Stoiximan Super League

Η ΑΕΚ δεν πρέπει να φοβάται

Επιτρέπεται να χάσεις. Ειδικά σε ντέρμπι. Δεν επιτρέπεται όμως -όταν είσαι ΑΕΚ- να φοβάσαι. Κι ανεξάρτητα από τα λάθη που έφεραν την ήττα απ’ τον ΠΑΟΚ, αυτό ήταν που πείραξε τον κόσμο της «Ένωσης».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «διαβαστεί» η ήττα της ΑΕΚ στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν:

Ως αποτέλεσμα μιας κακής μέρας του προπονητή. Ως φυσιολογικό επακόλουθο της υπεροχής του αντιπάλου. Ακόμη-ακόμη ως απόρροια ενός σοβαρού λάθους του διαιτητή (στο πέναλτι του Σιμόες).

Ανεξάρτητα όμως απ’ το ποια οπτική είναι η ενδεδειγμένη -που μπορεί να είναι και όλες ταυτόχρονα- άλλο πείραξε περισσότερο την πλειοψηφία του κόσμου της «Ένωσης». Ότι είδαν την ομάδα τους να μπαίνει/να παίζει/να χάνει φοβισμένη στην Τούμπα.

Γράφει ο Γιώργος Μαραθιανός

Γιατί η ήττα σε μια από τις δυσκολότερες έδρες, ακόμα και για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, δεν είναι εκτός προγράμματος. Ούτε είναι αρκετός λόγος για να ισοπεδωθεί η σεζόν από την τέταρτη μόλις αγωνιστική. Η παρουσία όμως της ομάδας σαν να ‘παιζε στο «Καμπ Νου» κι αντίπαλος να ήταν η (περσινή) Μπαρτσελόνα είναι λογικό να «χαλάει» τον κόσμο. Και πιθανότατα θα τον χαλούσε ακόμα κι αν η ΑΕΚ έφευγε με αποτέλεσμα από τη Θεσσαλονίκη.

Προφανώς λοιπόν κι έχει ευθύνη ο προπονητής. Οι τακτικές ανορθογραφίες και παραλείψεις του. Η επιλογή ενός συστήματος που σπάνια έχει δουλευτεί κι ακόμα σπανιότερα έχει δουλέψει. Η απουσία βοήθειας στα (ούτως ή άλλως ευπαθή στα αμυντικά τους καθήκοντα) μπακ, όταν υπέφεραν απ’ τα «κύματα» επιθέσεων του ΠΑΟΚ. Και σίγουρα η πρόκληση φόβου στην ομάδα, με το να μην παίξει το παιχνίδι της, αλλά να το προσαρμόσει ντε και καλά σ’ αυτό του αντιπάλου.

Προς τιμήν του όμως ο Δέλλας το παραδέχθηκε. Σε αντίθεση με πολλά παραδείγματα συναδέλφων του (εντός κι εκτός συνόρων) ανέλαβε την ευθύνη και μάλιστα δις: Τόσο στη συνέντευξη Τύπου, όσο και στην προπόνηση της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, το θέμα του πέναλτι -που βάσιμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλοίωση και σε άλλες εποχές θα ‘χε γίνει σημαία- δεν μετατράπηκε σε δάχτυλο πίσω απ’ το οποίο επεδίωξε να κρυφτεί η ΑΕΚ.

Αν υπάρχει κάτι θετικό, λοιπόν, από την ήττα της Τετάρτης είναι η αντίδραση προπονητή και διοίκησης στα δυο αυτά θέματα. Η επιλογή του δύσκολου δρόμου της αυτοκριτικής αντί του εύκολου των δικαιολογιών. Γιατί λάθη γίνονται (και θα ξαναγίνουν). Η «Ένωση» θα ξαναπαίξει άσχημα και θα ξαναχάσει βαθμούς. Ο τρόπος που διαχειρίζεται όμως την πρώτη αποτυχία δίνει ελπίδες πως μαθαίνει το πρώτο -και απαραίτητο- μάθημά της ως ομάδα που χτίζεται: Ότι ως ΑΕΚ είναι αποδεκτό από τον κόσμο της να φοβάται μονάχα τον εαυτό της…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x