Europa League

Έμεινε από… Ντιναμό ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός κρατούσε μέχρι το 89’ υπέρ του σκορ, αλλά η Ντιναμό Κιέβου έφυγε με 2-2 από το Καραϊσκάκη και έκανε δυσκολότερο το έργο των Πειραιωτών για πρόκριση ενόψει της ρεβάνς.

Τα χάλασε στο τέλος.

Ο Ολυμπιακός γκρέμισε στο φινάλε ό,τι είχε χτίσει σε ολόκληρη την αναμέτρηση κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου, που πήρε 2-2 στο Καραϊσκάκη, ισοφαρίζοντας στο 89’ με τον Βέρμπιτς και έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των «ερυθρόλευκων» για πρόκριση στους «16» του Europa League ενόψει της ρεβάνς (21/02).

Ο Χασάν άνοιξε το σκορ στο 10' και ισοφάρισε ο Μπουγιάλσκι στο 27' με τον Ζιλ Ντίας να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του στο 41' με φοβερό σουτ εκτός περιοχής.

Δοκάρι είχαν οι Πειραιώτες (που έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Ποντένσε στο δεύτερο μέρος) στο 21' με τον Φορτούνη που είχε δυνάμεις για ένα ημίχρονο, επηρεασμένος από τον τραυματισμό του. Σπατάλησε και πάλι κλασικές ευκαιρίες (με Φόρτουνη-Ποντένσε) η ομάδα του Μαρτίνς, που επέλεξε τον Μεριά (κι όχι τον Τοροσίδη) αντί του τραυματία Ομάρ. Δικαιώθηκαν οι φιλοξενουμενοι για την επιμονή τους και λύγισαν στο τέλος τους γηπεδούχους.

Έτσι ξεκίνησαν


inner
inner



Το ματς



«Κρύα», αλλά ουσιαστική εκκίνηση στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε με τη γνωστή φούρια στον αγωνιστικό χώρο και στριμώχνοντας στην περιοχή του τον αντίπαλο. Οι φιλοξενούμενοι κυκλοφόρησαν στην αρχή την μπάλα, δίχως να δημιουργήσουν κινδύνους, αλλά με στόχο να φρενάρουν τους γηπεδούχους και μέχρι ενός σημείου το κατάφεραν. Μετά το… αναγνωριστικό παιχνίδι ολίγων λεπτών, η ομάδα του Μαρτίνς ανέβασε στροφές, αφού αρχικά πήρε την μπάλα στα πόδιά της. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να γίνει αισθητός στην άμυνα των Ουκρανών και στην πρώτη του ουσιαστικά επικίνδυνης επίσκεψη, κατάφερε να πετύχει τον στόχο του. Δηλαδή, ένα γρήγορο γκολ.

Ο Γκιγέρμε με μακρινή μπαλιά τροφοδότησε τον Φορτούνη και αυτός έστρωσε ωραία για τον Χασάν που εκτέλεσε τον τερματοφύλακα των Ουκρανών για το 1-0. Το Καραϊσκάκη ζεστάθηκε, ο κόσμος έδωσε ώθηση και οι παίκτες του Μαρτίνς πήραν ψυχολογία από το γκολ και τη στήριξη του κόσμου. Αυτό είχε ως συνέπεια να κυριαρχήσει για ένα τέταρτο, να κάνει ένα γεμάτο παιχνίδι σε αυτό το διάστημα, στο οποίο είχε και μια μεγάλη φάση για το 2-0. Ωστόσο, ο Φορτούνης στο 20’ «κλώτσησε» μεγάλη ευκαιρία. Αφού «μυρίστηκε» ότι έρχεται το λάθος από τον δεξιό μπακ (Κεντζιόρα) των γηπεδούχων, κυνήγησε τη φάση, βρέθηκε απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, έφυγε κάπως πλάγια και με το πλασέ έστειλε την μπάλα (δεξί) δοκάρι και έξω.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να δημιουργεί, ο Ζιλ Ντίας… ζέστανε (όπως… φάνηκε στη συνέχεια) το αριστερό του, αλλά οι Πειραιώτες δεν… αυγάτισαν τα γκολ τους (σε εκείνο το σημείο). Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθαν οι φιλοξενούμενοι να πετύχουν κι ένα κρύο γκολ. Πλαγιοκόπησαν από τα δεξιά με τον Κεντζιόρα, που «ρέφαρε» κάπως για το λάθος του και ο Μπουγιάλσκι είδε την μπάλα να του έρχεται στο… πιάτο για το 1-1. Λίγο αργότερα πήγαν να κάνουν το ίδιο οι Ουκρανοί, αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού έπαθε και έμαθε, διαβάζοντας καλύτερα τη φάση.

Όπως είναι λογικό, ακολούθησε ένα κάποιο μπλοκάρισμα για τους παίκτες του Ολυμπιακού, που είχαν «παγώσει» με το τέρμα που δέχθηκαν. Για να βρουν και πάλι τον δρόμο τους χρειάστηκε η γκολάρα του Ζιλ Ντίας (από την αρχή έδειξε πολύ ορεξάτος) και με σουτ αλά… Ριβάλντο κάρφωσε (41’) την μπάλα στα δίχτυα με σουτ αρκετά έξω από την περιοχή. Δίνοντας όχι μόνο το προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», αλλά και ενθουσιασμό στους συμπαίκτες του και στην εξέδρα.

inner

Σφιχτό ήταν το ματς στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου μέρους. Ναι μεν οι Πειραιώτες δούλεψαν για να «χτίσουν» πάνω σε ένα τρίτο γκολ, αλλά γνώριζαν ότι αν δεν προστατέψουν τα μετόπισθεν θα είχαν ακόμη πιο δύσκολο έργο εν όψει της ρεβάνς. Την ώρα που και οι Ουκρανοί δεν είχαν διάθεση να πάρουν πολλά ρίσκα για την ισοφάριση, αλλά με την πάροδο του χρόνου βγήκαν πιο μπροστά με συνετό τρόπο, έχοντας σχέδιο μια καλή κυκλοφορία της μπάλας ώστε να κυλήσει ο αγώνας όσο το δυνατό περισσότερο πιο πολύ προς τον δικό τους ρυθμό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ένα παιχνίδι υπομονής (όπως είναι άλλωστε πολλές φορές οι νοκ-άουτ αναμετρήσεις), για γερά νεύρα στο μεγαλύτερο κομμάτι του δεύτερου ημιχρόνου. Και φαινόταν ότι η οποιαδήποτε έμπνευση ή τυχόν λάθος ή στιγμή αδράνειας θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο Ολυμπιακός (που είδε στο δεύτερο μέρος τον προερχόμενο από τραυματισμό Φορτούνη να ξεμένει σιγά-σιγά από δυνάμεις και γι’ αυτό τον αντικατέστησε ο Νάτχο) οδηγήθηκε (λόγω και της παθητικότητας που έδειξε) σε σημαντικό κομμάτι της αναμέτρησης, να κάνει διαφορετικό στιλ παιχνιδιού από αυτό που έχει συνηθίσει φέτος.

Δηλαδή, καλά οργανωμένος πίσω με στόχο να μην παραβιαστεί (άλλο) η εστία του και να εκμεταλλευτεί την κόντρα επίθεση. Οι φάσεις έβγαιναν με το… σταγονόμετρο και μια από αυτές ήταν το γεμάτο σουτ του Τσιγκάλκοφ στο 70’, όταν και μετά από σέντρα απ’ τα αριστερά ο παίκτης της Ντιναμό βρήκε τον χώρο για να απειλήσει, αλλά ο Σα ήταν σε ετοιμότητα.

Ακόμα καλύτερη ήταν η ευκαιρία των γηπεδούχων λίγο μετά. Σε μια στιγμή αδράνειας (όπως αναφέραμε και πριν), ο Ποντένσε «πάτησε» πάνω στη ταχύτητά του, άφησε πίσω την άμυνα της Ντιναμό, προσπέρασε και τον Μπόικο, αλλά δεν τελείωσε όπως έπρεπε τη φάση.

Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι είχαν περισσότερη ώρα της μπάλα στα πόδιά τους στο δεύτερο μισό του β' ημιχρόνου, δικαιώθηκαν προς το τέλος για την επιμονή τους και ο Βέρμπιτς τιμώρησε στο τέλος τον Ολυμπιακό για την υποχώρησή του και για το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύτηκε και πάλι κλασικές ευκαιρίες (όπως του Φόρτουνη και του Ποντένσε) για γκολ, σε ένα παιχνίδι που, πάντως, δεν ήταν τόσο δημιουργικός και παραγωγικός ως συνήθως.

inner

Οι συνθέσεις


Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Μεριά, Σισέ, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Καμαρά, Ποντένσε (81' Χριστοδουλόπουλος), Ζιλ Ντίας (86' Μασούρας), Φορτούνης (69' Νάτχο), Χάσαν.

Στον πάγκο έμειναν οι: Λοντίγκιν, Τοροσίδης, Μπουχαλάκης, Γκερέρο

Ντιναμό Κιέβου (Αλεξάνταρ Χάτσκεβιτς): Μπόικο, Κετζιόρα, Μπούρντα, Σαμπάνοβ, Μικολένκο, Μπουγιάλσκι, Σεπέλιεβ, Σαπαρένκο (82' Χάρμας), Τσιχάνκοβ, Βέρμπιτς, Σολ (82' Ρούσιν).

Στον πάγκο έμειναν οι: Μπουσάν, Σίντκλεϊ, Σίντορτσουκ, Τσε Τσε, Σμιρνίλ

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Κρεγκ Πόουσον (Αγγλία)
Βοηθοί: Λι Μπετς (Αγγλία), Ίαν Χουσίν (Αγγλία)
Επιπρόσθετοι βοηθοί: Πολ Τιρνέι (Αγγλία), Τζόναθαν Μος (Αγγλία)

.

Αποστόλης Λιβάνιος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x