Champions League

Κυρίαρχη η Μπαρτσελόνα στους τελικούς

Καλύτερα τα πάει η Μπαρτσελόνα από τη Γιουβέντους στους τελικούς του Champions League και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, καθώς έχει τέσσερις κατακτήσεις έναντι δύο των Ιταλών.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ενδιαφέρον αναμένεται η μάχη της 6ης Ιουνίου ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους για το Champions League. Το περίεργο είναι πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αναμετρηθούν σε τελικό οι δύο αντίπαλοι, αν και έχουν δώσει το «παρών» σε 7 τελικούς η κάθε μία κατά το παρελθόν.

Η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα την τελευταία δεκαετία έχει μετουσιωθεί σε τρεις κατακτήσεις του Champions League. Κοινό χαρακτηριστικό και στις τρεις περιπτώσεις ήταν πως οι Καταλανοί βρήκαν απέναντί τους ομάδες από τη «Γηραιά Αλβιώνα». Συγκεκριμένα το 2006 νίκησαν 2-1 την Άρσεναλ στο Παρίσι, ενώ το 2009 στη Ρώμη και το 2011 στο Λονδίνο επικράτησαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 και 3-1 αντίστοιχα.

Όμως η Μπαρτσελόνα έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης κόντρα στην ιταλική Σαμπντόρια. Το 1992 με απευθείας εκτέλεση φάουλ ο Κούμαν σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στην παράταση και χάρισε το τελευταίο Κύπελλο Πρωταθλητριών στους Καταλανούς.

Έτσι, πλέον έχουν ξεπεράσει σε κατακτήσεις την επερχόμενη αντίπαλό τους στον τελικό της 6ης Μαΐου στο Βερολίνο, τη Γιουβέντους. Η ομάδα από το Τορίνο έχει σηκώσει το Champions League μόλις δύο φορές, αν και έχει βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης (σε αυτή τη μορφή ή ως Κύπελλο Πρωταθλητριών) επτά φορές.

Η πρώτη φορά που βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης ήταν στο «μαύρο» Χέιζελ το 1985. Τότε με τον κόσμο να σκοτώνεται στις κερκίδες με 39 νεκρούς, οι 22 παίκτες στο χορτάρι του γηπέδου στις Βρυξέλλες προσπάθησαν να παίξουν ποδόσφαιρο που κρίθηκε με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πλατινί. Ύστερα από 11 χρόνια στη Ρώμη κατάφερε να βρεθεί στο υψηλότερο βάθρο, όταν υπέταξε τον Άγιαξ με 4-2 στα πέναλτι.

Αντίθετα δεν τα κατάφερε τα επόμενα δύο χρόνια, όταν ηττήθηκε 3-1 από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στο Μόναχο και 1-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Άμστερνταμ, όπως και το 2003, όταν η Μίλαν επικράτησε 3-2 στα πέναλτι. Το 1973 ήταν η χρονιά που διεκδίκησε τον πρώτο της μεγάλο ευρωπαϊκό τίτλο στο Βελιγράδι, αλλά ο Άγιαξ του Κρόιφ ήταν σχεδόν ανίκητος τότε και πήρε τον τρίτο του συνεχόμενο ευρωπαϊκό τίτλο, καθώς επιβλήθηκε 1-0 των Ιταλών. Αποτυχημένη ήταν και η δεύτερη προσπάθειά τους δέκα χρόνια μετά, όταν ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ ξανά με 1-0 από το Αμβούργο του Φέλιξ Μάγκατ.

Μεγάλες απογοητεύσεις σε τελικούς έχει περάσει όμως και η Μπαρτσελόνα. Το 1961 στη Βέρνη δεν στέφθηκε από επιτυχία η πρώτη της απόπειρα, αφού η Μπενφίκα πήρε τη νίκη με 3-2. Πέρασαν 25 χρόνια για να βρεθούν ξανά σε τελικό οι Καταλανοί, αλλά και τότε στη Σεβίλλη βρήκαν τοίχο μπροστά από την εστία του Ντουκαντάμ, ο οποίος χάρη στις σπουδαίες του αποκρούσεις από την «άσπρη βούλα» έδωσε το τρόπαιο στη Στεάουα Βουκουρεστίου. Άσχημες εντυπώσεις άφησε και η παρουσία της Μπαρτσελόνα το 1994 στο ΟΑΚΑ, όταν η Μίλαν τη συνέτριψε με 4-0.

Συνεπώς, βάσει της πρόσφατης ιστορίας των δύο ομάδων η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που έχει το προβάδισμα στον τελικό της 6ης Ιουνίου, καθώς ξέρει να χειρίζεται καλύτερα την κρισιμότητα ενός τελικού, μετρώντας τρεις νίκες σε ισάριθμους τελικούς του Champions League. Από την άλλη πλευρά η Γιουβέντους έχει κατακτήσει μόλις μία φορά το βαρύτιμο τρόπαιο σε τέσσερις προσπάθειές της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x