Champions League

Ένα ευρωπαϊκό ταξίδι που τέλειωσε νωρίς…

Κατήφεια στον Ολυμπιακό για τον άδοξο τρόπο που λήγει η φετινή ευρωπαϊκή περιπέτεια. Τα λάθη που οδήγησαν στον αποκλεισμό, ο κίνδυνος για αρνητικό ρεκόρ και ο μονόδρομος του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε ουσιαστικά από χθες την Ευρώπη μετά την ήττα με 3-1 από τη Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα ολοκληρώνοντας (εκκρεμεί το διαδικαστικό ματς με τη Γιουβέντους) μια άκρως προβληματική πορεία.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως ουσιαστικά είχαν χάσει την πρόκριση από την… κλήρωση, ενώ και το πουλάκι για την τρίτη θέση του Europa League είχε μάλλον πετάξει νωρίς, μετά την ήττα με 3-2 από τη Σπόρτινγκ στο Φάληρο.

Η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός πηγαίνει χωρίς στόχο στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, τερματίζει τελευταίος σε γκρουπ μετά από 10 χρόνια και μένει μετά από 6 χρόνια χωρίς ευρωπαϊκή παρουσία το Φλεβάρη.

Μάλιστα αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει τη (διόλου αδιάφορη) Γιουβέντους την τελευταία αγωνιστική, τότε θα ξεπεράσει τη χειρότερη συγκομιδή του σε ομίλους που είναι οι τρεις βαθμοί της σεζόν 2006/07, ενώ αν χάσει θα μείνει στον έναν βαθμό και θα καταρρίψει το αρνητικό ρεκόρ σε όμιλο που μοιράζονται με 2 πόντους η ΑΕΚ (το 1994 και το 2003) και ο Παναθηναϊκός (το 2010).

Η πρόκριση ήταν εξ αρχής δύσκολη αποστολή, αλλά σίγουρα οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» περίμεναν καλύτερη εικόνα. Η κακή προετοιμασία του Μπέσνικ Χάσι, που εστίασε προκριματικά και όταν πέτυχε την πρόκριση παρουσίασε μία ομάδα αδούλευτη τακτικά και σε φυσική κατάσταση ήταν η αρχή του κακού. Η αφέλεια με την οποία παρατάχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» στην πρεμιέρα απέναντι στη Σπόρτινγκ στοίχισε από νωρίς κάθε δυνατότητα για κάτι καλό και παρά τις αξιοπρεπείς εμφανίσεις απέναντι σε Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα η υπέρβαση δεν ήρθε ποτέ. Ο Τάκης Λεμονής αναμφίβολα παρουσίασε έναν πολύ πιο οργανωμένο και συμπαγή Ολυμπιακό, ωστόσο η ατολμία της ομάδας ήταν εμφανής παίζοντας χωρίς φορ σε τρία σερί ματς (ελαφρυντικό για τον ίδιο ότι ο Ανσαριφάρντ ήταν εκτός λίστας, ο Μπεν τραυματίας, ο Τζούρτζεβιτς εκτός φόρμας και ο Εμενίκε… φευγάτος), δύο με Μπαρτσελόνα και το χθεσινό με τη Σπόρτινγκ. Ο Ολυμπιακός έδειχνε πως είχε πρώτο μέλημα να μη… διασυρθεί κι όχι να διεκδικήσει πράγματα κι όταν παρατάσσεσαι με τέτοιο προσανατολισμό είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις.

Το μοναδικό «παράσημο» της φετινής ευρωπαϊκής πορείας στους ομίλους ήταν το 0-0 απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο Φάληρο, αλλά φυσικά δεν αποδείχτηκε αρκετό αφού η τελευταία ευκαιρία για μία υπέρβαση χάθηκε χθες στη Λισαβόνα. Οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν τη Σπόρτινγκ σαν… «Μπάρτσα» ή «Γιούβε», φοβήθηκαν ότι είχαν να χάσουν περισσότερα παρά να κερδίσουν αν τολμήσουν να διεκδικήσουν πιο πειστικά τη νίκη. Και κάπως έτσι ήρθε το 3-1 από μία ανώτερη και καλύτερα δομημένη ομάδα.

Πλέον ο Ολυμπιακός θα παίξει για την αξιοπρέπειά του στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Γιουβέντους, αλλά-κακά τα ψέματα-το μυαλό όλων εστιάζεται στο πρωτάθλημα. Γιατί αν οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να αποδείξουν πως η φετινή κατώτερη των προσδοκιών ευρωπαϊκή τους πορεία ήταν μια κακή παρένθεση και θέλουν να την κλείσουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στο Champions League διατηρώντας τα πρωτεία στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x