Europa League

Η ΑΕΚ εκτοξεύεται!

Πρόκριση με τεράστια σημασία, όχι μόνο αγωνιστική ή οικονομική, αλλά και από πλευράς αποκατάστασης του ευρωπαϊκού της πρεστίζ είναι της ΑΕΚ στους «32». Οι αριθμοί αποτυπώνουν την εκτόξευσή της.

Θαρρείς και ο αόρατος Θεός του ποδοσφαίρου έχει βαλθεί να ξεπληρώσει και μάλιστα με τόκο τους φίλους της ΑΕΚ για τις πίκρες των περασμένων ετών και την υπομονή που έκαναν για να ξαναδούν την ομάδα τους να μεγαλουργεί. Μετά τις διαδοχικές ανόδους, την κατάκτηση του Κυπέλλου, τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League, την πρόκριση στους ομίλους του Europa League και την πρώτη θέση στη Super League, η εξασφάλιση της πρόκρισης σε νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 10 χρόνια αποτελεί την καλύτερη πιστοποίηση πως η «Ένωση» επέστρεψε και στην Ευρώπη.

Παραμένοντας αήττητη για όγδοο σερί ευρωπαϊκό αγώνα η ΑΕΚ είναι πολλαπλά κερδισμένη επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή της κανονικότητα και «χτίζοντας» το μέλλον της. Με τα αποτελέσματα της φετινής περιόδου οι «κιτρινόμαυροι» δεν είναι απλώς η πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα φέτος στην Ευρώπη έχοντας συγκεντρώσει 7,000 βαθμούς έναντι 5,000 του Ολυμπιακού, που πήρε τους 4,000 ως μπόνους για την πρόκρισή του στους ομίλους του Champions League. Είναι και η 37η ομάδα σε συγκομιδή πόντων σε όλη την Ευρώπη (!) ισοβαθμώντας στη θέση αυτή με άλλες οκτώ ομάδες (Λουντογκόρετς, Σερίφ, Αστάνα, Κοπεγχάγη, Μάριμπορ, Στεάουα, Ερυθρός Αστέρας, Μπράγκα).

Επίσης η «Ένωση» έχει ήδη ισοφαρίσει τον Ολυμπιακό στην προσφορά βαθμών στον εθνικό συντελεστή για τη φετινή περίοδο. Για τον υπολογισμό του προσμετρώνται και τα αποτελέσματα των προκριματικών (κάτι που δεν ισχύει για το συλλογικό συντελεστή) και εκεί η ΑΕΚ έχει, όπως και οι «ερυθρόλευκοι», 8,5 πόντους έχοντας ακόμη να δώσει τουλάχιστον δύο ματς. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που η «Ένωση» είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον εθνικό συντελεστή ήταν η σεζόν 2006/07, όταν έκανε την εξαιρετική πορεία στους ομίλους του Champions League (κερδίζοντας Μίλαν και Λιλ και χάνοντας την πρόκριση στους «16» την τελευταία αγωνιστική, προτού αποκλειστεί στους «32» του Europa League από την Παρί).

Μάλιστα η ΑΕΚ έχει ήδη ξεπεράσει την αμέσως προηγούμενη καλύτερη ευρωπαϊκή της επίδοση που ήταν οι 6,555 βαθμοί τη σεζόν 2010/11 (όταν απέκλεισε τη Νταντί και τερμάτισε τρίτη στον όμιλο με Ζενίτ, Άντερλεχτ και Χάιντουκ). Τότε, ωστόσο, συνυπολογιζόταν στη βαθμολογία των ομάδων και ο εθνικός συντελεστής, σε αντίθεση με τη νέα πραγματικότητα της UEFA, όπου η κατάταξη κάθε κλαμπ εξαρτάται από τα δικά του πεπραγμένα και μόνο. Η φετινή είναι για την ΑΕΚ η τρίτη μεγαλύτερη συγκομιδή του συλλόγου μέσα στον 21ο αιώνα.

Φτιάχνει το μέλλον της

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της ΑΕΚ στην Ευρώπη την έχουν εκτοξεύσει από το νούμερο 207 στην κατάταξη της UEFA στο νούμερο 145! Μάλιστα με τα τωρινά δεδομένα θα αρχίσει την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη από το 115 της λίστας (!) μαζί με Έστερσουντ, Αούστρια Βιέννης, Οσμανλίσπορ, Αστέρα Τρίπολης και Τραμπζονσπόρ.

Πάντως χρειάζεται ακόμη δουλειά και κυρίως αποτελέσματα για να βγάλει η «Ένωση» από την πλάτη της τις συνέπειες της πενταετούς απουσίας από τα Κύπελλα Ευρώπης. Για να μπει στην πρώτη εκατοντάδα της κατάταξης και να έχει συντελεστή που θα τη φέρει στους ισχυρούς σε κλήρωση για τα play offs (πιθανότατα ακόμη και η τωρινή της θέση αρκεί για να είναι ισχυρή μέχρι και τον τρίτο προκριματικό γύρο) θα χρειαστεί να προκριθεί φέτος τουλάχιστον μέχρι τους «16» του Europa League. Ακόμη όμως κι αν δεν τα καταφέρει να καλύψει μέσα σε μια σεζόν όλες τις… αμαρτίες των περασμένων ετών, το μυστικό για να έχει συνεχώς ανοδική πορεία στην κατάταξη της UEFA και συνεπώς καλύτερες κληρώσεις είναι η συνέπεια στα καλά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x