Γενικά

Η ιστορία του «Μπερναμπέου» συναντά την αίγλη του Superclasico

Ένα ακόμα σπουδαίο ματς, είναι έτοιμο να διεξαχθεί στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό μεταξύ της Ρίβερ και της Μπόκα, ώστε να προστεθεί στη λίστα με τα «μεγάλα παιχνίδια του Μπερναμπέου».

Το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου μάχης. Το άλλο μισό είναι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής.

Το πεδίο μάχης ορίστηκε, η κατάλληλη στιγμή δεν ξέρουμε αν είναι, αλλά η Μπόκα και η Ρίβερ απόψε θα τεθούν αντιμέτωπες για να διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο. Αυτό δεν κατέστη δυνατό να συμβεί στο «Μονουμεντάλ», την φυσική έδρα της Ρίβερ Πλέιτ και θα συμβεί στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στην Μαδρίτη.

Στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης θα βρεθούν για το Superclasico περίπου 10.000 οπαδοί και των δύο ομάδων, σε αντίθεση με ό,τι θα συνέβαινε στο Μονουμεντάλ, καθώς θα υπήρχαν οπαδοί μόνο της Ρίβερ.

H συνολική χωρητικότητα του γηπέδου είναι 81.044 θέσεις και αν απορείτε για τα υπόλοιπα 70.000 εισιτήρια ,αυτά θα διατεθούν στους Ισπανούς. Το επιβλητικό αυτό γήπεδο, χτισμένο σε σχετικά κεντρικό σημείο της ισπανικής πρωτεύουσας, μυρίζει ιστορία σε κάθε εκατοστό του.

Από το 2007, ύστερα από απόφαση της UEFA, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ανήκει στα γήπεδα της κατηγορίας των «ελίτ», σε αυτά δηλαδή που μπορούν να φιλοξενηθούν τελικοί Τσάμπιονς Λιγκ .Φτάνει μόνο να σκεφτεί κανείς ότι την περίοδο 2006-07, 447 διαφορετικές εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», από τις οποίες μόνο οι 27 ήταν σχετικές με το ποδόσφαιρο.

Οι υπόλοιπες ήταν εκθέσεις και συνέδρια κάθε μορφής και περιεχομένου που έφεραν τεράστια έσοδα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται κάθε φορά που διεξάγεται παιχνίδι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» είναι περίπου 2.600. Από αυτούς, οι 1.200 φροντίζουν για την ασφάλεια μέσα και έξω από το γήπεδο.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια εντός και εκτός γηπέδου για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Για την εξυπηρέτηση των ΜΜΕ, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» διαθέτει 145 θέσεις για ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση, 400 θέσεις για τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, 20 ραδιοφωνικές θέσεις, 1 τηλεοπτικό στούντιο με 6 αίθουσες επεξεργασίας και αίθουσα τύπου για 240 άτομα.

Το «Μπερναμπέου» έχει φιλοξενήσει ως έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, αναρίθμητους επίσημους αγώνες των «μερένγκες» για την Primera Division, το Κύπελλο Ισπανίας και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επίσης, έχει φιλοξενήσει παιχνίδια της εθνικής Ισπανίας, ανάμεσά τους και τον τελικό του EURO ’64. Στο «Μπερναμπέου», εκτός από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1964, έχουν διεξαχθεί αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, καθώς και 3 τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ένας του Champions League.

Το πρώτο από τα «μεγάλα» ματς που διεξήχθησαν στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στις 30 Μαΐου του 1957.Το δεύτερο συνεχόμενο Πρωταθλητριών για τη «βασίλισσα» στη δεύτερη χρονιά του θεσμού ήρθε μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», μπροστά σε 120.000 θεατές.

Οι «μερένχες» με μεγάλα ονόματα, όπως ο Ντι Στέφανο, ο Μαρκίτος, ο Μουνιόθ και ο Κοπά λύγισαν στο δεύτερο ημίχρονο την την Φιορεντίνα και επικράτησαν με 2-0, συνεχίζοντας την κυριαρχία τους στην Ευρώπη. 12 χρόνια αργότερα φιλοξενήθηκε σε αυτό το γήπεδο ένας ακόμη τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Στις 28 Μαΐου 1969 η τυπικά γηπεδούχος Μίλαν φιλοξενούσε τον εκκολαπτόμενο Άγιαξ, τον οποίο συνέτριψε με 4-1.

Οι Μιλανέζοι με πρωταγωνιστές τους Ριβέρα,Πράτι και Τραπατόνι απέναντι στην ομάδα του Μίχελς που λίγο καιρό αργότερα θα έγραφε τη δική της ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεύτερος τίτλος για τους «ροσονέρι» και πρώτος τελικός για τον Άγιαξ και τον 22χρονο τότε Γιόχαν Κρόιφ.

28 Μαΐου 1980. Άλλο ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Μπερναμπέου ανάμεσα σε Νότιγχαμ Φόρεστ και Αμβούργο. Η δεύτερη συνεχόμενη «εποποιία» για τους Βρετανούς του μεγάλου Μπράιαν Κλαφ απέναντι στο Αμβούργο, που ένα μήνα πριν είχε διαλύσει στον ημιτελικό την Ρεάλ με 5-1. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης το σημείωσε ο Ρόμπερτσον που διατήρησε την Φόρεστ στην κορυφή της Ευρώπης, αφήνοντας χωρίς τίτλο τους Γερμανούς του Κέβιν Κίγκαν.

Και στην σύγχρονη μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το Champions League δηλαδή, έχει φιλοξενήσει παιχνίδι το γήπεδο των «μερένχες». Το 2010 και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου γράφτηκε ο μύθος του Ζοσέ Μουρίνιο σε αυτό το γήπεδο, κερδίζοντας το τρόπαιο απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Σημαντικοί αγώνες έγιναν και σε επίπεδο εθνικών διοργανώσεων. Ο τελικός του EURO 1964 ανάμεσα στην Ισπανία του «μυθικού» Ιρίμπαρ και την Σοβιετική Ένωση των Γιασίν, Βορονίν και Κουσαϊνόφ, με 2-1 μέσα σε γενικό ντελίριο ενθουσιασμού στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Ακόμα ένα σημαντικό γεγονός που φιλοξένησε το Μπερναμπέου είναι ο τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 ανάμεσα σε Ιταλία και Δυτική Γερμανία. Οι Ιταλοί δεν άφησαν περιθώρια στους Γερμανούς του Γιούπ Ντέρβαλ και στέφθηκαν για τρίτη φορά στην ιστορία τους Πρωταθλητές Κόσμου μέσα στο «Μπερναμπέου» με σκορ 3-1.

Ένα ακόμα σπουδαίο ματς, λοιπόν, είναι έτοιμο να διεξαχθεί στο στάδιο της Μαδρίτης ανάμεσα σε Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς, ώστε να προστεθεί στη λίστα με τα «μεγάλα παιχνίδια του Μπερναμπέου». Επομένως, η αίγλη που συνοδεύει το γήπεδο θα περάσει στο χορτάρι, το πάθος θα ξεχειλίζει και θα μετατρέπεται σε συναίσθημα το οποίο θα βγαίνει από την οροφή του σταδίου και θα γίνεται ένα με τον Μαδριλένικο ουρανό.Οι ομάδες θα δώσουν τα πάντα για να κερδίσουν το τρόπαιο και να αποφύγουν τον αιώνιο χλευασμό και το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το σφύριγμα της λήξης άλλη μια χρυσή σελίδα θα έχει γραφτεί στο μαγευτικό «βιβλίο» του ποδοσφαίρου.

Επιμέλεια: Γιώργος Φραγκάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x