Ιταλία

Γιουβέντους Vs Τορίνο: 111 χρόνια έχθρας!

Ποια ήταν τα πρόσωπα και τα γεγονότα που «σημάδεψαν» τις αναμετρήσεις των δύο συλλόγων;

Στο άκουσμα της λέξης ντέρμπι, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου ξεχειλίζει η ένταση, το πάθος και ο ενθουσιασμός.

Εξάλλου, όσα κρίνονται σε μια τέτοια αναμέτρηση είναι πολλά περισσότερα από μια νίκη ή μια ήττα. Αυτό το γνωρίζουν καλά η Τορίνο και η Γιουβέντους που συγκρούονται το Σάββατο στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος .Τι οδήγησε όμως στη διαμόρφωση ενός τέτοιου πολεμικού κλίματος; Ποια ήταν τα πρόσωπα και τα γεγονότα που <<σημάδεψαν>> τις αναμετρήσεις των δύο συλλόγων;

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων χρονολογείται από το 1906. Εκείνη την χρονιά ιδρύθηκε η Τορίνο από μέλη και παίκτες της Γιουβέντους, οι οποίοι αποχώρησαν και ενεγράφησαν στη Τορινέζε. Από αυτήν προέκυψε αργότερα η Τορίνο, χάρη και στην οικονομική βοήθεια του Ελβετού επιχειρηματία Άλφρεντ Ντικ. Οι δύο σύλλογοι αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις . Η Γιουβέντους, που δημιουργήθηκε το 1897 από φοιτητές αριστοκρατικού κολεγίου , έγινε γρήγορα η αγαπημένη ομάδα της αστικής τάξης . Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την οικογένεια Ανιέλι από το 1923 και έπειτα, οπότε και απέκτησε υποστηρικτές από την αριστοκρατία .
Στον αντίποδα, οι <> εξέφραζαν τα λαϊκά στρώματα . Αυτή η διαφορά αμβλύνθηκε στις δεκαετίες 1960 και 1970 με την μαζική μετακίνηση εργατών που αναζήτησαν δουλειά στη βιομηχανία Ανιέλι . Έτσι η <<Γηραιά Κυρία>> κέρδισε και άλλους φιλάθλους επεκτείνοντας σταδιακά την φήμη της σε παγκόσμια κλίμακα.
Ήταν 13 Ιανουαρίου του 1907 όταν οι δύο ομάδες της πόλης του Τορίνο βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες με τους <<ταύρους>> να επικρατούν 2-1, χάρη σε γκολ των Φεράρι και Κάμπφερ . Από τότε πέρασε πάνω από ένας αιώνας : οι δυο τους έχουν συγκρουστεί 238 φορές σε όλες τις διοργανώσεις (87 νίκες η <<Γιούβε>> έναντι 56 της Τορίνο ,ενώ υπάρχουν και 56 παιχνίδια που ήρθαν ισόπαλα. Όμως ένα πράγμα παραμένει το ίδιο και αυτό δεν είναι άλλο από τη θέληση και το ασίγαστο πάθος για την επικράτηση Μπορεί η καθολική κυριαρχία της Γιουβέντους, που μετρά 7 συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων, σε συνδυασμό με την παρακμή της συμπολίτισσάς της, την τελευταία 20ετία , να έχει υποβαθμίσει σε διεθνές επίπεδο την σημασία του αγώνα, ωστόσο σε εγχώριο επίπεδο ο αγώνας προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία της νίκης κόντρα στον αντίπαλο, που πολλές φορές στο παρελθόν το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει στιγματιστεί από επεισόδια.

Φυσικά δεν είναι μόνο η πληθώρα τίτλων που έχουν κατακτήσει οι δύο <<μονομάχοι>> αλλά και οι σπουδαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που έχουν φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων στο παρελθόν όπως: Ντίνο Τζοφ , Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Ρομπέρτο Μπέτεγκα, Γκαετάνο Σιρέα, Φραντσέσκο Γκρατσιάνι , Μάρκο Φεράντε , Καστιλάνο και πολλοί άλλοι. Άλλωστε το << Derby della Mole>>, όπως είναι ευρέως γνωστό, έχει χαρίσει σπουδαίες συγκινήσεις στο ποδοσφαιρικό κοινό . Πάμε να θυμηθούμε μερικές από αυτές .

-ΤΟ ΧΑΤ ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΒΙΑΛΙ-

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1995 ο Τζιανλούκα Βιάλι πέτυχε κάτι που πιθανότατα ονειρευόταν από μικρό παιδί: να σκοράρει στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης του Τορίνο. Άνοιξε το σκορ μόλις στο 3’ με κεφαλιά, ενώ στο 27΄ με συρτό πλάσε έκανε το 2-0. Στο 43΄ με καταπληκτικό σουτ εντός περιοχής διαμόρφωσε το 3-0. Ακολούθησε το γκολ του Φεράρα. Ο Ραβανέλι από την άσπρη βούλα σφράγισε την νίκη των <<Γιουβεντίνων>>. Ακολουθούν στιγμιότυπα από το εν λόγω παιχνίδι



-ΤΟ<< ΜΑΓΙΚΟ>> ΣΟΥΤ ΤΟΥ ΠΙΡΛΟ-

Το Νοέμβριο του 2014 και ενώ το σκορ ήταν 1-1 μέχρι το 93΄ πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι οι << ταύροι>> θα έπαιρναν ένα σημαντικό βαθμό εν όψει της συνέχειας .Ωστόσο ο Αντρέα Πίρλο είχε διαφορετική άποψη. Στην 479η συμμετοχή του στο ιταλικό πρωτάθλημα σημείωσε το 56ο γκολ του: Δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα, εξαπολύοντας ένα δυνατό συρτό σουτ, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον τερματοφύλακα και μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς χάρισε την νίκη στους γηπεδούχους που μετέπειτα αναδείχτηκαν και πρωταθλητές.



- Η ΕΠΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΡΙΝΟ-

Στις 27 Μαρτίου του 1983 διεξήχθη μια από τις πιο συναρπαστικές αναμετρήσεις που έχουμε παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια . Ο Πάολο Ρόσι έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενος στο 15΄ και ο Πλατινί ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0 στο 65΄.Έκει όμως άρχισε η αντεπίθεση των γηπεδούχων που μέσα σε ένα <<εκρηκτικό>> τρίλεπτο ανέτρεψαν τα πάντα. Αρχικά , μείωσαν με τον Ντοσένα και ένα λεπτό αργότερα έφεραν το ματς στα ίσια με κεφαλιά του Μπονέσο. Στο 74΄ ολοκλήρωσαν την ανατροπή με απίθανο σουτ στην κίνηση από τον Τορίζι σε κλίμα παροξυσμού που επικρατούσε στις εξέδρες .Ακολουθούν στιγμιότυπα από την συγκεκριμένη αναμέτρηση .



-Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ <>-

Στο καλύτερο πιθανότατα ματς που έχουμε απολαύσει έως σήμερα από τις δύο <<μονομάχους>> συγκαταλέγεται εκείνο της 14ης Οκτωβρίου του 2001 που έληξε 3-3.Οι <<ζέβρες>> μπήκαν σε θέση οδηγού μόλις στο 9΄ με άψογο πλάσε του Ντελ Πιέρο. Στιγμές αργότερα, έβαλαν δεύτερο γκολ μετά από εκτέλεση φάουλ και κοντινό τελείωμα από τον Τούντορ. Στο 24΄ ο Ντελ Πιέρο σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του γκολ , όταν υστέρα από υποδειγματική εκδήλωση αντεπίθεσης, ο Νέτβεντ τροφοδότησε τον Ιταλό και αυτός σε κενό τέρμα έγραψε το 3-0. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι δεν τα παράτησαν και μείωσαν με τον Λουκαρέλι στο 57΄. Είκοσι λεπτά πριν από το τέλος και κατόπιν λανθασμένης υπόδειξης πέναλτι του διαιτητή σε παράβαση που έγινε εκτός περιοχής, ο Φεράντε ευστόχησε και έδωσε νέο ενδιαφέρον στο ματς. Τελικά η τρομερή επιστροφή επετεύχθη με το γκολ του Μασπέρο στο 83΄. Έπονται φάσεις από την συγκεκριμένη αναμέτρηση.



-ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ-

Ενδεικτικά, ο επιθετικός που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι ο Τζιανπιέρο Μπονιμπέρτι με δεκατέσσερα , ο όποιος μετέπειτα διετέλεσε πρόεδρος της << Γιούβε>> με απόλυτη επιτυχία . Δεύτερος στη σχετική λίστα βρίσκεται ο Ιταλός στράικερ Γκουλιέλμο Γκαμπέτο με δώδεκα γκολ : επτά με την φανέλα της Γιουβέντους και πέντε με της Τορίνο. Στην τρίτη θέση είναι ο Παολίνι Πουλίτσι ο όποιος έχει βρει δίχτυα 9 φορές με τους <<ταύρους>>. ’Ένα γκολ λιγότερο έχει σημειώσει ο Φελίτσε Μπορέλ που αγωνιζόταν για λογαριασμό της <<Βέκια Σινιόρα>>.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x