Ελλάδα

Ινφαντίνο για «εγκληματική οργάνωση»: «Η UEFA αποβάλλει τα πρόσωπα…»

Ξεκάθαρος για το πώς χειρίζεται η UEFA υποθέσεις όπως της «εγκληματικής οργάνωσης» εμφανίστηκε (αφότου ενημερώθηκε γι’ αυτή) ο Τζιάνι Ινφαντίνο. «Αποβολή για τα πρόσωπα που κατηγορούνται», είπε…

Σαφή θέση για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από την UEFA υποθέσεις όπως αυτή της «εγκληματικής οργάνωσης» που ερευνάται στο ελληνικό ποδόσφαιρο πήρε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Σταύρο Κοντονή, ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας παρέλαβε τη λίστα με τους 26 κατηγορούμενους, ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά για το ποιοι είναι, ποια είναι η ιδιότητά τους και ποιες κατηγορίες τους βαραίνουν.

Όταν ερωτήθηκε λοιπόν για το τι κάνει η UEFA σε ανάλογες περιπτώσεις, η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Αποκλεισμός. Αποβάλλουμε τα φυσικά πρόσωπα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Το κάνουμε για την προστασία του αθλήματος».

Πέρα απ’ αυτό πάντως, από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι για το θέμα των αθλητικών δικαστών ο κ. Ινφαντίνο δε γνώριζε ότι η κυβέρνηση- στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί- αναφέρεται σε κληρωτούς τακτικούς δικαστές και όχι σε ορισμό τακτικών δικαστών από τον υπουργό. Γενικότερα, δε, διαπιστώθηκε μια μη πληροφόρηση ή μια παραπληροφόρηση του αξιωματούχου της UEFA για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ότι βλέπω για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα… Είχαμε μια συνάντηση που κράτησε κάμποση ώρα… Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι θετικό, έχουμε στείλει κάποιες παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο στις 10 Απριλίου, επίσης πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι κάποιες τροποποιήσεις σε αυτό το νόμο έχουν ή θα γίνουν, αφού λήφθηκαν υπόψη οι δικές μας και κάποιες άλλες παρατηρήσεις…», ανέφερε και συνέχισε:

«Για μας είναι πολύ σημαντικό το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία της ΕΠΟ να προστατευθούν, είναι βασικό αξίωμα, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποδεχθεί αυτή την ιδιαιτερότητα του Αθλητισμού, και δεν θα δεχθούμε έναν νόμο που θα θέτει σε αμφισβήτηση το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία της ΕΠΟ…Μας διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν αλλαγές σε αυτό το νόμο, ώστε να εξυπηρετηθούν αυτές οι επιδιώξεις μας, καθώς προτεραιότητα αυτού του νόμου σε κάθε περίπτωση δεν είναι να αφαιρέσει από την ΕΠΟ την δυνατότητα να αυτοδιοικείται, αλλά να καταπολεμήσει την βία και τα στημένα παιχνίδια.. Αυτά είναι τα 2 βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο και για να επιτευχθούν αυτά πρέπει να διασφαλίσουμε ο νόμος αυτός και κάθε άλλος μελλοντικός να διαμορφωθούν με τον σωστό τρόπο. Έτσι, τώρα κατά το τέλος της συνάντησης θα λάβουμε το καινούριο κείμενο του Νόμου, που θα τεθεί στην Ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα, νομίζω στις 7 Μαΐου ή κάτι τέτοιο προς ψήφιση, όπως και να έχει θα λάβουμε σήμερα αύριο τα τελικά κείμενα και θα κάνουμε άμεσα τις τελικές μας παρατηρήσεις σε αυτό, και ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα τελικό κείμενο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο συνέχισε:

«Υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας κάποιες παρατηρήσεις μας, και οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η ανεξαρτησία της ΕΠΟ δεν πρέπει να αμφισβητείται αλλά να διασφαλίζεται, για μας είναι ένα θεμελιώδες άρθρο που η παραβίασή του θα είχε συνέπεια τον αποκλεισμό της ΕΠΟ, και λέω θα είχε ήταν και όχι θα έχει, γιατί είμαι σίγουρος μετά και από το σημερινό θετικό μήνυμα ότι δεν θα φτάσουμε εκεί και θα τα βρούμε με τις διαφορές μας», ανέφερε και πρόσθεσε για τις... διαφωνίες που υπάρχουν με την Κυβέρνηση:

«Δεν υπάρχουν ακριβώς διαφωνίες, αλλά προτάσεις και συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενο, σχετικά με κάποια άρθρα του νέου νόμου, για την σύνθεση των φορέων, για τις διάφορες κυρώσεις και ποιος μπορεί να κυρώνει τι, και είναι ξεκάθαρο για μας ότι οι αθλητικές αρχές μπορούν να θέτουν αθλητικές κυρώσεις, και οι κυβερνητικές αρχές μπορούν να επισύρουν κυβερνητικές ή ποινικές για παράδειγμα κυρώσεις, έτσι αν θες να αντιμετωπίσεις τη βία (στα γήπεδα), θα πρέπει να εντοπίσεις αυτούς που διαπράττουν αδίκημα βίας, να τους πετάξεις έξω από το στάδιο, να τους βάλεις φυλακή, και να τους απαγορεύσεις την είσοδο στα γήπεδο εφ’ όρου ζωής και έτσι αντιμετωπίζεται η βία, αλλά αυτό είναι σίγουρα θέμα δημόσιας ασφάλειας που θα πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση και όχι τους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για τις πειθαρχικές συνέπειες των δράσεων που συμβαίνουν».

Ο Ινφαντίνο κατέληξε:

«Δεν συμφωνώ με κάποιους που λένε ότι η ΕΠΟ δεν κάνει προσπάθειες να αντιμετωπίσει τη βία και τη διαφθορά, κυρώσεις και ποινές έχουν προβλεφθεί και παρθεί, το ζήτημα είναι κατά πόσο είναι αρκετές, από την άλλη η ΕΠΟ ίσως θα πρέπει να αλλάξει την πειθαρχική διαδικασία, όλοι έχουν τις ατομικές τους ευθύνες. Η Βία είναι πρωτίστως θέμα δημόσια τάξης. Τα στημένα παιχνίδια είναι πρώτα ποινικό θέμα προτού γίνει αθλητικό ζήτημα. Για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια η UEFA συνεργάστηκε με τον Κατήγορο και ως εκ τούτου υπήρξαν τόσο ποινικές κυρώσεις για τον Ολυμπιακό Βόλου όσο και αθλητικές. Σε αυτά τα θέματα όσο συνεργαζόμαστε χέρι με χέρι μπορούμε να βρούμε λύσεις».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x