Γενικά

Κομμένες οι κεφαλιές: Κάνουν κακό στον εγκέφαλο

Έρευνα την οποία έκανε Βρετανικό πανεπιστήμιο έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι κεφαλιές επιδρούν αρνητικά στην λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας την αποδοτικότητα του και την μνήμη.

Είστε ποδοσφαιριστής; Εάν θέλετε να είστε υγιής τότε ΚΟΨΤΕ τις κεφαλιές! Και εάν νομίζετε πως δεν έχουμε επιχειρήματα τότε κάνετε λάθος. Έχουμε...

Βρετανικό πανεπιστήμιο μετά από έρευνα που έκανε απέδειξε ότι υπάρχουν επιπλοκές στην εγκεφαλική λειτουργία για τους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν αρκετά το... κεφάλι τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ότι γίνονται μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές μετά από 20 κεφαλιές και σαφώς μετά από μεγαλύτερο αριθμό οι «επιπλοκές» είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα από μια προπόνηση με κεφαλιές διαπιστώθηκε ότι η απόδοση της μνήμης ενός ατόμου μπορεί να είναι μειωμένη από 41% έως και 67% στις πρώτες 24 ώρες.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι επιπλοκές αυτές είναι μόνο η αρχή και πως εάν υπάρχουν καθημερινές προπονήσεις, άρα και επιβάρυνση, αυξάνονται οι πιθανότητες διάσεισης.

Στην έρευνα συμμετείχαν ποδοσφαιριστές, στους οποίους πέταξαν 20 φορές την μπάλα από ένα μηχάνημα με ταχύτητα και δύναμη αντίστοιχη με εκείνη που αναπτύσσει η μπάλα σε έναν αγώνα, είτε από ένα φάουλ είτε από ένα κόρνερ. Σε αυτό το γκρουπ ποδοσφαιριστών έγιναν μετρήσεις πριν και μετά την προπόνηση αυτή.

Ωστόσο, ο νευροπαθολόγος, dr Γουίλι Στιουαρτ επισημαίνει πως οι λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να αποκατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Βάσει των ερευνών που κάναμε αποδεικνύεται ότι οι επιπλοκές αυτές αφορούν έναν μικρό χρονικό διάστημα και είναι κάτι το οποίο διαρκεί για περίπου 24 ώρες. Για παράδειγμα εάν ήμουν πατέρας και το παιδί μου έδινε εξετάσεις την Τετάρτη, τότε θα του πρότεινα να μην κάνει προπόνηση την Τρίτη, γιατί θα ήθελα να είναι αποδοτικός το απόγευμα της Τετάρτης. Διαπιστώνουμε ότι χρειάζεται περίπου 24 για να αποκατασταθεί η ζημιά, άρα θα σας πρότεινα πως εάν έχετε κάτι σημαντικό τότε την προηγούμενη ημέρα μην παίξετε ποδόσφαιρο», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x