Ιταλία

Η Γιούβε «καθάρισε», οι υπόλοιποι μάχονται...

Όλη η εικόνα της Serie A, τρεις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωσή της.

Έχοντας κάνει το «χρέος» της παίρνοντας τους τρεις βαθμούς βαθμούς απέναντι στη Φιορεντίνα, η Γιουβέντους περίμενε «στραβοπάτημα» της Νάπολι κόντρα στη Ρόμα για να «κλειδώσει» το πρωτάθλημα. Ο Ναϊνγκολάν της έκανε «χατήρι» χαρίζοντας τη νίκη στους «Ρωμαίους» σκοράροντας στο 90' και «σφράγισε» τον τίτλο για την «Vecchia Signiora».

Σύσσωμη η ομάδα του Τορίνο, παρακολούθησε από την τηλεόραση την αναμέτρηση και με τη λήξη ξέσπασε σε πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του «Scudetto» το οποίο είναι το 5ο διαδοχικό και 32ο συνολικά στην ιστορία των «μπιανκονέρι». Για να συμβεί αυτό οι παίκτες του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι «απέδρασαν» από το «Αρτέμιο Φράνκι» με το «διπλό» χάρη στον Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Σε «μπελάδες» μπήκε η Νάπολι μετά την ήττα της από τη Ρόμα, καθώς μπορεί να διατηρεί την δεύτερη θέση, είδε όμως τους «τζιαλορόσι» να μειώνουν την μεταξύ τους διαφορά στους 2 βαθμούς.

Να συμβιβάζεται με την ιδέα της συμμετοχής στο Europa League πρέπει η Ίντερ παρόλο που κέρδισε την Ουντινέζε στο «Τζιουζέπε Μεάτσα», πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε η Φιορεντίνα μένοντας «καθηλωμένη» στην 5η θέση, «άρρωστη» η Μίλαν κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης από το Σασουόλο εκπλήσσει ευχάριστα, «άλμα» παραμονής για το Παλέρμο.

Από την κρίση στο ρεκόρ

Έπειτα από δέκα αγωνιστικές στο Campionato και έχοντας χάσει από τη Σσουόλο εκτός έδρας, οι πρωταθλητές πλέον, βρίσκονταν στην 10η θέση της κατάταξης με 12 βαθμούς, στο -11 από την κορυφή. Στις επόμενες 25 αγωνιστικές το κοντέρ έγραψε 24 νίκες και μία ισοπαλία, με 73 κερδισμένους πόντους από τους 75 που ήταν το μάξιμουμ! Μία εκπληκτική πορεία για την Γιουβέντους που έγραψε ιστορία κατακτώντας το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, 3 «στροφές» πριν από το τέλος της Serie A.

Με πρωταγωνιστή τον εξωγήινο «Τζίτζι»

Για την 35η αγωνιστική, η «Μεγάλη Κυρία» κέρδισε την Φιορεντίνα εκτός έδρας σε έναν αγώνα με δραματικό φινάλε. Οι «βιόλα» ισοφάρισαν το γκολ του Μάντζουκιτς από το πρώτο ημίχρονο στο 82' και ο Μοράτα, ένα λεπτό μετά, έδωσε ξανά προβάδισμα στους «μπιανκονέρι». Οι συγκινήσεις όμως δεν είχαν τελειώσει.

Ο «Άγιος Τζίτζι», όπως αποκαλούν οι οπαδοί της ομάδας τον αρχηγό Τζιανλουίτζι Μπουφόν, απέκρουσε πέναλτι στο 90' χαρίζοντας τη νίκη-τίτλο στην ομάδα του, κάνοντας τον Ισπανό επιθετικό σκόρερ του δεύτερου τέρματος, να δηλώνει μετά το τέλος του αγώνα: «Ο Μπουφόν δεν είναι ανθρώπινος»!

Ο 39χρονος τερματοφύλακας από τη μεριά του είπε: «Αυτή μας η νίκη δείχνει την δύναμη που έχουμε σαν ομάδα τόσο τεχνικά όσο και ηθικά. Απέδειξε τη θέλησή μας να κερδίζουμε πάντα και να μην εγκαταλείπουμε ποτέ», ενώ για το πέναλτι τόνισε: «Είναι παρόμοια περίπτωση με ένα που είχα αποκρούσει δύο χρόνια πριν στη Γένοβα, που μας χάρισε τη νίκη η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα στη συνέχεια. Είμαι χαρούμενος διότι έκανα χαρούμενο τον κόσμο μας».

Για τη διαφαινόμενη εκείνη τη στιγμή κατάκτηση του τίτλου αρκέστηκε να πει: «Είναι το πιο γλυκό πρωτάθλημα μαζί με το πρώτο». Ο αρχιτέκτονας των επιτυχιών Μαξ Αλέγκρι έβγαλε «είδηση» αναφέροντας: «Ανανεώνω μέσα στην εβδομάδα», ενώ συνέχισε εξηγώντας το «λόγο» αλλά και βάζοντας τον επόμενο στόχο: «Μένω διότι θέλω να κερδίσω το Champions League. Για το πρωτάθλημα μένει λίγο. Γιατί όχι να πανηγυρίσουμε μετά την προπόνηση της Δευτέρας (όπως και έγινε); Δεν τελειώνουμε εδώ όμως. Θέλουμε και το Κύπελλο».

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα η κίτρινη κάρτα που αντίκρισε ο αμυντικός της ομάδας του Τορίνο Ντανιέλε Ρουγκάνι. Γιατί; Ήταν η πρώτη που δέχτηκε ο 21χρονος στην καριέρα του στη Serie A, μετά από 54 συμμετοχές, επίδοση εντυπωσιακή.

Μάχη για την απ' ευθείας είσοδο στους ομίλους

Η Ρόμα επιβλήθηκε της Νάπολι στο «Ολίμπικο» χάρη σε τέρμα που σημείωσε στην εκπνοή του αγώνα ο Ναϊνγκολάν, απέκτησε διαφορά «ασφαλείας» επτά βαθμών από την Ίντερ, όσον αφορά την 3η θέση που δίνει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ βρέθηκε στο -2 από τους «παρτενοπέι», κυνηγώντας την απ' ευθείας είσοδο στους ομίλους.

Οι «ατζούρι» βέβαια κρατάνε την τύχη στα χέρια τους έχοντας να αντιμετωπίσουν στις 3 τελευταίες αγωνιστικές Αταλάντα και Φροζινόνε στο «Σαν Πάολο» και Τορίνο εκτός. Οι «τζιαλορόσι» από την άλλη θα υποδεχθούν την Κιέβο Βερόνα και θα φιλοξενηθούν από τις Τζένοα και Μίλαν.

Αναγκαστική αλλαγή για τον Κώστα Μανωλά μόλις στο 15ο λεπτό, μετά από χτύπημα που δέχτηκε σε διεκδίκηση της μπάλας από τον Γκονζαλο Ιγκουαΐν στο μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός να μην μπορεί να δει και να αντικατασταθεί. Τρεις σπουδαίες επεμβάσεις από τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων Σέζνι σε προσπάθειες του Αργεντινού επιθετικού με τον προπονητή των «τζιαλορόσι» Λουτσιάνο Σπαλέτι να δηλώνει: «Δεν κλέψαμε τίποτα από κανένα. Πολύ δύσκολο να περάσουμε τη Νάπολι αλλά θα προσπαθήσουμε».

Αναφερόμενος δε στον Φραντσέσκο Τότι ο οποίος πέρασε στο γήπεδο στο 81' και από αυτόν ξεκίνησε η φάση του τέρματος τόνισε: «Η παρουσία του δίνει ενθουσιασμό σε ολόκληρη την ομάδα». Από την άλλη μεριά, ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν είπε: «Ήμασταν άτυχοι. Πέσαμε σε μία καταπληκτική ημέρα του Σέζνι. Τώρα οφείλουμε να τελειώσουμε τη σεζόν με 3 νίκες, όλοι ενωμένοι για να καταφέρουμε».

Επιτέλους(!), γκολ από τον Έντερ! Δεν τα κατάφερε η «Φιόρε» , ρισκάρει την Ευρώπη η Μίλαν

Η Ίντερ επιβλήθηκε 3-1 της Ουντινέζε στο «Τζιουζέπε Μεάτσα», με τον Ιταλοβραζιλιάνο να «ξεμπλοκάρει» βρίσκοντας δίχτυα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο που αποκτήθηκε από την Σαμπντόρια. Ελπίδες για την 3η θέση σε περίπτωση που η Νάπολι επικρατούσε της Ρόμα και μειωνόταν η διαφορά από τους «τζιαλορόσι» έτρεφαν οι «νερατζούρι», οι οποίες όμως εξανεμίστηκαν.

Η ομάδα του Μιλάνο θα περιοριστεί στην τέταρτη θέση συμμετέχοντας την επόμενη σεζόν στο Europa League, απέχοντας από τα «αστέρια» για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο μεγαλομέτοχος Έρικ Τοχίρ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρίας-κολοσσού Suning λέγοντας: «Θέλουμε μία στρατηγική συνεργασία για την Ίντερ» με την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών να επιβεβαιώνει και να τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Επιθυμούμε μία συνεργασία συνολικά σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα».

Η Φιορεντίνα είχε την ευκαιρία να βάλει φρένο στην «υπερταχεία» που λέγεται Γιουβέντους προσφέροντας χαρά στους οπαδούς της, ο Κάλινιτς ωστόσο αποδείχθηκε «μοιραίος» για τους «βιόλα», αστοχώντας στο 90ό λεπτό στο πέναλτι που ο ίδιος είχε κερδίσει. Επόμενος στόχος για την ομάδα της Φλωρεντίας είναι να σφραγίσει τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Ντελα Βάλε και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για επέκταση της συνεργασίας με τον Πορτογάλο τεχνικό, Πάουλο Σόουζα προκειμένου να βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη σεζόν.

Μία τραγική Μίλαν ηττήθηκε στην Βερόνα από την υποβιβασμένη (και μαθηματικά) Ελλάς Βερόνα, δεχόμενη το 2-1 στο 95ο λεπτό, αποτυγχάνοντας για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική να επικρατήσει μίας ομάδας από την τελευταία πεντάδα, μετά την «λευκή» ισοπαλία της προηγούμενης αγωνιστικής με την Κάρπι. Έτσι, οι «ροσονέρι» βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή, καθώς η Σασουόλο, μετά την εκτός έδρας νίκη του επί της Τορίνο, απέχει μόλις ένα βαθμό! Εάν οι παίκτες του Κρίστιαν Μπρόκι χάσουν την 6η θέση, ο μόνος τρόπος να αγωνιστούν στο Europa League, θα είναι να επικρατήσουν της Γιουβέντους στον τελικό του Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου στο «Ολίμπικο» της Ρώμης.

Φροζινόνε εντός, Μπολόνια εκτός και Ρόμα εντός τα τελευταία παιχνίδια για τη Μίλαν με τους παίκτες του Ντι Φραντσέσκο να έχουν με τη σειρά τους Βερόνα εντός, Φροζινόνε εκτός και Ίντερ εντός, με τη μάχη να αναμένεται σκληρή μέχρι τέλους.

«Λαζάνια σωτηρίας», «νίκη-οξυγόνο» για Παλέρμο, δύσκολα η Φροζινόνε

Προσωρινή ήταν η ισοβαθμία μεταξύ Κάρπι και Παλέρμο, αφού η πρώτη, κερδίζοντας 1-0 την Έμπολι με τέρμα που σημείωσε στο 85', η «χρυσή αλλαγή» επιθετικός Λαζάνια(!), πήρε και πάλι διαφορά τριών βαθμών από τους Σικελούς φτάνοντας τους 35. Οι «ροζανέρι» έφτασαν τους 32 επικρατώντας εκτός έδρας της Φροζινόνε στον «τελικό της παραμονής», την προσπέρασαν και ελπίζουν ότι το τέλος του πρωταθλήματος θα τους βρει πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Τίποτα δεν έχει κριθεί με το πρόγραμμα, θεωρητικά, να ευνοεί τους «νότιους». Η Κάρπι αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική στο Τορίνο τη Γιουβέντους, ακολούθως υποδέχεται την Λάτσιο και ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του εκτός έδρας απέναντι στην Ουντινέζε.

Η Παλέρμο φιλοξενεί την προσεχή Κυριακή τη Σαμπντόρια, ταξιδεύει στη Φλωρεντία για να παίξει με τη «Φιόρε» και κλείνει το πρωτάθλημα με την υποβιβασμένη Ελλάς Βερόνα στην έδρα της. Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η Φροζινόνε η οποία, εκτός του ότι απέχει πέντε βαθμούς από τη σωτηρία, έχει πρόγραμμα «βουνό». Καλείται να παίξει αρχικά με τη Μίλαν στο «Σαν Σίρο» και στη συνέχεια να υποδεχθεί τη Σασουόλο και να ταξιδέψει στη Νάπολι.

Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x