Stoiximan Super League

Ξεκίνημα από το μηδέν για την ΑΕΚ στην Ευρώπη!

Αρνητικό ρεκόρ για την ΑΕΚ. Η Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της θα ξεκινήσει την… ευρωπαϊκή της μάχη από την 208η θέση, την χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά!

Ένα… βουνό θα πρέπει να ανέβει η ΑΕΚ στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ώστε να συμμετάσχει στους ομίλους του Champions League ή του Europa League.

Η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της… μάχη από την 208η θέση, την χαμηλότερη που είχε από κάθε άλλη φορά και θα είναι στους ανίσχυρους σε όλους τους γύρους των προκριματικών εκτός από τον δεύτερο του Europa League, στον οποίο θα συμμετάσχει μόνο εάν τερματίσει τελευταία στα πλέι οφ.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το match programme της ΑΕΚ

Ξεκίνημα από το… μηδέν!

Η ΑΕΚ χρειάζεται πολλή δουλειά για να βρεθεί και πάλι στις συνηθισμένες της θέσεις στην κατάταξη της UEFA

Έχοντας απουσιάσει τα τελευταία χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και με τον περσινό αποκλεισμό στον τρίτο προκριματικό του Europa League από τη Σεντ Ετιέν η ΑΕΚ θα μετάσχει στην Ευρώπη στην ουσία μόνο με τον εθνικό συντελεστή συν τον ένα βαθμό που της έδωσε η περσινή της επιστροφή με τα δύο ματς κόντρα στη γαλλική ομάδα.

Η ΑΕΚ θα ξεκινήσει στην Ευρώπη από την 208η θέση, με διαφορά τη χειρότερη σε ολόκληρη την ιστορία της (η ΑΕΚ ήταν σταθερά μέσα στην πρώτη 50άδα μέχρι να αρχίσουν οι περιπέτειες ακόμα και πριν από τον υποβιβασμό της) και με τον πολύ χαμηλό συντελεστή των 6,580 βαθμών, τον οποίο βεβαίως και καλείται να αυξήσει τα επόμενα χρόνια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι στις καλοκαιρινές κληρώσεις η ΑΕΚ θα είναι στους ισχυρούς μόνο στην κλήρωση του… δεύτερου προκριματικού του Εuropa League (αν τερματίσει τελευταία στα πλέι οφ…), τον οποίο και φυσικά θέλει να αποφύγει. Αντίθετα θα είναι στους ανίσχυρους σε όποια άλλη κλήρωση μετάσχει: είτε δηλαδή στα προκριματικά του Champions League (ξεκινώντας από τον πρώτο προκριματικό των μη πρωταθλητών με πέντε υποψήφιους αντίπαλους), είτε στα προκριματικά του Europa League ξεκινώντας από τον τρίτο προκριματικό, όπως και πέρυσι. Εννοείται ότι ανίσχυρη θα είναι και στις κληρώσεις των πλέι οφ, είτε του Champions League είτε του Europa League.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει αναγκαστικά πολύ δύσκολη κλήρωση ειδικά ως προς το Europa. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι και πέρυσι μέσα στις 29 υποψήφιες αντιπάλους της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό υπήρχαν ομάδες όπως η Αλκμααρ, η Λιλ ή η Σεντ Ετιέν (με την οποία κληρώθηκε), αλλά υπήρχαν και ομάδες όπως η κροατική Ριέκα, η πορτογαλική Αρούκα ή η Κάλιου Νόμε από την Εσθονία και κάτι παρόμοιο θα ισχύσει και εφέτος.

Σημειώνεται ότι αν η ΑΕΚ πάρει την πρώτη θέση στα πλέι οφ και μαζί και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, αν αποκλειστεί στον πρώτο της προκριματικό στα τέλη Ιουλίου θα μετάσχει κανονικά στα πλέι οφ του Europa League. Αν αντίθετα μετάσχει στον τρίτο προκριματικό του Europa League και πάλι στα τέλη Ιουλίου και αποκλειστεί όπως πέρυσι, τότε τίθεται πρόωρα εκτός Ευρώπης.

Για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού της συντελεστή θα απαιτηθεί για την ΑΕΚ συμμετοχή στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Οι βαθμοί στα καλοκαιρινά προκριματικά υπολογίζονται στο μισό (ένας η νίκη, μισός η ισοπαλία) και δεν μετρούν υπέρ της ομάδας, αλλά υπέρ της χώρας προέλευσης.

Για παράδειγμα η ΑΕΚ πέρυσι δεν πήρε βαθμούς από την ισοπαλία με τη Σεντ Ετιέν αλλά αποχαιρέτισε την Ευρώπη με ένα βαθμό μπόνους λόγω του αποκλεισμού από τον τρίτο προκριματικό, όπως θα έπαιρνε ενάμισι πόντο μπόνους αν αποκλειόταν από τα πλέι οφ. Αν προκρινόταν στους ομίλους θα μετρούσαν στον συντελεστή της μόνο οι βαθμοί που θα έπαιρνε στη φάση των ομίλων.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x