Κούγιας: «Ολέθριο λάθος του Ολυμπιακού η αναφορά σε δικαστικούς»

Ατόπημα που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες χαρακτήρισε ο Αλέξης Κούγιας την αναφορά του Ολυμπιακού σε δικαστικούς μετά τη λήξη του ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Κυριάκο Θωμαΐδη, ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε ότι ήταν ολέθριο λάθος από την πλευρά των «ερυθρόλευκων» η επίσημη θέση που πήραν, μέσω της οποίας αναφέρονταν και χαρακτήριζαν δικαστικούς λειτουργούς.

Ερωτώμενος για τη διαιτησία του Καλογερόπουλου στο ντέρμπι, ο κ. Κούγιας τον χαρακτήρισε «τον ικανότερο και πιο έντιμο διαιτητή» και σημείωσε ότι (παρόλο που διαφωνεί σε κάποιες αποφάσεις του) δεν υπήρχε λόγος να παραπεμφθεί.

Πέραν αυτού, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ αναφέρθηκε και στη μάχη που γίνεται, όπως ανέφερε, «για το ποιος θα εξαγοράσει τις περισσότερες Ενώσεις», ενώ μιλώντας προσωπικά για τον Δημήτρη Μελισσανίδη χαρακτήρισε «ψευτομαγκιά» τη συμπεριφορά του απέναντι στον παρατηρητή Κύρκο και σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι «να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη».Αναλυτικά όσα είπε ο Κούγιας στην εκπομπή «Έφεση της Τρίτης»

Για την επίσημη θέση του Ολυμπιακού μετά το ντέρμπι και την αναφορά που υπήρχε σε δικαστικούς: «Τον κ. Ντογιάκο εννοεί η θέση του Ολυμπιακού ως “Παναθηναϊκάκια εισαγγελέα”. Θα τοποθετηθώ ευθέως για το θέμα. Όποιος έκανε αυτή την ανακοίνωση (σ.σ. επίσημη θέση), έκανε ολέθριο λάθος. Όσο ισχυρός κι αν είσαι, όσο δίκιο κι αν έχεις -αν έχεις δίκιο- το να κάνεις μια ανακοίνωση εναντίον ενός τακτικού δικαστή και τριών εισαγγελέων είναι ολέθριο λάθος. Δεν το κάνεις ποτέ. Ακόμα κι αν σε έχουν αδικήσει κατάφωρα, δεν το κάνεις ποτέ.

Ένας μεγάλος σύλλογος είναι μεγάλος σε όλα του και πρέπει να σκέφτεται ότι από τη στιγμή που η Πολιτεία έχει εμπιστευτεί τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς -ό,τι άποψη κι αν έχεις, ό,τι κι αν γνωρίζεις, όσο κι αν συνάδελφοί τους που είναι στο περιβάλλον σου έχουν κάνει κακά σχόλια γι’ αυτούς- δεν κάνεις ποτέ μια τέτοια ανακοίνωση και το κυριότερο απ’ όλα δεν διαπράττεις ποινικό αδίκημα.

Διαφωνώ πλήρως και με την αναφορά των ονομάτων, αλλά και με τα επίθετα που χρησιμοποιούνται με και τους χαρακτηρισμούς. Όσον αφορά στη μη παρέμβαση της ένωσης εισαγγελέων με ανακοίνωση, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν σημαίνει τίποτα ούτε για τους Εισαγγελείς προσωπικά, αφού ο καθένας έχει τη δική του προσωπική αξιοπρέπεια. Κι εγώ έχω ταλαιπωρηθεί από την άσκηση διώξεων εναντίον μου από εισαγγελείς και θα μπορούσα να έχω κάνει τέτοια ανακοίνωση.

Δεν μπορούμε όμως να χρησιμοποιούμε τη δικαιοσύνη αλά καρτ, όταν μας δικαιώνει να πανηγυρίζουμε και να λέμε ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που αποφάσισε τη δικαίωσή μας -και από το περιβάλλον του Ολυμπιακού υπήρχε προ καιρού μια τέτοια ανακοίνωση όταν απηλλάγη πανηγυρικά και δικαίως κατά τη γνώμη μου, ο κ. Μαρινάκης (θεωρούσα και θεωρώ υπερβολική τη δίωξή του για την υπόθεση την προηγούμενη του πορίσματος της κας Παπανδρέου που σαν δίωξη θα μπορούσε να σταθεί, αλλά σαν κατηγορία με τίποτα) και μετά από λίγες μέρες σε συναδέλφους τέτοιων ανθρώπων που κάθε μέρα αποδίδουν δικαιοσύνη να τους χαρακτηρίζεις σκευωρούς. Είναι ολέθριο λάθος.

Το τονίζω και πάλι. Πιθανότατα ο Ολυμπιακός να έχει δίκιο σε κάποια από αυτά που λέει. Πραγματικά είναι παγκόσμιο φαινόμενο να γίνεται καθημερινή αναφορά εις βάρος ιδιοκτήτη και στελεχών μιας ΠΑΕ, ακόμα και όταν εκδίδονται απαλλακτικά βουλεύματα. Και μάλιστα για γεγονότα τα οποία είναι άσχετα με τη δικαιοσύνη και αφορούν το ποδόσφαιρο. Είναι πρωτοφανές. Αυτό έχει ως υποδομή τη χρησιμοποίηση ακόμα και εγγράφων που δεν μπορεί να έχει στα χέρια του ένας δημοσιογράφος. Οι άνθρωποι πολλές φορές εκνευρίζονται και ο κ. Μαρινάκης είναι άνθρωπος και έχει δίκιο γιατί δεν έχει καταδικαστεί.

Είναι απαράδεκτο ενώ διεξάγεται η δίκη του Νοορ 1 να βαρύνετε συνεχώς το κλίμα, χρησιμοποιώντας κάποιες κασέτες. Αν είναι αθωωτική απόφαση στο τέλος, θα θεωρηθεί ότι οι δικαστικοί δεν έχουν κάνει το καθήκον τους. Εγώ αν ήμουν δικηγόρος του Κοτσώνη (και μου απευθύνθηκε αλλά λόγω των αντιπαραθέσεων μου με το περιβάλλον του Ολυμπιακού, αρνήθηκα) θα είχα πάει σε ασφαλιστικά μέτρα και θα είχα απαγορεύσει την εκπομπή σας.

Εγώ δεν είμαι από αυτούς που τον επισκέφθηκαν, παρόλο που εγώ, ο Κοτσώνης, ο Πατέρας και ο Ιάκωβος Μελισσανίδης έχουμε συνυπάρξει στη ζωή. Αδέρφια ήταν για 25 χρόνια ο Ιάκωβος και ο Αιμίλιος. Δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη, μόνο για το ποδόσφαιρο και για να εκδικηθεί ο ένας μεγάλος επιχειρηματίας τον άλλο, να εκτελεί ανθρώπους. Έκανα δημόσια επίθεση στον Ιάκωβο γι’ αυτό που γίνεται εις βάρος του Κοτσώνη. Αν ο Κοτσώνης είναι ένοχος και έχει τολμήσει να φέρει αυτή την τεράστια ποσότητα ηρωίνης στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα καταδικαστεί ισόβια, δεν έχει άλλη σωτηρία. Πολλές φορές τα γεγονότα δεν είναι όπως φαίνονται και γι’ αυτό μόνο σε ποσοστό 20% γίνονται δεκτές οι προτάσεις των εισαγγελέων. Άλλο να ασκείς ποινική δίωξη και άλλο ένα δικαστήριο να αποφασίζει για τη ζωή ενός ανθρώπου. Επειδή είμαι και συναισθηματικός άνθρωπος, δεν μπορώ να δω ανθρώπους που γνωρίζω και έχω άλλη άποψη για την προσωπικότητά τους να κάθονται στο εδώλιο και να αντιμετωπίζουν τέτοιες ποινές. Κράτησα μια απόσταση, αλλά με ενοχλεί αυτή η εν ψυχρώ εκτέλεση του Κοτσώνη που γίνεται κάθε βδομάδα από την εκπομπή σας»
.

Για το ντέρμπι και τη διαιτησία του Καλογερόπουλου: «Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος όσο έπαιζαν 11 εναντίον 11. Όσον αφορά στη διαιτησία, η αποβολή του Μποτία είναι απολύτως δίκαια. Αν ο διαιτητής δεν την έδινε, θα θύμιζε διαιτησίες Δημητρόπουλου-Αμπάρκιολη με την Παναχαϊκή ή Παπουτσέλη στο παρελθόν. Διαφωνώ πλήρως για το πέναλτι του Ολυμπιακού. Δεν μπορεί να κάνει ενστικτώδη κίνηση στο μισό μέτρο και να δίνεις πέναλτι.

Παρόλα αυτά η διαιτησία του Καλογερόπουλου δεν είναι για παραπομπή. Τον θεωρώ τον καλύτερο και τον εντιμότερο Έλληνα διαιτητή. Είναι κρίμα σε μια εποχή που δεν έχουμε καλούς διαιτητές, να θυσιάζει έναν επειδή έδωσε αμφισβητούμενο πέναλτι. Δεν βλέπω κάτι για το οποίο πρέπει να παραπεμφθεί. Αν ο ίδιος δεν διαβάσεις το έγγραφο και δεν δεις τον λόγο της παραπομπής (επειδή μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν έχεις δει στα αποδυτήρια, στον πειθαρχικό έλεγχο). Εγώ προσωπικά, αν ήμουν παρατηρητής δεν θα τον παρέπεμπα».


Για τις καταγγελίες Κύρκου για τον Μελισσανίδη: «Τον κ. Κύρκο τον ξέρω γιατί είναι γιος ενός εξαιρετικού ανθρώπου από την κοινωνία των Ιωαννίνων. Ως διαιτητής υπήρξε αδέκαστος και ως παιδί τον χαίρεσαι. Δεν είναι ο παλιός διαιτητής που θέλει να κάνει το κέφι κάποιου παράγοντα. Δεν ξέρω γιατί τον παρέπεμψε. Αν πράγματι ο Μελισσανίδης είπε αυτά τα πράγματα -σε έναν άνθρωπο που τον έχουν βγάλει από το ποδόσφαιρο λόγω του Αστέρας-Ολυμπιακός- τον έχει αδικήσει. Επίσης όταν ένας άνθρωπος είναι μόνος μέσα σε 50.000 κόσμο και μέσα στο δικό σου περιβάλλον, είναι μεγάλη ψευτομαγκιά να του μιλάς έτσι. Τον ξεφτιλίζεις. Κρατάω επιφύλαξη, αλλά αν το έκανε και αυτά που του είπε ότι ξέρει που μένει, δεν είναι σωστή συμπεριφορά. Εγώ πέρυσι χάλασα τη σχέση μου με τον Μελισσανίδη που ήμασταν φίλοι 50 χρόνια. Έχω υπάρξει και δικηγόρος του. Είχαμε μια πολύ ωραία σχέση στο παρελθόν.

Είμαι ο μόνος που έχω πάει μάρτυρας. Ούτε ο Μελισσανίδης ούτε ο Αλαφούζος έχουν πει ονόματα. Αοριστίες έχουν πει! Μπορείς να περιγράψεις παράνομη συμπεριφορά χωρίς να πεις τίποτα. Η πραγματική εγκληματική οργάνωση, όμως, από το 1996, που έχει κάνει Κολομβία και Βολιβία το ποδόσφαιρο, δεν τους ενδιαφέρει να καθαρίσει. Δεν τους αγγίζει κανείς! Θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση των χαλίφηδων. Και γι’ αυτό χαλάσαμε τη σχέση μας με τον κ. Μελισσανίδη, γιατί εγώ τόλμησα, πέρυσι, όταν η Παναχαϊκή είχε τους ίδιους βαθμούς με την ΑΕΚ και ήταν αήττητη, την 6η αγωνιστική, να ζητήσω το ματς να γίνει με ίσους όρους. Υπάρχει και δικογραφία για τον ξυλοδαρμό Ζωγράφου. Και εκεί έγιναν και οι καταθέσεις του προέδρου της ΕΠΟ και του κ. Μαρινάκη, που είπαν ότι ζητούσε ο Μελισσανίδης να βάλει τέσσερις διαιτητές δικούς του. Ακολούθως, με μία μεθόδευση που δεν τιμά κανέναν, και με τη χρησιμοποίηση και αστυνομικών, για τους οποίους έγινε και ΕΔΕ, ανεβλήθη το παιχνίδι. Επειδή δεν θα έπαιζαν Μπακάκης και Μάνταλος, που ήταν στην Εθνική ομάδα… Και αναβλήθηκε, γιατί θα γιορταζόταν, λέει, η 17 Νοέμβρη στην Αθήνα! Παίξαμε όταν έπαιξαν και οι διεθνείς. Και επειδή εγώ έκανα κάποιες δηλώσεις και έβγαλα κάποιες ανακοινώσεις, είπα, δηλαδή, αυτά που δεν μου άρεσαν, χάλασε η σχέση μας.

Τόλμησα να πω ότι δεν θεωρώ τον Μαρινάκη μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Αύριο θα είναι άλλος ισχυρός. Γίνεται μάχη τώρα. Ποιος θα εξαγοράσει τις περισσότερες ενώσεις! Η πραγματική εγκληματική οργάνωση υπάρχει από το 1996. Όλοι μας θέλουμε καθαρό ποδόσφαιρο. Έχει δημιουργηθεί ένα μπλοκ, που θέλει να βοηθήσει τη δικαιοσύνη. Αλλά τι είναι προτιμότερο: Να προσπαθεί ο ένας ισχυρός να πάρει την ΕΠΟ από τον άλλο ισχυρό ή να κάτσουμε όλοι οι έντιμοι άνθρωποι στο ίδιο τραπέζι και να μην υπάρχει κανένα αφεντικό; Γιατί εγώ, ως μεγαλομέτοχος της Λάρισας, να πρέπει να έχω αφεντικό τον Μαρινάκη, τον Πατέρα ή τον Μελισσανίδη; Για ποιον λόγο να μην πάμε σε ένα καθαρό ποδόσφαιρο;
»

Για το ποιος είναι ο χαλίφης και ποιος θέλει να γίνει χαλίφης: «Η ομάδα που σέβεται περισσότερο το κύκλωμα του ποδοσφαίρου είναι ο Ολυμπιακός. Ο Μαρινάκης έχει πάρει διαιτησίες. Για τρία χρόνια, που ήταν Πατέρας στο ποδόσφαιρο, και είχε διώξει τον Γκαγκάτση τότε, ήταν ο Παναθηναϊκός. Ωστόσο, αυτό δεν αναδεικνύεται με τη σωστή άποψη, γιατί η εγκληματική οργάνωση δρα στη Β’ και στη Γ’ Εθνική. Μετά πάει στη Super League. Αυτήν τη στιγμή, ο Μελισσανίδης θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Δεν γίνεται να προσπαθεί να διαγράψει το παρελθόν του και να… βουτάει τον Κύρκο! Αν το κάνει τώρα με τον Κύρκο, γιατί να μην το κάνει και με τη Λάρισα»;

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ