλανδία (2-3).

Το απόλυτο «σκωτσέζικο ντουζ» υπέστη η εθνική ομάδα κόντρα στην αντίστοιχη της Ισλανδίας, καθώς αν και κατάφερε να προηγηθεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο στο σκορ με 2-0, χάρη στα ισάριθμα γκολ του Φορτούνη (το πρώτο με πέναλτι), επέστρεψε στις ήττες, με τους φιλοξενούμενους να φτάνουν στην ανατροπή του σκορ (2-3), εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των παικτών του Μίχαελ Σκίμπε στις στημένες φάσεις.

inner

Σε ένα γεμάτο πρώτο ημίχρονο, οι Έλληνες διεθνείς μπήκαν μπροστά στο σκορ αν και δεν αντικατοπτριζόταν κάτι τέτοιο και στον αγωνιστικό χώρο, με τον Φορτούνη να χρίζεται σκόρερ, αρχικά με πέναλτι στο 19' (το κέρδισε ο Τοροσίδης) και στο 31' εκμεταλλευόμενος το λάθος του Ίνγκασον. Οι Ισλανδοί στη διάρκεια του α' μέρους είχαν δύο δοκάρια, ενώ έφτασαν άμεσα στη μείωση του σκορ με τον Τραούστασον να παίρνει το... ριμπάουντ από λανθασμένη απομάκρυνση του Οικονόμου. Ωστόσο, και η Ελλάδα είχε δοκάρι με τον Καρέλη για να διαμορφώσει το 3-1 από το α' μέρος.

Στο δεύτερο 45λεπτο, η εικόνα του ματς άλλαξε, και παρά το νέο δοκάρι αυτή τη φορά από την κεφαλιά του Τζιόλη, η Ισλανδία ανέλαβε τα ηνία. Κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και την ίδια ώρα οι παίκτες του Μίχαελ Σκίμπε συνέχιζαν την παιδική τους συμπεριφορά στις στημένες φάσεις. Μέσω τέτοιων στιγμών ήρθε και η πλήρης ανατροπή του σκορ, όταν αρχικά στο 70' ο Ίνγκασον έφερε το ματς σε πλήρη ισορροπία ενώ στο 82' ο Σίγκτορσον άλλαξε πλήρως τα δεδομένα, καθώς με νέα κεφαλιά έγραψε το 2-3 που ήταν και το τελικό σκορ.

inner

Πώς έπαιξαν

Το 3-5-2 που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως 5-3-2 επέλεξε και στο δεύτερο φιλικό μέσα σε λίγες μέρες ο Μίχαελ Σκίμπε και όπως είχε προϊδεάσει, είχε πολλές αλλαγές στο αρχικό του σχήμα συγκριτικά με τον αγώνα της Πέμπτης κόντρα στο Μαυροβούνιο. Ο Καπίνο ξεκίνησε κάτω από την εστία, ο Τοροσίδης κάλυπτε τη δεξιά πτέρυγα και ο Χολέμπας την αριστερή ενώ η τριάδα στην άμυνα ήταν οι Οικονόμου (δεξιά), Μόρας και Σιόβας (αριστερά). Το δίδυμο στα αμυντικά χαφ αποτέλεσαν οι Σταφυλίδης και Τζιόλης, μπροστά τους σε ρόλο δεκαριού ήταν ο Φορτούνης και επιθετικό δίδυμο επιλέχθηκαν οι Καρέλης και Παπάζογλου.

Από την άλλη μεριά, οι Ισλανδοί των Λάγκερμπακ και Χάλγκριμσον παρατάχθηκαν σε ακόμα μία αναμέτρηση με το 4-4-2, παρά το γεγονός ότι στα τελευταία φιλικά έχουν υποστεί ήττες, με τα μεγάλα «αστέρια» τους, Φινμπόγκασον και Σίγκουρντσον να μένουν στον πάγκο.

Το ματς

Από τη στιγμή που η Ισλανδία προκειται για μια ομάδα που θα αγωνιστεί το καλοκαίρι στο Euro 2016 το καλοκαίρι, θεωρητικά το επίπεδο συνοχής και ετοιμότητάς της θα ήταν υψηλότερο συγκριτικά με αυτό του συνόλου του Μίχαελ Σκίμπε, κάτι που πιστοποιήθηκε και εντός αγωνιστικού χώρου και ειδικότερα στο πρώτο 15λεπτο.

Στο διάστημα αυτό, οι Ισλανδοί δημιούργησαν δύο-τρεις επικίνδυνες καταστάσεις «τρυπώντας» τα άκρα της ελληνικής ομάδας, αλλά Οικονόμου και Σιόβας ήταν σταθεροί σε όσες στιγμές χρειάστηκε η επέμβασή τους. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στη μεγάλη ευκαιρία μέσω στημένης φάσης, όταν από πολύ πλάγια θέση και από τα δεξιά, ο Χάλφρεντσον εκτέλεσε απ' ευθείας το φάουλ, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, βρίσκοντας στο οριζόντιο δοκάρι του Καπίνο.

inner

Κόντρα στη ροή του αγώνα η Ελλάδα κατάφερε να προηγηθεί, εκμεταλλευόμενη κυρίως την αφέλεια του Χάλφρεντσον. Στο 18' ο Φορτούνης εκτέλεσε πλασαριστά στον Τοροσίδη το φάουλ που κέρδισε ο Καρέλης αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή της Ισλανδίας και ο αμυντικός χαφ των φιλοξενούμενων στο τάκλιν που επιχείρησε, βρήκε μόνο τον δεξιό μπακ της Ρόμα, υποπίπτοντας σε ξεκάθαρο πέναλτι. Ο Φορτούνης από τα 11 βήματα δεν είχε κανένα πρόβλημα να στείλει από την άλλη πλευρά τον Κρίστινσον, ανοίγοντας το σκορ.

Αυτή η εξέλιξη «πάγωσε» τους Ισλανδούς που ήταν φανερό ότι είχαν χάσει τη συγκέντρωσή τους και στο 31' χάρισαν ουσιαστικά ακόμα ένα γκολ για την Ελλάδα, όταν ο Τοροσίδης έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Ίνγκασον απομάκρυνε απρόσεκτα πάνω στον Φορτούνη και ο άσος του Ολυμπιακού, με δεξί σουτ «είπε»... ευχαριστώ κάνοντας το 2-0.

inner

Παρά το υπέρ της σκορ, τα αμυντικά προβλήματα της Ελλάδας ήταν εμφανή και στο 32' πάλι από τα άκρα και συγκεκριμένα από τα δεξιά ο Σέβαρσον γύρισε την μπάλα στον Τραούστασον, αλλά ο τελευταίος σε άδεια εστία την έστειλε πολλά μέτρα πάνω από την εστία του εξουδετερωμένου Καπίνο. Παρ' όλα αυτά, ο άσος των Ισλανδών, δύο λεπτά αργότερα (34'), βρήκε το γκολ, όταν ο Οικονόμου δεν απομάκρυνε σωστά με το κεφάλι έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και με σουτ μείωσε το σκορ.

Μέχρι την ολοκλήρωση του 45λέπτου οι δύο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι. Αρχικά, η Ελλάδα στο 43', όταν ο Καρέλης εκμεταλλεύτηκε την κάθετη του εξαιρετικού Φορτούνη, αλλά το πλασέ από δύσκολη γωνία βρήκε στη ρίζα του αριστερού δοκαριού του Κρίστινσον που βρήκε μάλιστα την μπάλα, ενώ στο 45'+1' ο Κιάρτανσον έκανε την ωραία ατομική ενέργεια, έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή, αλλά για δεύτερη φορά η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι του Καπίνο.

Ισοπαλία στα δοκάρια!

Οι παίκτες του Μίχαελ Σκίμπε συνέχισαν στα πρώτα λεπτά του β' ημιχρόνου με την ίδια όρεξη στην επιθετική τους δραστηριότητα (έχοντας διαφοροποιήσει το επιθετικό δίδυμο, με τους Διαμαντάκο, Βέλλιο να αντικαθιστούν τους Καρέλη και Παπάζογλου, καθώς στο 48' έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες για το 3-1.

Σε πρώτη φάση ο Χολέμπας έκανε το σουτ από πολύ μακρινή απόσταση, αλλά νικήθηκε από τον Χάλντορσον (είχε περάσει αντί του Κρίστινσον) που έστειλε την μπάλα κόρνερ. Από την εκτέλεση της στημένης φάσης από τον Φορτούνη, ο Τζιόλης κέρδισε τους πάντες στον αέρα, στέλνοντας την μπάλας στο οριζόντιο δοκάρι, ισοφαρίζοντας με αυτό τον τρόπο τους Ισλανδούς στο συγκεκριμένο στατιστικό τομέα.

inner

Ισοπαλία και στο σκορ...

Τα κακώς αμυντικά κείμενα της Ελλάδας μπορεί να καλύφθηκαν στο α' ημίχρονο λόγω των δύο γκολ του Φορτούνη, αλλά δεν μπόρεσε να συμβεί το ίδιο στο β' μέρος, εκεί που οι παίκτες του Μίχαελ Σκίμπε έδειχναν να παίζουν πιο συντηρητικά, αλλά το πρόβλημα στις στημένες φάσεις έκανε για ακόμα μια φορά την εμφάνισή του, αφού η άμυνα ζώνης που εφάρμοσε ο Γερμανός αποδείχθηκε «βούτυρο στο ψωμί» των φιλοξενουμένων.

Στο 70' ο Σίγκουρτσον εκτέλεσε το φάουλ μεταξύ της μεγάλης περιοχής του Καπίνο και της μεσαίας γραμμής και ο Ίνγκασον έπιασε την κεφαλιά νικώντας στον αέρα τον Σιόβα και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού που μάζεψε για δεύτερη φορά την μπάλα από τα δίχτυα του.

inner

Πλήρης τιμωρία

Όσο περνούσε η ώρα φαινόταν ότι ο ενθουσιασμός των φιλοξενούμενων επικρατούσε μέσα στο γήπεδο και ότι το 2-3 ήταν θέμα χρόνου, όπερ και εγένετο και πάλι από στημένη φάση. Στο 82' η νέα εκτέλεση κόρνερ του Σίγκουρσον αποτέλεσε ασίστ για τον Σίγκτορσον που σηκώθηκε εντελώς μόνος του μέσα στη μικρή περιοχή και σημείωσε το τελικό 2-3, ενώ μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης οι Ισλανδοί έχασαν κι άλλες ευκαιρίες στις οποίες όμως δήλωσε «παρών» ο Καπίνο.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα τιμωρήθηκε από την απόφαση να αντιμετωπίζει όλες τις αμυντικές στημένες φάσεις με ζώνη και όχι man-to-man και επιπλέον να μην το αλλάζει αυτό κατά τη διάρκεια του 90λέπτου, παρά το εναέριο πάρτι των παικτών του Λάγκερμπακ.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:



Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καπίνο - Μόρας, Οικονόμου, Σιόβας - Τζιόλης, Σταφυλίδης, Τοροσίδης (77' Πέτσος), Χολέμπας, Φορτούνης (77' Ταχτσίδης) – Παπάζογλου (46' Βέλλιος), Καρέλης (46' Διαμαντάκος)

Ισλανδία (Λαρς Λάγκερμπακ, Χέιμιρ Χάλκριμσον): Κρίστινσον (46' Χάλντορσον), Σέβαρσον, Χέρμανσον, Ίνγκασον, Γκούντμουντσον, Μπόντβαρσον (83' Φινμπόγκασον), Γκούναρσον (46' Μπιάρνασον Μπίρκιρ), Χάλφρεντσον (46' Σίγκουρντσον), Κιάρτανσον (Σίγκτορσον), Τραούστανσον (Μπιάρνασον Θίοντορ), Σκούλασον

Η εξέλιξη της αναμέτρησης από το LIVE του sportfm.gr:



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x