Euro 2016

Έχασαν οι Γάλλοι, αλλά υπάρχουν κι άλλοι

Οι Πορτογάλοι φάνηκαν «αγενείς» φιλοξενούμενοι και σήκωσαν το τρόπαιο μέσα στη Γαλλία. Υπάρχουν όμως κι άλλες ομάδες που δεν εκτίμησαν τη φιλοξενία των αντιπάλων τους και τους κέρδισαν στον τελικό.

Οι Γάλλοι έχασαν τον τελικό μέσα στην έδρα τους και είδαν τους Πορτογάλους να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Δεν ήταν οι πρώτοι όμως που έφυγαν με σκυμμένα κεφάλια από το ίδιο τους το σπίτι. Υπάρχουν κι άλλες χώρες που έχουν βιώσει τον πόνο της ήττας σε τελικό που διοργάνωσαν οι ίδιες.

Πορτογαλία - Euro 2004
inner
Το παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό όλων των Ελλήνων όταν μια ομάδα χάνει τελικό μέσα στην έδρα της. Η –από το βράδυ της Κυριακής- πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία, είχε υποστεί πριν από 12 χρόνια αυτό που έκανε τώρα στους Γάλλους. Η γνωστή για τη φιλοξενία της Ελλάδα, αποδείχτηκε κακή φιλοξενούμενη και έκανε τους οικοδεσπότες της να κλάψουν. Παρόλο που είχαν ηττηθεί και στην πρεμιέρα από τους Έλληνες, πήγαν στον τελικό σίγουροι για τη νίκη τους. Η συνέχεια γνωστή… Γκολ ο Χαριστέας και πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα!

Βραζιλία - Παγκόσμιο Κύπελλο 1950
inner
Μία από τις διασημότερες και επίπονες ήττες οικοδέσποινας σε τελικό, είναι αυτή της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950.
Στις 16 Ιουλίου του 1950 στο Μαρακανά, η Βραζιλία αντιμετώπιζε την Ουρουγουάη στον τελικό του Μουντιάλ. Περίπου 200 χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στο γήπεδο, με τους Βραζιλιάνους να είναι σίγουροι για τη νίκη τους και να θεωρούν ήδη την ομάδα τους πρωταθλήτρια κόσμου. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική, αφού οι Ουρουγουανοί κέρδισαν 2-1 με ανατροπή και σόκαραν ολόκληρη τη χώρα. Η ήττα αυτή χαρακτηρίστηκε ως το «Κάζο του Μαρακανά».

Σουηδία - Παγκόσμιο Κύπελλο 1958
inner
Οκτώ χρόνια είχαν περάσει από την «μαύρη» βραδιά στο Μαρακανά και οι Βραζιλιάνοι ήταν και πάλι στον τελικό, με αυτούς να είναι τώρα στη θέση του φιλοξενούμενου. Οι δύο ομάδες έφτασαν στον τελικό έχοντας 4 νίκες και μία ισοπαλία, με τη Βραζιλία να είναι το μεγάλο φαβορί. Αυτή τη φορά δεν έπεσε θύμα κάποιας έκπληξης και κέρδισε εύκολα με 5-2 τους Σουηδούς, κατακτώντας έτσι το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρωταγωνιστής του τελικού ήταν ο 17χρονος Πελέ, ο οποίος σκόραρε δύο φορές, με το πρώτο γκολ να θεωρείται ένα από τα καλύτερα που έχουν σημειωθεί στην ιστορία του Μουντιάλ.

Βολιβία - Κόπα Αμέρικα 1997
inner
Στις 29 Ιουνίου του 1997, η Βολιβία υποδέχτηκε τη Βραζιλία στον τελικό του Κόπα Αμέρικα. Οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν με 3-1 και στέρησαν την ευκαιρία από τη Βολιβία να κερδίσει το μόνο τελικό, στον οποίο έχει βρεθεί.

Τυνησία, Λιβύη, Νιγηρία - Κύπελλο Εθνών Αφρικής
inner
Το 1965, στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής που διεξήχθη στην Τυνησία, η οικοδέσποινα υποδέχτηκε στον τελικό την Γκάνα , η οποία πήρε τη νίκη με 3-2 στην παράταση.

17 χρόνια μετά, το 1982, η Γκάνα πλήγωσε ξανά τους οικοδεσπότες της διοργάνωσης, αφού κέρδισε με 7-6 στα πέναλτι την Λιβύη, στην οποία διεξαγόταν το Κύπελλο.

Τελευταία χώρα της Αφρικής που έχασε τον τελικό μέσα στο σπίτι της, ήταν η Νιγηρία. Το 2000, η γηπεδούχος ομάδα υποδέχτηκε το Καμερούν στο Εθνικό Στάδιο του Λάγος και ηττήθηκε με 4-3 στα πέναλτι.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα - Ασιατικό Κύπελλο Εθνών
inner
Το 1996, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διοργάνωσαν το Ασιατικό Κύπελλο Εθνών. Ο τελικός διεξήχθη στο Άμπου Ντάμπι και οι οικοδεσπότες υποδέχτηκαν τη Σαουδική Αραβία, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο μετά από νίκη με 4-2 στα πέναλτι.

Η Κίνα διοργάνωσε το Ασιατικό Κύπελλο του 2004 και έφτασε μέχρι τον τελικό, εκεί που αντιμετώπισε την Ιαπωνία, η οποία πήρε τη νίκη με σκορ 3-1.

Αυστραλία, Παπούα Νέα Γουινέα – Κύπελλο Ωκεανίας
inner
Το 1998 η Αυστραλία έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ωκεανίας που διοργάνωσε η ίδια. Εκεί βρήκε τη Νέα Ζηλανδία, η οποία σήκωσε το τρόπαιο, κερδίζοντας με 1-0.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που έχασε τελικό μέσα στο σπίτι της φέτος. Στις 16 Ιουνίου, οι Νεοζηλανδοί πλήγωσαν κι άλλους οικοδεσπότες μετά τους Αυστραλούς, αφού κέρδισαν στον τελικό την διοργανώτρια Παπούα Νέα Γουινέα, με 4-2 στα πέναλτι.

Επιμέλεια: Μανόλης Πολιουδάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x