Stoiximan Super League

Η επιλογή του Γκαρθία και οι άστοχες θεωρίες για Λεμονή

Μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη έγινε κουβέντα για το αν ήταν σωστή η απόφαση της αντικατάστασης του Τάκη Λεμονή από τον Όσκαρ Γκαρθία.

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κερδίσει την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη και υπήρξαν κάποιοι που θέλησαν να ανοίξουν κουβέντα για τον Λεμονή, και κατά πόσο ήταν σωστή η απόφαση των πρωταθλητών Ελλάδος να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του Έλληνα τεχνικού. Μια κουβέντα γεμάτη θεωρία και αν, με τα οποία όμως δεν γράφεται η ιστορία. Κανείς δεν πήγε μπροστά με τα αν ούτε βέβαια μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, αν είχε στον πάγκο του τον Λεμονή.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Τα πράγματα είναι πολύ απλά σε ότι αφορά το τι έκαναν οι ερυθρόλευκοι επί Λεμονή, γιατί υπήρξε η απόφαση αντικατάστασης και για ποιο λόγο χρειάζεται υπομονή με τον νέο προπονητή των πειραιωτών, Όσκαρ Γκαρθία. Επειδή λοιπόν κάποιοι ισχυρίστηκαν πως ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά με τον Λεμονή, υπάρχει και η άλλη άποψη. Που δεν στηρίζεται σε προβλέψεις εκ του ασφαλούς, ούτε σε αν. Στηρίζεται σε γεγονότα.

Κέρδισε ο Ολυμπιακός τον φετινό Παναθηναϊκό, επαναλαμβάνουμε τον φετινό Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο; Ήταν εικόνα ομάδας αυτό που παρουσίασε ο Ολυμπιακός (με τον Λεμονή στην τεχνική του ηγεσία) στο ματς με τους πράσινους που τελικά οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με 1-0. Ήταν επιλογές εκείνες που είχαν γίνει στο βασικό σχήμα των πειραιωτών, με τον Εμενίκε βασικό και τον Ανσαριφάρντ στον πάγκο;

Θυμάται άραγε κανείς τα όσα σχόλια ακούστηκαν μετά από εκείνο το παιχνίδι και την εμφάνιση ου Ολυμπιακού; Θυμάται άραγε κάποιος τι είχε ακούσει ο Λεμονής εκείνο το βράδυ μετά την απογοητευτική εμφάνιση και ήττα των ερυθρόλευκων; Μια “βόλτα” πέντε λεπτών στο διαδίκτυο μπορεί να φρεσκάρει τη μνήμη όλων. Κι εκείνων που έγραφαν το ανάθεμα για την απόδοση του Ολυμπιακού αλλά κυρίως εκείνων που θυμήθηκαν τον Έλληνα τεχνικό μετά την ήττα των πειραιωτών από την ΑΕΚ.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο Λεμονής βρήκε το δρόμο στρωμένο. Τα λάθη του Χάσι είναι γνωστά και μεγάλα. Ωστόσο από την άλλη πλευρά πρέπει να γίνει και μια αποτίμηση της δουλειάς που έγινε. Υπάρχουν άραγε προβλήματα στην ομάδα που δεν λύθηκαν από τον Λεμονή και τους συνεργάτες του; Και μιας και η κουβέντα πήγε και στους συνεργάτες του Έλληνα τεχνικού. Είναι ο Λεμονής ικανοποιημένος από την δουλειά που γίνονταν στου Ρέντη από το επιτελείο του; Γίνονταν αυτά που έπρεπε;

Γιατί κάποια εικόνα που εμφανίζουν τώρα οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν δείχνει να έχουν γίνει αυτά που έπρεπε να γίνουν. Κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει επίσης να απασχολήσει εκείνους που θέλησαν να ανοίξουν και πάλι την κουβέντα με τον Λεμονή. Μπορεί άραγε ο Ολυμπιακός να περιστρέφεται γύρω από το όνομα του 57χρονου τεχνικού για τα επόμενα 50 χρόνια, θαρρείς και δεν υπάρχουν άλλοι προπονητές για την ομάδα του Πειραιά;

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε την απόφαση για αντικατάσταση του Μπέσνικ Χάσι, φώναξε τον Λεμονή και ο τελευταίος δέχθηκε. Όλοι άλλωστε έχουν αναγνωρίσει πως ο 57χρονος τεχνικός είναι “στρατιώτης” του Ολυμπιακού. Κανείς δεν το αμφισβήτησε. Επειδή όμως ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι και απαιτητικός σε ότι αφορά το θέαμα, καλό θα είναι να θυμούνται όλοι και την απόδοση της ομάδας του λιμανιού. Και ενθουσιασμός δεν υπήρξε. Για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους.

Ας πάμε όμως και σε μια υπόθεση εργασίας αφού κάποιοι θέλουν να γίνει η κουβέντα με τα αν. Αν λοιπόν ο Μαρινάκης δεν έδιωχνε τον Λεμονή για να προσλάβει τον Γκαρθία πόσοι είναι αυτοί που θα έλεγαν ότι ο μεγαλομέτοχος των ερυθρόλευκων έπρεπε να έχει πάει σε ξένο προπονητή, Ισπανό κατά προτίμηση, που να δίνει προοπτική στον σύλλογο;

Ο Μαρινάκης λοιπόν αποφάσισε την αντικατάσταση του Λεμονή, επιλέγοντας έναν νέο Ισπανό προπονητή, ο οποίος είχε ακουστεί πριν από λίγους μήνες για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Το να κριθεί ο Γκαρθία μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα είναι άδικο για τον Καταλανό τεχνικό. Κανείς δεν είπε ότι δεν έκανε λάθη. Τα παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος και μάλιστα δημόσια.
Ωστόσο προσπαθεί να αλλάξει πράγματα έχοντας στο μυαλό του διαφορετικές ιδέες. Και όπως ο Λεμονής δεν βρήκε δρόμο στρωμένο έτσι πρέπει να αναγνωρίσει κάποιος και στον Γκαρθία, ότι έχει παραλάβει μια ομάδα που δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι στα πάνω της. Η απόφαση του Μαρινάκη να προσλάβει τον Γκαρθία είναι μια απόφαση που δεν έχει να κάνει μόνο με το σήμερα, δεν έχει να κάνει με μια λύση που θα αφορά τα εναπομείναντα ματς.

Είναι μια απόφαση με προοπτική, είναι μια επιλογή που κοιτάει το μέλλον και αυτό φυσικά έχει να κάνει και με την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Με έναν προπονητή που θα έχει ασφαλή εικόνα για το ρόστερ, που θα μπορεί να σχηματίσει ξεκάθαρο μεταγραφικό “χάρτη” και το κυριότερο θα μπορέσει να κάνει προετοιμασία. Να δουλέψει δηλαδή την δική του ομάδα, πάνω στις δικές του αρχές. Είναι άλλωστε ένας νέος Ισπανός προπονητής, ένας κόουτς που έχει δουλέψει στο εξωτερικό και είναι άδικο να κριθεί μετά από ένα μήνα στον πάγκο του Ολυμπιακού. Η συνέχεια στον αγωνιστικό χώρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x