Stoiximan Super League

Έτσι ξεπέρασε τους συχνούς τραυματισμούς ο ΠΑΟΚ

Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε φέτος τους τραυματισμούς που ταλαιπωρήθηκε την προηγούμενη σεζόν αποκάλυψε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μέσω ενημέρωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.

Η ενημέρωση της ΠΑΕ

Την προηγούμενη σεζόν, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους μυϊκούς τραυματισμούς. Η κουβέντα για τις αιτίες του φαινομένου ήταν καθημερινή, δίχως η απάντηση να είναι σαφής. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μαγικά, ωστόσο, ο Δικέφαλος κατάφερε να περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο να αγγίζει πληρότητα ποδοσφαιριστών της τάξης του 99%. Επίδοση που τον κατέταξε στις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη.

Εξ ορισμού μικροί οι κύκλοι ζωής στο ποδόσφαιρο. Πριν από ένα χρόνο, τέτοια εποχή, το βασικό ερώτημα ήταν «τι γίνεται με τους τραυματισμούς του ΠΑΟΚ;». Εκατοντάδες λιγότερο ή ακόμα λιγότερο σχετικοί είχαν καταθέσει την εμπεριστατωμένη άποψή τους με τον συνήθη πομπώδη λόγο που άρμοζε στην περίσταση.

Σε τέτοια – πραγματικά σοβαρά – θέματα, όμως, το σημαντικό δεν είναι να λες, αλλά να πράττεις. Δρόμο που επέλεξε κι ο ΠΑΟΚ προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που τον έπληττε σοβαρά. Τα δείγματα γραφής μετά το πρώτο μισό της σεζόν είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Όχι, ο Δικέφαλος δεν βρήκε τη λύση στο πρόβλημα των μυϊκών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, ούτε κάνει μαγικά. Κατάφερε, όμως, να περιορίσει το φαινόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η διαθεσιμότητα των ποδοσφαιριστών σε προπονήσεις και αγώνες άγγιξε το 99%. Το 1% από το τέλειο ποσοστό διαμόρφωσαν οι τραυματισμοί των Τζάλμα, Περέιρα, Πέλκα, Βαρέλα. Διότι, αυτοί των Γλύκου, Μυστακίδη δεν λογίζονται ως μυικοί.

Η σπουδαιότητα της υψηλής διαθεσιμότητας παικτών γίνεται εύκολα αντιληπτή από τις έρευνες της UEFA που δείχνουν πως βάσει στατιστικής οι τίτλοι καταλήγουν σε ομάδες που συνολικά στη διάρκεια της σεζόν είχαν ποσοστό άνω του 90%. Οι σύλλογοι που βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο όριο έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να κατακτήσουν ένα τρόπαιο.

Το θέμα μας, βέβαια, εδώ δεν είναι το πρωτάθλημα, αλλά η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την διεκδίκησή του υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η οργανωμένη αποθεραπεία, η αποκατάσταση, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των τραυματισμών, λοιπόν, είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας.

Από το περασμένο καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να κάνει βήματα μπροστά στο συγκεκριμένο νευραλγικό κομμάτι. Τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παροχών. Η δομή στο ιατρικό τιμ άλλαξε, το προσωπικό αυξήθηκε, ο εξοπλισμός εμπλουτίστηκε και η Νέα Μεσημβρία έπαψε ν’ αποτελεί απλώς το γήπεδο που προπονείται η ομάδα. Μετατράπηκε σε ένα κανονικό αθλητικό κέντρο με ό,τι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής προκειμένου να φροντίσει το κορμί του ακόμα και κάτω από τις πλέον απαιτητικές συνθήκες του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ





Οποιαδήποτε αλλαγή, πόσω μάλλον μια τόσο υψηλής σημασίας δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται η απαραίτητη οργάνωση, η προεργασία κι ο σχεδιασμός για να φτάσεις στο σημείο να έχεις αποτελέσματα.

Στον ΠΑΟΚ η προσπάθεια ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Πριν καν η ομάδα μπει στον αγωνιστικό χώρο για την πρώτη προπόνηση της σεζόν. Το πρώτο στάδιο ήταν η καταγραφή των ατομικών ιδιαιτεροτήτων των παικτών σε αθλητικό, ανατομικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω της χρήσης των FMS test από τον τότε γυμναστή αποκατάστασης Πέταρ Μιλκάνοβιτς, αλλά και των εργομετρικών εξετάσεων από τον εργοφυσιολόγο Γιώργο Ζιώγα, όπως και της ιατρικής εκτίμησης του επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου, Μανώλη Πακακώστα.

Βάσει των αποτελεσμάτων όλων των ειδικών μετρήσεων σχεδιάστηκαν εξατομικευμένα προγράμματα διόρθωσης των όποιων διαφοροποιήσεων του κάθε παίκτη. Έτσι, πριν και μετά την προπόνηση οι παίκτες του ΠΑΟΚ έκαναν έξτρα και ειδική δουλειά προκειμένου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ανά πάσα στιγμή και φυσικά να καλύψουν τις οργανικές, λειτουργικές ατέλειες του σώματός τους.

Το επόμενο βήμα, πάλι βάσει των μετρήσεων και της εμπειρίας του τεχνικού τιμ στο κομμάτι της εκγύμνασης, ήταν πως οι προπονητικές εντάσεις προσαρμόστηκαν από τους γυμναστές Δημήτρη Δανιηλίδη (αρχικά), Πέταρ Μιλκάνοβιτς (από τον Ιανουάριο) στις συνθήκες του αγώνα, ώστε οι επιβαρύνσεις να μοιάζουν μ’ εκείνες που βιώνει ο ποδοσφαιριστής στο 90λεπτο μιας αναμέτρησης. Γεγονός που βοηθά τους ποδοσφαιριστές να είναι πιο έτοιμοι για τους αγώνες και περιορίζει το ρίσκο ενός τραυματισμού.

Ο τρίτος άξονας αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των μικροπροβλημάτων που προκύπτουν. Η συνεχής και αποκλειστική παρουσία του ιατρικού τιμ στις προπονήσεις εγγυάται άμεση θεραπεία στην όποια ενόχληση πριν αυτή μετατραπεί σε κάποιο ουσιώδες πρόβλημα και στη συνέχεια σε συνεννόηση με το τεχνικό τιμ τροποποιείται αντίστοιχα η ένταση της προπόνησης.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ





Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο τεχνικό τιμ, το ιατρικό τιμ και τους παίκτες παίζει, επίσης, μεγάλο ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γουέστ Χαμ που την προηγούμενη σεζόν διαπίστωσε πως είχε και αρκετούς τραυματισμούς και αργή αποκατάσταση.

Προκειμένου να διαπιστώσει τους λόγους που συνέβαινε αυτό, ανέθεσε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου να συνθέσει μια έρευνα γύρω από τις αιτίες του προβλήματος. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως η πρακτική του συλλόγου να επιτρέπει στους παίκτες του να επισκέπτονται το δικό τους γιατρό και ν’ ακολουθούν πρόγραμμα αποθεραπείας χωρίς κεντρική καθοδήγηση από την ίδια την ομάδα κρυβόταν πίσω από τις καθυστερήσεις. Ετσι, η Γουέστ Χαμ αναμόρφωσε το ιατρικό επιτελείο, ανέλαβε πλήρως τον έλεγχο της αποκατάστασης και το φαινόμενο περιορίστηκε σημαντικά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x