Europa League

Ισπανία - Κύπρος… άσος απ’ τα αποδυτήρια!

Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται στην χώρα των Βάσκων για να αντιμετωπίσει την Αθλέτικ του Ερνέστο Βαλβέρδε, με την προϊστορία να είναι συντριπτική υπέρ των Ισπανών.

Ο ΑΠΟΕΛ πρώτευσε στον 2ο όμιλο του Europa League, αφήνοντας δεύτερο τον Ολυμπιακό, όμως η κληρωτίδα τον έφερε αντιμέτωπο με την Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε. Η κυπριακή ομάδα βρίσκεται στην χώρα των Βάσκων για τον πρώτο αγώνα της φάσης των «32» της διοργάνωσης, και, ρίχνοντας μια ματιά στην προϊστορία μεταξύ ομάδων των δύο χωρών, μόνο αισιόδοξος δεν μπορεί να είναι κανείς.

Συγκεκριμένα, οι κυπριακές ομάδες μετρούν μόλις μία νίκη σε 26 αναμετρήσεις ενάντια σε Ισπανούς, με οκτώ ματς να λήγουν ισόπαλα και δεκαεπτά υπέρ των Ιβήρων. Το σύνολο τερμάτων; 77 – 14 υπέρ των δεύτερων! Παρ’ όλα αυτά, με την ρεβάνς να γίνεται επί κυπριακού εδάφους, οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ ευελπιστούν να γίνουν οι πρώτοι που θα πανηγυρίσουν πρόκριση σε βάρος ισπανικής ομάδας.

Η πρώτη φορά που «κοντραρίστηκαν» οι δύο χώρες σε διασυλλογικό επίπεδο, ήταν το μακρινό 1968, όταν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η ΑΕΛ αντιμετώπισε την Ρεάλ Μαδρίτης. Τα δύο ματς έγιναν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», προκειμένου να ωφεληθεί η κυπριακή ομάδα από τις εισπράξεις των δύο αγώνων (συνηθισμένη πρακτική εκείνα τα χρόνια ). Στα αγωνιστικά, οι Μαδριλένοι επικράτησαν με 6 - 0 και στα δύο ματς, παίρνοντας την εύκολη πρόκριση. Την αμέσως επόμενη σεζόν, ήταν η σειρά του Ολυμπιακού Λευκωσίας να βρεθεί αντιμέτωπος με την «Βασίλισσα», με τις δύο αναμετρήσεις να διεξάγονται κι αυτές επί ισπανικού εδάφους. Φυσικά οι «μερένχες» επικράτησαν και στα δύο παιχνίδια ( 8-0, 6-1 ).

Χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα χρόνια για να συναντηθούν ξανά ομάδες από τις δύο χώρες, με τον Απόλλωνα Λεμεσού να αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα για την φάση των «32» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν στην έδρα τους με 8 – 0, ενώ στη ρεβάνς είχαμε την πρώτη… μη ήττα κυπριακής ομάδας, με το ματς να λήγει 1 – 1. Για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA του 1990, η ομάδα της Λεμεσού αποκλείστηκε απ’ την Ρεάλ Σαραγόσα με μία ήττα (0-3 εντός) και μια ισοπαλία ( 1-1 εκτός ). Το 1994, σε αγώνα για την ίδια διοργάνωση, είχαμε την πρώτη – και τελευταία έως σήμερα – νίκη κυπριακής ομάδας απέναντι σε Ισπανούς. Η Ανόρθωση νίκησε την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 2 – 0 στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», όμως δεν άντεξε στη ρεβάνς, καθώς ηττήθηκε με 3 – 0 και έμεινε εκτός συνέχειας.

inner

Το 1995, ο ΑΠΟΕΛ αναδείχθηκε ισόπαλος 0 – 0 με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στην Κύπρο, όμως συνετρίβη με 8 – 0 στο «Ριαθόρ». Τη σεζόν 1996/97 είχαμε διπλή «κόντρα» μεταξύ των δύο χωρών, με την ΑΕΚ Λάρνακας να αποκλείεται απ’ την Μπαρτσελόνα στη φάση των «32» του Κυπέλλου Κυπελλούχων ( ήττα με 2-0 εκτός, 0-0 εντός) και τον ΑΠΟΕΛ να παλεύει αλλά να μην μπορεί να αφήσει εκτός συνέχειας του Κυπέλλου UEFA την Εσπανιόλ (2-2 εντός, ήττα με 1-0 εκτός).
Το 2003, ο «γαλαζοκίτρινοι» τέθηκαν αντιμέτωποι με την Μαγιόρκα για την πρώτη φάση του Κυπέλλου UEFA, γνωρίζοντας δύο ήττες ( 1-2 εντός και 4-2 εκτός). Το 2009, ο ΑΠΟΕΛ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, και βρήκε απέναντί του την Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλος τόσο εντός έδρας (1-1), όσο και εκτός (0-0). Την επόμενη χρονιά, ο «Θρύλος» της Κύπρου αποκλείστηκε απ’ την Χετάφε στα play-off του Europa League, καθώς ηττήθηκε με 1 – 0 στην Ισπανία (1-1 το ματς στο «Νέο ΓΣΠ»). Το 2012,ο ΑΠΟΕΛ είδε την Ρεάλ Μαδρίτης να τερματίζει την ονειρική του πορεία μέχρι τους «8» του Champions League, αναγκάζοντάς τον σε δύο ήττες (0-3 εντός και 5-2 εκτός). Τελευταία...κυπριοϊσπανική μάχη είχαμε το 2014, όταν ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε τόσο εντός (0-4),όσο και εκτός (1-0) απ' την Μπαρτσελόνα για την φάση των ομίλων του Champions League.

inner

Στατιστικά

Κύπρος vs Ισπανία : 26 ματς (1-8-17) – Γκολ 14 – 77

ΑΠΟΕΛ vs Ισπανικές ομάδες : 14 ματς (0-4-10) – Γκολ 9 – 25

Αθλέτικ Μπιλμπάο vs Κυπριακές ομάδες : 2 ματς ( 1-0-1) – Γκολ 3-2

Επιμέλεια : Γιάννης Πολιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x