Stoiximan Super League

Η ώρα της κρίσης και για τον Φορτούνη

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει στο sport-fm.gr για τα μηνύματα που στέλνει η επιλογή της 18άδας του Τάκη Λεμονή και την ιδιαίτερη περίπτωση του Κώστα Φορτούνη.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου


Οι επιλογές του Τάκη Λεμονή, σε ότι αφορά τη 18άδα για τον αγώνα με τον Ατρόμητο, δείχνουν ένα μόνο πράγμα. Ότι η ώρα της κρίσης έχει φτάσει για πολλούς παίκτες της ομάδας του λιμανιού και αν κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει, τότε το πρόβλημα είναι δικό τους. Είναι πασιφανές πως ο νέος προπονητής των “ερυθρόλευκων” στέλνει τα “μηνύματα” του. Και είναι “μηνύματα” που έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο. Την αλλαγή νοοτροπίας από κάποιους παίκτες ένας εκ των οποίων είναι και ο Φορτούνης.

Ο Έλληνας μέσος είναι μια ξεχωριστή κατηγορία γιατί πολύ απλά έχει τις δυνατότητες να κάνει τη διαφορά και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Αν ο νεαρός μέσος ή κάποιος άλλος παίκτης της ομάδας του Πειραιά θεωρούσε ή θεωρεί ακόμα πως τίποτε δεν έχει αλλάξει τότε είναι εκτός κλίματος.

Ο Φορτούνης έμεινε εκτός αποστολής για το ματς με τον Ατρόμητο. Ήταν έκπληξη η απόφαση του Λεμονή; Μάλλον όχι, ειδικά για όσους είχα “ψυχανεμιστεί” κάποια πραγματάκια τις δύο τελευταίες μέρες στου Ρέντη. Και σίγουρα έπαιξε ρόλο (σημαντικό μάλιστα) η κακή εικόνα του Φορτούνη στο αγώνα με τη Γιουβέντους.

Ο Λεμονής έριξε τον διεθνή μέσο στο ματς σαν αλλαγή μετά το πρώτο γκολ των “μπιανκονέρι” και περίμενε να δει κάποια πράγματα από τον Φορτούνη. Να δώσει ο διεθνής άσος μια πιο φρέσκια “πνοή” στην ομάδα του ώστε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο ο Ολυμπιακός στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού. Τίποτε δεν έγινε κι αυτή την εικόνα την “κράτησε” στο μυαλό του ο Λεμονής, όπως επίσης και την εικόνα των προπονήσεων στου Ρέντη. Αν σ' όλα αυτά προσθέσει κάποιος και το ότι ο διεθνής άσος δεν είχε ικανοποιήσει με την απόδοση του ούτε επί Χάσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν είχε άλλα περιθώρια.

Κανείς παίκτης δεν είναι πάνω από μια ομάδα κι αυτό ισχύει φυσικά και για τον Φορτούνη. Όσο πιο γρήγορα καταλάβει ο νεαρός άσος των πειραιωτών ότι για να ηγηθεί των “ερυθρόλευκων” πρέπει να περάσει από “σφυρί κι αμόνι” τόσο καλύτερο για τον ίδιο. Αν είναι σε θέση να επιστρέψει σε τοπ επίπεδο είναι κάτι που θα φανεί σύντομα.

Με δεδομένο όμως ότι και η περσινή σεζόν του Φορτούνη δεν ήταν καλή, είναι πασιφανές ότι ο Λεμονής προσπαθεί να “ξυπνήσει” τον παίκτη του από τον αγωνιστικό “λήθαργο” στον οποίο έχει περιέλθει. Ο προπονητής των πρωταθλητών έχει παίξει στον Ολυμπιακό και γνωρίζει καλά την ψυχολογία στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Κώστας. Και η αλήθεια είναι πως ο Λεμονής μπορεί να βοηθήσει τον Φορτούνη να βρει τα πατήματα του. Κι όσοι εκτιμούν πως ο 57χρονος κόουτς είναι αυτός που απέκλεισε τον παίκτη από την αποστολή για το ματς με τον Ατρόμητο μάλλον θα πρέπει ν' αναθεωρήσουν.

Ο ίδιος ο Φορτούνης έμεινε εκτός ομάδας λόγω δικής του απόδοσης και προσωπικής ευθύνης. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί τόσο καλύτερα για τον ίδιο αλλά και για τον Ολυμπιακό. Είναι κρίμα να συνεχίσει ο Φορτούνης τη σεζόν έχοντας “αυτοκαταστροφικές” τάσεις. Οι “ερυθρόλευκοι” είναι σε μια δύσκολη καμπή και δεν έχουν την “πολυτέλεια” να...προσπερνούν κάποια πράγματα. Είναι επίσης δεδομένο πως ο Λεμονής ανέλαβε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή και δεν μπορεί (και δεν πρέπει άλλωστε) να κάνει τα “στραβά μάτια” για κανέναν.

Το κατάλαβε καλά πλέον και ο Φορτούνης. Κι επειδή κανείς δεν πρέπει να “ισοπεδώσει” τον παίκτη του Ολυμπιακού, θα πρέπει να σταθούμε (και πάλι) σε κάτι που είναι αναμφισβήτητο. Ο Φορτούνης έχει τις αγωνιστικές δυνατότητες για να βοηθήσει τον Ολυμπιακό και γιατί όχι να ηγηθεί της ομάδας του λιμανιού. Στο χέρι του είναι να “γυρίσει” το κλίμα αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να “παίζει με τη φωτιά”.

Κανείς παίκτης και κανείς προπονητής γι' αυτό και ουδείς μπορεί να ψέξει τον Λεμονή για τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι προπονητές άλλωστε οφείλουν ν' αποδίδουν ποδοσφαιρική δικαιοσύνη κι αυτή η απόφαση του 57χρονου τεχνικού ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι άλλωστε “κρατάς” και τα αποδυτήρια της ομάδας σου.

Όπως και να' χουν τα πράγματα ο Φορτούνης καλείται να βρει “απαντήσεις” σε όσα τον εμποδίζουν να βρει τον καλό του εαυτό και η σεζόν είναι κομβική. Πρέπει να το καταλάβει για να μην αδικήσει τον εαυτό του. Θα είναι κρίμα να μην μπορέσει να δώσει στον Ολυμπιακό αυτά που μπορεί βάσει ταλέντου.

*Ξεκάθαρα τα πράγματα και για τον Ζιλέ και σωστή η απόφαση του Λεμονή για “επιστροφή” του Μάρτινς. Ο Πορτογάλος μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό και θα φανεί στην πορεία.

*Πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο Μποτία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x